Un autocar a zburat peste un pod în Italia. Bilanţ: minimum 36 morţi!

Cel puţin 36 de persoane au murit şi alte aproximativ zece au fost grav rănite, duminică seara, într-un accident de autocar care transporta pelerini în apropiere de Avellino, în regiunea Napoli...
29.07.2013 | 08:21
Un autocar a zburat peste un pod in Italia Bilant minimum 36 morti
ADVERTISEMENT

Cel puţin 36 de persoane au murit şi alte aproximativ zece au fost grav rănite, duminică seara, într-un accident de autocar care transporta pelerini în apropiere de Avellino, în regiunea Napoli (sud). Este vorba despre unul dintre cele mai sîngeroase accidente rutiere înregistrate în Europa în ultimii ani, ultimul avînd loc în martie 2012 în Elveţia, unde au murit 28 de persoane, inclusiv 22 de copii. La ora 01.45 (02.45 ora României), fuseseră recuperate de pompieri 36 de cadavre din autocarul care aproape că a planat peste un pod rutier. Între persoanele grav rănite se află şase femei, doi bărbaţi şi trei copii.

Autocarul transporta aproximativ 50 de pasageri, toţi originari din provincia Napoli, care se întorceau dintr-un pelerinaj la Pietrelcina, localitatea natală a lui Padre Pio, un preot italian canonizat în 2002 şi foarte venerat în sudul Italiei. La bord se aflau numeroşi copii. Şoferul autocarului a murit în accident. În noaptea de duminică spre luni, pompierii continuau să acţioneze, la lumina unor lanterne, în condiţii foarte dificile, zona unde s-a prăbuşit autocarul fiind foarte greu accesibilă. Accidentul s-a produs pe un viaduct de pe autostrada A16 Napoli-Bari, în zona Monteforte Irpino, în provincia Avelino, la aproximativ 50 de kilometri est de Napoli.

ADVERTISEMENT

Autocarul – un autobuz mare pentru turism – a ajuns în viteză pe o porţiune în coborîre, în pofida numeroaselor panouri privind limitarea vitezei, şi a percutat un limitator, provocând un carambol uriaş. Un fotograf AFP a numărat cel puţin şapte sau opt maşini încastrate unele în altele. După aceea, vehiculul a efectuat un veritabil zbor peste un pod rutier şi s-a prăbuşit de la 30 de metri. Mai mulţi pasageri au fost aruncaţi din vehicul.

“Situaţia este critică. Oamenii noştri acţionează pentru a salva cît mai multe vieţi posibil”, a declarat pentru postul de ştiri Sky TG24 Pellegrino Iandolo, comandantul pompierilor. Din cînd în cînd, salvatorii cereau “puţină linişte”, să poată detecta cel mai mic semn de viaţă, a constatat un fotograf AFP. “Continuăm să extragem oameni din vehicul. Prioritatea noastră este să descarcerăm persoanele rănite”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al poliţiei, fără să confirme bilanţul.

ADVERTISEMENT

“Scena (accidentului) este tragică. Pe drum există maşini distruse, (sunt) cel puţin zece… Iar dedesubt sunt aproximativ 30 de corpuri acoperite cu cearşafuri albe, aliniate la marginea drumului provincial”, a declarat un forograf dela agenţia Ansa. Aproximativ 20 de ambulanţe se aflau la faţa locului, iar cu puţin înainte de ora locală 3.00 (4.00, ora României) primele furgoane funerare au sosit pentru a transporta victimele. Potrivit unor martori, autocarul, care se întorcea la Napoli, ar fi putut să aibă probleme de frînare. Jurnalişti locali evocă şi alte ipoteze, inclusiv aceea că şoferul a adormit sau explozia unui pneu. Presa italiană scrie că porţiunea de drum pe care a avut loc tragedia este deosebit de periculoasă. O serie de accidente grave s-a produs în această zonă, în trecut.

În urma accidentului, circulaţia pe utostrada A16 Napoli-Bari a fost închisă.

Sursa: Mediafax