Potrivit pilotului Cezar Osiceanu, colegul său a ajuns în stare gravă la spital, fiind operat. Nu se cunosc momentan motivele pentru care aeronava care a aparținut cândva companiei TAROM a ratat decolarea, însă 11 persoane au fost rănite, dintre care patru sunt în stare gravă. Avionul fusese vândut de TAROM unor arabi, pentru 1,2 milioane de dolari.
Potrivit DC News, directorul general Radu-Cătălin Prunariu dorise în acel moment să obțină 6,2 milioane de dolari, avionul fiind înmatriculat în țara noastră cu YR-BGD. Conform sursei citate, pilotul rănit este nimeni altul decât Cristian Budiaci, fiul generalului de aviație Mircea Budiaci.
Cristian Budiaci fusese pilot la fosta companie BlueAir și s-a rănit după ce frânghia din cabina de pilotaj s-a rupt atunci când încerca să iasă pe geam. Bărbatul a suferit o fractură la un picior și a fost transportat la spital, unde medicii chirurgi au decis că are nevoie de o operație de urgență.
Zborul implicat în incidentul din această dimineață este HC 301 și aparține companiei Air Senegal. Avionul se deplasa spre Bamako, capitala statului Mali, însă a ieșit pe pistă din motive necunoscute. Conform reprezentanților Aeroportului Blaise Diagne din Dakar, 11 persoane au fost rănite, din totalul de 78 de pasageri aflați la bord.
Se pare că avionul este închiriat de la compania Transiar, care nu a dorit să comenteze incidentul. O politică similară a adoptat și compania Boeing, în contextul în care în ultima vreme tot mai multe avioane par să aibă probleme serioase, deci credibilitatea americanilor se află la cote alarmant de scăzute.
Compania Boeing este în centrul atenției după ce în ultima perioadă mai mulți avertizori de integritate, sau ”whistleblowers” cum îi numesc americanii, au dat în vileag foarte multe nereguli ce au legătură directă cu fabricarea avioanelor. Compania a fost acuzată, pe scurt, că folosește piese greșite, uneori învechite și că în momentul în care avioanele se asamblează unii angajați habar nu au ce fac.
În mod bizar, doi dintre acești avertizori de integritate au murit în acest an. Cel mai recent este cazul lui Joshua Dean, fost auditor de calitate la Boeing. Dean depusese o plângere la Administrația Federală a Aviației, susținând că ”a fost comisă o abatere gravă și grosolană de către conducerea superioară a calității liniei de producție a aeronavei 737”.
În 2018 și 2019, două avioane Boeing 737 Max au fost implicate în accidente mortale, în care au murit 346 de persoane. Bărbatul a fost concediat și a depus plângere pentru că s-a simțit vânat de conducere pentru că a îndrăznit să dea în vileag neregulile găsite. Dean a murit subit din cauza unor probleme de respirație, deși avea doar 45 de ani.
”S-a stins din viață ieri dimineață, iar absența sa va fi profund resimțită. Te vom iubi mereu Josh”, a scris mătușa lui Dean pe Facebook. Un alt denunțător mort a fost John Barnett, care s-ar fi sinucis la vârsta de 62 de ani. Barnett lucrase 30 de ani la Boeing și declarase în 2019 că a găsit ”grupuri sau așchii de metal care atârnau deasupra cablajelor comenzilor de zbor și care puteau provoca daune catastrofale dacă ar fi penetrat firele”.