News

Un avion rusesc a creat panică intr-o bază NATO. Președintele Lituaniei și premierul Spaniei au fost evacuați temporar

Președintele Lituaniei și premierul Spaniei au fost evacuați de la o conferință de presă dintr-o bază NATO. Un avion rusesc a cauzat o alertă de securitate.
08.07.2021 | 16:02
Un avion rusesc a creat panica intro baza NATO Presedintele Lituaniei si premierul Spaniei au fost evacuati temporar
ADVERTISEMENT

Cei doi oficiali țineau o conferiță de presă în momentul în care s-a dat alarma. Două aeronave Eurofighters au decolat pentru a proteja spațiul aerian baltic.

Incidentul a avut loc la Siauliai. Surse militare, citate de El Pais, dau asigurări că Rusia a provocat intenționat alerta de securitate, pentru a întrerupe vizita liderului spaniol.

ADVERTISEMENT

Un avion rusesc a creat panică intr-o bază NATO. Președintele Lituaniei și premierul Spaniei au fost evacuați temporar

 

Șeful Guvernului spaniol, Pedro Sánchez, și președintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, au fost evacuați temporar din hangarul în care susțineau conferința de presă.

În imagini se poate vedea că Gitanas Nauseda vorbea în timpul în care un grup de soldati s-a apropiat și a îndepărtat  microfoanele, cerându-le celor doi să meargă într-o zonă sigură.

ADVERTISEMENT

Surse guvernamentale, citate de publicația menționată mai sus, au explicat că cele două avioane de luptă urmau să execute un exercițiu, imediat după respectiva conferință de presă.

Acest lucru s-a transformat într-o alertă reală. Unul din soldații NATO s-a apropiat de locul în care se aflau liderii celor două țări și a strigat „Alfa”, ceea ce înseamnă că este o problemă reală, un avion rus neidentificat se apropia de spațiul aerian baltic.

ADVERTISEMENT

Conform protocolului, în momentul în care o aeronavă neidentificată se apropie, avioanele NATO decolează succesiv pentru a comunica cu cele neidentificate și a le avertiza că nu pot intra în acel spațiu aerian. Acest lucru s-a întâmplat și joi.

Rusia ar fi cauzat alerta de securitate intenționat

Surse militare au declarat că Rusia ar fi cauzat intenționat alerta pentru a intrerupe vizita oficialului spaniol. Avionul rus a apărut după 18 zile fără asemenea incidente.

ADVERTISEMENT

Astfel de întâmplări se întâmplă frecvent atunci când sunt în vizită autorități europene sau au loc manevre NATO.  Surse ale Alianței cred că nu întâmplător incidentul respectiv a avut loc chiar în timpul apariției lui Sánchez și a președintelui lituanian.

Cei doi lideri europeni și-au putut reîncepe activitatea la aproximativ jumătate de oră după ce a fost întreruptă. După reluarea conferinței de presă, premierul spaniol a evidențiat importanța bazei NATO.

„Acesta este un caz real care arată importanța prezenței noastre aici,”  a spus Sanchez. În Estonia, Letonia și Lituania sunt staționați soldați NATO. Aceștia au misiunea de a descuraja acţiunile provocatoare ale Rusiei.

ADVERTISEMENT