News

Un bărbat care a descoperit o comoară a dat în judecată statul român. Care este motivul deciziei sale

17.02.2021 | 21:31
Un bărbat care a descoperit o comoară a dat în judecată statul român. Care este motivul deciziei sale
Statul român a refuzat să-l recompenseze
ADVERTISEMENT

Un bărbat din Iași a dat statul român în judecată pentru că nu a fost recompensat corespunzător după ce a descoperit o comoară istorică.

Bărbatul a obținut în instanță o recompensă de 5.000 de lei pentru două descoperiri arheologice importante, datând din Epoca Bronzului, însă recompensa i-a fost refuzată de Ministerul Culturii.

ADVERTISEMENT

Ieșeanul pasionat de istorie s-a dus în zona pădurii Uricani cu propriul detector de metale și a descoperit în decembrie 2015 nu mai puțin de 13 topoare din bronz și un inel din bronz, pe care le-a predat autorităților.

Un bărbat din Iași va primi daune din partea Ministerului Culturii

Pentru că Ministerul Culturii a refuzat să-l recompenseze, acesta a dat în judecată statul român. Rapoartele de expertinză au datat topoarele ca fiind de la finele epocii bronzului și aveau valoarea de 12.300 de lei.

ADVERTISEMENT

În acest context expertul a propus acordarea unei recompense de 40%. Inelul în schimb, a fost evaluat la 200 de lei, valoarea sa de patrimoniu fiind nesemnificativă, potrivit Antena 3.

Conform legii, cei ce găsesc obiecte cu valoare istorică sunt îndreptățiți la o recompensă de 40% din valoarea acestora, dacă au fost descoperite întâmplător. Ministerul Culturii a refuzat să ofere recompensă pentru că ieșeanul nu ar fi descoperit din întâmplare bunurile.

Cu toate acestea, instanța a arătat că termenul „întâmplător” are definiția legală, în acest caz, de „urmare a acţiunii factorilor naturali sau a acţiunilor umane, altele decât cercetarea arheologică atestată“.

ADVERTISEMENT

Așadar, chiar dacă a folosit un detector de metale, descoperirea e considerată întâmplătoare în temeiul legii și ar trebui recompensată.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 850. 32 pagini + CD. Doar 10 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri