News

Un bărbat din Iași a mers la furat bere împreună cu fiul lui de 3 ani. Ce pedeapsă a primit pentru paguba de 6.000 de lei

Anul trecut, în vară, Nicu Todică și fiul lui de numai 3 ani, însoțiți de un complice, au furat bere dintr-un depozit, pe care au încercat apoi să o vândă. Zilele trecute, s-au pronunțat condamnările în dosar.
10.04.2022 | 10:42
Un barbat din Iasi a mers la furat bere impreuna cu fiul lui de 3 ani Ce pedeapsa a primit pentru paguba de 6000 de lei
ADVERTISEMENT

În vara anului trecut, un bărbat din Iași și-a luat fiul în vârstă de numai trei ani cu el la furat, dar a fost prins și condamnat recent la închisoare cu suspendare. Nicu Todică și fiul lui de numai 3 ani, însoțiți de un complice, au furat atunci bere de 6.000 de lei dintr-un depozit, pe care au încercat apoi să o vândă.

Hoții au furat bere de 6000 lei pe care au încercat apoi s-o vândă

”Însoţit de un complice, bărbatul a furat bere de 6.000 de lei. Apoi, a încercat să o plaseze. Faptele s-au petrecut în seara zilei de 31 iulie a anului trecut, sâmbătă, când camerele de supraveghere ale unei firme cu sediul pe strada Aurel Vlaicu l-au surprins pe Nicu Todică, însoţit de un copil de 3 ani, şi de Vasile Ispiri, în dreptul porţii de acces auto.

ADVERTISEMENT

Ispiri a sărit peste poartă şi a mers direct la depozitul în care se aflau paleţi cu bere, la aproximativ 50 de metri de poartă. A luat două baxuri cu câte şase bidoane, pe care le-a cărat în braţe până la poartă. De partea cealaltă, Todică adusese un tomberon, pentru transport. Ispiri a dat baxurile peste gard, apoi a desfăcut un panou metalic din gard, pentru ca Todică şi copilul să poată intra în curte.

Cei doi hoţi au început să încarce tomberonul lăsat pe trotuar pe care l-au transportat apoi până la domiciliul lui Todică, la aproximativ 300 de metri depărtare. Hoţii au profitat de weekend, făcând încă două „aprovizionări”, a doua zi, în jurul orei 22.30, şi în noaptea de 1/2 august”, nota Ziarul de Iași desfășurarea evenimentelor.

ADVERTISEMENT

Trimiși în judecată pentru furt calificat în formă continuată

Cei doi hoţi au fost trimişi în judecată pentru furt calificat în formă continuată. Todică era cunoscut cu antecedente penale, nefiind însă niciodată condamnat la închisoare. De această dată, el a beneficiat de clemență, fiind condamnat la 8 luni de închisoare, dar cu suspendare.

În cazul lui Ispiri, care este fiul concubinei lui Todică, magistraţii Judecătoriei Iași au dispus aplicarea măsurii educative a asistării zilnice pe o durată de 3 luni, acesta fiind minor. Cei doi vor trebui să plătească prejudiciul firmei păgubite. Pronunţată pe 7 aprilie, sentinţa poate fi atacată cu apel.

ADVERTISEMENT

Potrivit statisticilor oficiale, peste 50 de furturi din magazine au loc în fiecare zi în România. În realitate, însă, numărul acestora este mult mai mare. De regulă, infractorii acţionează în bande organizate care au deja o piaţă de desfacere imediată a produselor sustrase. Acestea sunt, de obicei, scumpe, cu mărci cunoscute, care se vând rapid.

Ce spune poliția despre fenomenul furtului din magazine

Poliţiştii au primit anul trecut peste 18.000 de sesizări din partea unor societăți comerciale care au fost călcate de hoți.  În mai puţin de o treime din cazuri, autorii au fost trimiși în fața judecătorilor. Cel mai frecvent mod de operare este cel în care produsele sunt scose din hypermarket prin zonele în care este permisă doar intrarea. O altă arie de operare este la casele expres unde hoţii au mai multe produse, dar plătesc doar unul.

ADVERTISEMENT

Însă rafturile magazinelor sunt supravegheate permanent din centre aflate uneori chiar şi la sute de kilometri depărtare. Personal cu instruire specială monitorizează imaginile camerelor de supraveghere şi în cazul unui furt sunt alertaţi agenţii din magazine. Dacă e necesar, aceştia cheamă în ajutor patrulele din proximitate.

ADVERTISEMENT

Cele mai căutate produse sunt cele alimentare şi băuturile alcoolice. Urmează articolele de îmbrăcăminte şi electronicele. Dacă sunt produse scumpe, cu mărci cunoscute, atunci se vând mai rapid pe piaţa neagră, susțin autoritățile.