News

Un bărbat din Neamț, opt ani de închisoare pentru concedii medicale fictive! Prejudiciu uriaș

Un bărbat din Neamț a fost condamnat la peste opt ani de închisoare pentru concedii medicale fictive și un prejudiciu uriaș adus statului.
17.09.2022 | 21:21
Un barbat din Neamt opt ani de inchisoare pentru concedii medicale fictive Prejudiciu urias
Un bărbat din Neamț condamnat la opt ani și jumătate de închisoare pentru că dădea concedii medicale fictive / Fotomontaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Bărbatul din Neamț condamnat la peste opt ani de închisoare cu executare pentru că a făcut parte dintr-o rețea de persoane care procurau concedii medicale fictive a făcut și un acord de recunoaște a vinovăției.

Ani grei de închisoare pentru concedii medicale fictive

Tribunalul Neamț a admis, pe 9 septembrie 2022, un acord de recunoaștere al vinovăției încheiat la jumătatea lunii mai prin care un bărbat a fost condamnat la opt ani și jumătate de închisoare.

ADVERTISEMENT

Conform procurorilor di  cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Neamţ bărbatul a fost condamnat după un concurs de infracțiuni grave la care a fost parte.

Astfel, conform Observator, bărbatul a fost găsit vinovat pentru sute de infracțiuni: constituirea unui grup infracţional organizat, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată (501 acte materiale), fals material în înscrisuri oficiale, în formă continuată (36 de acte materiale), fals intelectual în forma instigării, în formă continuată (133 de acte materiale), uz de fals, în formă continuată (331 de acte materiale).

ADVERTISEMENT

În altă ordine de idei, procurorii au trimis în judecată și alte nouă persoane, din care una se află în arest la domiciliu. Printre cei care făceau parte din rețeaua concediilor medicale fictive din Neamț se numără și un şef serviciu din cadrul Casei de Asigurări de Sănătate a judeţului, un medic specialist şi un medic de familie.

Cu toții sunt acuzați de constituirea unui grup infracţional organizat, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals intelectual, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals şi alterarea integrităţii datelor informatice, ceea ce le poate aduce, în cazul în care sunt găsiți vinovați, ani grei de pușcărie.

ADVERTISEMENT

Bărbatul condamnat, vinovat și pentru un prejudiciu uriaș

Bărbatul care a fost condamnat de Tribunal la opt ani și jumătate de închisoare a fost găsit vinovat și pentru un prejudiciu financiar uriaș. Mai exact, procurorii au stabilit că el a ”dat o gaură” de peste 5 milioane lei Fondului Național Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate (FNUASS) prin concediile medicale fictive pe care le-a oferit, contra cost, unor oameni.

“În cauză s-a reţinut faptul că, în perioada 2015 – iunie 2020, pe raza judeţului Neamţ a acţionat un grup infracţional organizat care a avut drept scop decontarea unor sume de bani aferente concediilor medicale, prin inducerea în eroare a reprezentanţilor Caselor Judeţene de Asigurări de Sănătate.

ADVERTISEMENT

Activitatea infracţională a grupului a fost organizată pe trei paliere, respectiv: pe un prim palier s-a realizat angajarea fictivă a persoanelor în cadrul societăţi comerciale; pe un al doilea palier au fost obţinute documente medicale, cu sprijinul unor medici specialişti şi medici de familie, care au atestat în mod nereal faptul că persoanele care solicitau concedii medicale prezentau anumite afecţiuni medicale, pe cel de-al treilea palier au fost adresate concomitent mai multor Case Judeţene de Asigurări de Sănătate cereri pe numele aceloraşi persoane, acestea beneficiind simultan, în mod fraudulos, de plata unor indemnizaţii de concediu medical”, se precizează în comunicat, conform sursei citate.

Cum acționa rețeaua concediilor medicale

Conform procurorilor, rețeaua acționa pe raza mai multor județe, angajații cărora le făceau ”serviciile” prin care le obțineau concedii medicale fictive fiind ai unor societăți din trei județe vecine. Interesant este și că angajații care au beneficiat de concediile respective intrau în medical imediat după angajare.

Concediile medicale pe care le ofereau angajaților societăților nu necesitau un stagiu minim de cotizare, iar veniturile salariaților erau fixate la nivelul maxim, indemnizațiile aferente fiind, și ele, la nivelul maxim.

Societățile care au fost implicate în rețea nici nu aveau alți angajați în afara celor care intrau imediat în concediu medical și salariul stabilit pentru ”bolnavi” erau uriașe față de funcția pentru care fuseseră încadrați, sumele depășind 15.000 de lei.

ADVERTISEMENT
Tags: