Un bărbat din orașul Sebeș, județul Alba, a refuzat anul trecut recenzarea, invocând motive religioase. Poziția sa i-a adus o amendă uriașă din partea reprezentanților Poliției Locale.
Încă din martie 2022, când a debutat recensământul populației, autoritățile au anunțat că acesta este un proces obligatoriu pentru cetățeni. OUG 19 / 2020 prevedea clar că persoanele care refuză furnizarea de date pentru recensământ riscă o amendă de la 1.000 la 3.000 lei.
Au existat, cum era normal, și cetățeni care au refuzat recenzarea. Unul dintre aceștia vine din județul Alba. Bărbatul din Sebeș nu a vrut să ofere informații în cadrul recensământului. El a pus acest refuz pe seama unor considerente religioase.
Astfel, a fost amendat de Poliția Locală cu suma de 1.000 de lei. Cetățeanul a contestat procesul-verbal în instanța de judecată sperând că va scăpa de plata amenzii. Nu a avut succes.
”Petentul susține că a refuzat furnizarea datelor cu caracter personal necesare pentru a putea fi recenzat din motive impuse de religie (credință), însă nu neagă demersurile făcute de recenzor pentru a fi recenzat”, se precizează în hotărârea Judecătoriei Sebeș, din 3 martie 2023, notează Ziarul Unirea.
În ceea ce-l privește pe recenzor, acesta și-a arătat disponibilitatea de a efectua procesul. El a încercat de mai multe ori să intre în legătură cu persoana care trebuie recenzată, ultima dată în 29 iulie 2022. Angajatul statului a mers de mai multe ori la casa persoanei vizate. El a lăsat mai multe notificări la ușa locuinței.
În plus, cetățeanul din Sebeș a recunoscut că a refuzat furnizarea de date personale în vederea întocmirii recensământului populației și a locuinței din motive de credință.
Cum era de anticipat, magistrații au respins plângerea bărbatului amendat. Motivul a fost unul simplu: legislația nu prevede faptul că se poate refuza participarea la recensământ din motive religioase. Bărbatul mai are o cale de atac, la la instanța superioară.
Conform datelor prezentate de Institutul Național de Statistică, la Recensământul Populației 2021, 16.397.300 de și-au declarat apartenența la o religie din totalul populației rezidente. Cele mai multe, 85,3% dintre persoanele care au declarat religia, au spus că sunt de religie ortodoxă. Un procent de 4,5% s-au declarat de religie romano-catolică, 3,0% de religie reformată, iar 2,5% penticostală.