ADVERTISEMENT
News

Un bărbat mort a fost amendat de Poliție pentru că a circulat fără rovinietă

Autor: Flaviu Popa | 10.02.2021 | 15:40
Un bărbat mort a fost amendat de Poliție pentru că a circulat fără rovinietă
Noi camere de control pentru roviniete instalate de CNAIR *foto: auto-bild.ro

Un bărbat mort din Constanța a primit o amendă pentru că a circulat fără rovinietă, văduva bărbatului fiind cea care a primit sancțiunea acasă.

ADVERTISEMENT

Soțul ei primise amenda deși era mort în acel moment, astfel că văduva a contestat sancțiunea la Judecătoria Constanța, dar i-a fost refuzată pentru că nu are claitate procesuală.

Mai mult, autoturismul surprins pe A2 fără rovinietă fusese vândut înainte ca bărbatul să moară, însă amenda de 250 de lei a fost trimisă pe adresa bărbatului.

ADVERTISEMENT

Un bărbat decedat a fost amendat de Poliție

Potrivit BZI.ro, instanța a respins solicitarea văduvei și a admis excepția lipsei calității procesuale active, pentru următorul motiv:

Astfel, pentru că petentul să aibă legitimitate procesuală activă, respectiv, pentru a avea dreptul de a ataca, în instanță, procesul-verbal, se impune ca între petent (persoana care introduce plângerea contravențională) și contravenient (persoana menționată în procesul-verbal contestat) să existe identitate, nefiind posibilă atacarea unui procesul-verbal de o altă persoană.

ADVERTISEMENT

În acest sens, se impune a fi subliniat că sancțiunea contravențională este personală și nu poate fi executată împotriva altei persoane, astfel încât, indiferent de caracterul fundamentat sau nefundamentat al acesteia, singura persoană interesată de potențiala anulare a procesului-verbal este cea indicată în cuprinsul acesteia.

Terții față de acest raport juridic, fie ei și succesori ai contravenientului, nu pot fi afectați de actul administrativ individual de sancționare, întrucât amenda aplicată nu poate fi opusă sau executată împotriva acestora, motiv pentru care nu au legitimare procesuală (calitatea în sensul dispozițiilor de procedură) pentru a ataca procesul-verbal.

ADVERTISEMENT

Având în vedere aceste aspecte, rezultă că petenta, deși este succesoarea persoanei sancționate, nu are calitate de contravenient și, pe cale de consecință, nici calitate procesuală activă, motiv pentru care plângerea contravențională vizând proces-verbal menționat nu putea fi formulată de acesta.

Procesul-verbal nu poate fi executat împotriva acesteia, care nu are obligația legală de plăti amendă stabilită pe numele soțului, după cum a învederat și intimata, astfel încât procesul-verbal va produce efecte juridice”.

ADVERTISEMENT
Tags:
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 842. 32 pagini. Doar 5 lei!