ADVERTISEMENT
News

Un bărbat s-a ales cu trei boli după o mușcătură a unei căpușe. În ce stare se află acum

Autor: George Stanciu | 12.05.2021 | 15:13
Un bărbat s-a ales cu trei boli după o mușcătură a unei căpușe. În ce stare se află acum
Un bărbat s-a ales cu trei boli după o mușcătură a unei căpușe. În ce stare se află acum. Sursa foto: Catkin, pixabay.com.

Un bărbat a căpătat nu una, nici două, ci trei boli după ce a fost mușcat de o căpușă în timpul unei plimbări.

ADVERTISEMENT

Trei boli după o singură mușcătură de căpușă

Cazul bărbatului ar putea reprezenta una dintre cele mai ghinioniste ”întâlniri” dintre un om și o căpușă. Pacientul, în vârstă de 70 de ani, s-a îmbolnăvit de trei boli din cauza înțepăturii unei căpușe.

Informațiile apar dintr-un studiu de caz publicat în jurnalul medical BMJ Case Reports, în urmă cu o lună. Bătrânul a ajuns la camera de urgență cu febră, stări de greață și o umflătură distinctă în jurul gleznei.

Testele efectuate de medici au arătat că acesta suferea de anemie, dar și de trombocitopenie. Bărbatul a fost diagnosticat și cu probleme la rinichi, dar și cu probleme la ficat.

ADVERTISEMENT

Acesta le-a spus doctorilor că a remarcat cu ceva săptămâni înainte o mușcătură pe glezna inflamată. Pișcătura a apărut după o vizită în zona de nord-est a SUA, astfel că doctorii au presupus că e vorba de o mușcătură de căpușă.

Odată ce rezultatele analizelor suplimentare de sânge au sosit, însă, aceștia au fost extrem de mirați. Bărbatul a fost testat pozitiv pentru Borrelia burgdorferi (cauza boalei Lyme), dar și pentru bacteriile Anaplasma phagocytophilum și Babesia microti, care cauzează anaplasmoză, respectiv babesioză, notează gizmodo.com.

”Infecția simultană cu trei boli cauzate de căpușe este relativ rară”, au descris medicii în studiul de caz publicat.

ADVERTISEMENT

Cum se simte pacientul după infecții

Boala Lyme poate cauza multe simptome, inclusiv febra și stările de rău pe care le avea bărbatul. În schimb, anaplasmoza și babesioza pot duce la anemie, trombocitopenie și la alte daune asupra organelor interne.

E posibil, însă nu s-a confirmat, că cele trei boli l-au făcut pe bătrân să ajungă într-o stare mai gravă decât ar fi fost doar de la boala Lyme. Din fericire, toate cele trei infecții sunt tratabile cu antibiotice.

ADVERTISEMENT

Bărbatul a fost supus unui tratament intens cu antibiotice pentru cele trei boli de care suferea, iar din fericire, s-a recuperat în urma mușcăturii de căpușă.

Sezonul căpușelor se apropie, iar pericolul reprezentat de acestea este din ce în ce mai mare, în fiecare an.

ADVERTISEMENT

În România, cel mai celebru caz de deces în urma bolii Lyme îl reprezintă cel al lui Șerban Ionescu, actor care a decedat la doar 62 de ani din cauza acestei infecții.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT