News

Un bebeluș a intrat în stop cardio-respirator după ce s-a înecat cu laptele de la sân. A fost solicitat un elicopter SMURD

Un bebeluș din Botoșani, în vârstă de o lună, se zbate între viață și moarte după ce a intrat în stop cardio-respirator. Acesta s-a înecat cu laptele de la sân
13.03.2025 | 18:32
Un bebelus a intrat in stop cardiorespirator dupa ce sa inecat cu laptele de la san A fost solicitat un elicopter SMURD
Un bebeluș s-a înecat cu laptele de la sân. A ajuns la spital în stop cardio-respirator. Foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Un bebeluș se chinuie să trăiască după ce s-a înecat cu lapte matern. Mama acestuia nu și-a dat seama de gravitatea situației și l-a dus pe micuț cu mașina personală la spitalul din Dorohoi, fără a suna la 112.

Bebelușul a intrat în stop cardio-respirator

O mamă și-a dus bebelușul la spital cu mașina personală, neștiind că acesta intrase în stop cardio-respirator. Ea născuse recent gemeni și nu și-a dat seama că cel mic s-a înecat cu laptele de la sân.

ADVERTISEMENT

A mers cu mașina personală la Urgențe, acolo unde a așteptat la rând. Medicii au constatat că bebelușul are căile respiratorii înfundate, așa că l-au resuscitat.

„Din punctul ei de vedere, bebeluşul era apatic, dar el era în stop cardio-respirator. A fost reususcitat”, spune Valerian Andrieș, director spital Dorohoi, conform observatornews.ro.

ADVERTISEMENT

Medicii de la ATI s-au chiunuit să îl mențină în viață, iar manevrele au avut succes. Mai apoi, a fost intubat și ventilat mecanic. Cadrele medicale au solicitat un elicopter SMURD, pentru a-l transfera la Spitalul de Copii “Sf. Maria” din Iași.

„Mamele sunt instruite din momentul în care copilul este adus la sân. Copilul când este pus la sân sau la biberon trebuie să aibă năsucul curat, să nu fie obosit. Să nu fie agitat sau letargic, somnolent. Ei mai târziu reacţionează prin febră până îşi formează toţi anticorpii.

ADVERTISEMENT

La ei altele sunt simptomele: culoarea culorii pielii, ori este extrem de agitat, ori este extrem de nervos, ori extrem de obosit. Tot ceea ce i se pare în neregulă mamei, trebuie să meargă la doctor”, spune Anca Bivoleanu, medic neonatolog Maternitates Cuza Vodă Iași., conform sursei menționate.

ADVERTISEMENT

În același timp, medicii de la Iași sunt rezervați în ceea ce privește evoluția bebelușului. Specialiștii oferă sfaturi extrem de utile pentru astfel de situații, ce ar putea face diferența dintre viață și moarte.

„Încurajăm să tuşească. Să încerce să elimine corpul străin. Îl aplecăm puţin în faţă şi îi aplicăm 5 lovituri între omoplaţi. Dacă aceste lovituri interscapulare nu au avut eficienţă vom aplica manevra Heimlich. Mişcarea va trebui să fie bruscă. La fel, facem 5 compresiuni de genul asta. La bebeluş nu efectuăm manevrele la nivelul stomacului sau la nivelul abdomenului, ci pe treimea inferioară a toracelui”, explică un medic.