Un bebeluș de 1 lună a murit subit în Iași. Medicii nu au nicio explicație

21 02. 2021

Un bebeluș de doar o lună a intrat în stop cardiac și a murit în Iași, duminică 21 februarie, și nu a răspuns la manevrele de resuscitare.

Un elicopter SMURD a fost chemat în localitatea Slobozia Voinești din județul Iași pentru a-l salva pe micuț, însă a fost prea târziu pentru acesta.

Medicul Diana Cimpoeșu, de la UPU SMURD Iași, a anunțat că din primele informații bebelușul nu era bolnav, fiind alăptat normal duminică dimineața.

ADVERTISEMENT

Un copil de o lună din Iași a murit subit

Medicii iau în calcul ca bebelușul să fi murit din cauza sindromului morții subite a sugarului. Sindromul morții subite a sugarului este definit ca fiind moartea subită a copilului aparent sănătos, mai mic de 1 an, care nu poate fi explicată nici după investigații complete, incluzând autopsia, examinarea locului unde a survenit decesul şi analiza istoricului clinic şi social al copilului. Sindromul de moarte subită a sugarului este, statistic, prima cauză a morții bebelușilor cu vârste cuprinse ȋntre 1-12 luni. Se consideră că perioada de risc maxim este între 2 şi 4 luni. De obicei, decesul copilului survine în timpul somnului.

Otrăvirea, dereglări metabolice, sufocarea, hiper sau hipotermia, neglijarea sau abuzul, pot fi detectate la autopsia judiciară completă. Toate acestea sunt cauze care explică moartea copilului şi deci exclud diagnosticul de moarte subită a sugarului.

Cazul copilului din Iași vine la câteva zile după ce un copil de 3 ani din Botoșani a murit, deși a fost transportat cu ambulanța la spital. Părinții micuțului se plâng că ambulanța nu avea medic, însă Raed Arafat anunță că acest lucru nu e obligatoriu și există multe țări importante din Europa care nu au medic pe ambulanță.

ADVERTISEMENT

”Nu avem medic pe fiecare ambulanţă cum nu trebuie să avem medic pe fiecare ambulanţă. Noi suntem dintre ţările care au păstrat tradiţia de a avea medic pe ambulanţă, de a avea medic la consultaţii şi de a avea medic pe maşinile pe Terapie Intensivă şi pe elicoptere.

Dacă mergem în Europa, sunt ţări care nu folosesc deloc medicul”, a explicat șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, potrivit ȘtirileProtv.