News

Un buzoian a dat lovitura cu aceste fructe. Sunt tot mai căutate în magazine și se recoltează din iunie până în septembrie

Fructele cu care a dat lovitura un buzoian: sunt la mare căutare și se recoltează din iunie până în septembrie
02.10.2021 | 12:53
Un buzoian a dat lovitura cu aceste fructe Sunt tot mai cautate in magazine si se recolteaza din iunie pana in septembrie
Un buzoian a dat lovitura cu aceste fructe. Sunt tot mai căutate în magazine și se recoltează din iunie până în septembrie Sursa foto: Adevărul
ADVERTISEMENT

O familie din Buzău a reușit să aibă succes cu o livadă de piersici. Este un soi mai deosebit, exotic, iar fructele au o formă plată, dar sunt dulci și aromate.

În urmă cu șase ani, soţii Monica şi Iacob Nedelcu au pus bazele unei livezi cu aproximativ 1.000 de piersici, în comuna buzoiană Berca. Atunci, cei doi s-au întors din Spania și au adus cu ei puieții din soiul Paraguay.

ADVERTISEMENT

Un buzoian a dat lovitura cu aceste fructe. Sunt tot mai căutate în magazine și se recoltează din iunie până în septembrie

„Sunt mai gustoase decât piersicile clasice, dulci, aromate, sâmburii sunt mai mici şi au forma turitită, de aici venind şi denumirea de piersică plată. În Spania se numesc Paraguayos”, a povestit Iacob Nedelcu, proprietarul livezii din Berca, potrivit Adevărul.

Puieții aduși din Spania au început să rodească încă din al doilea an de la plantare. Afacerea este una de familie și toți membrii acesteia sunt implicați în această activitate.

ADVERTISEMENT

Oamenii au învățat tainele îngrijiri livezii, dar știu și ce standarde trebuie să îndeplinească fructele pentru a fi comercializate.

„Suntem la a doua serie pe care o culegem. Nu sunt foarte coapte, însă aşa este cererea peste tot pe unde distribuim. Fructul trebuie să fie mai verde, pentru a avea timp să se coacă la raft”, a spus Ciprian Ungureanu, ginerele soţilor Nedelcu.

ADVERTISEMENT

Piersica saturn sau piersica gogoașă, cum mai sunt numite, s-au adaptat foarte bine condițiilor din România. În plus, au fost pe placul oamenilor, iar cererea e destul de mare.

Piersicile turtite, o afacere de succes

piersici turtite
Monica Nedelcu, prezentând piersicile turtite
Sursa foto: Adevărul

Inițial, oamenii au fost reticenți cu privire la piersicile turtite, iar soții Nedelcu au fost puțin descurajați. După ce le-au încercat, acest lucru s-a schimbat.

ADVERTISEMENT

„După ce am început să ieşim cu fructele, cei care erau neîncrezători la început au cumpărat, au mâncat, după care au spus felicitări, bravo. Acum sunt sunată şi eu, şi soţul, copiii, pentru a ne spune că vor piersici,” a spus Monica Nedelcu.

Diversele tipuri de piersici turtite s-au adaptat excelent condițiilor din Buzău și asigură producții bune și rapide. Cinci soiuri de astfel de fructe au fost plantate la Berca, acestea au perioade diferite de coacere.

„Pomii au fost aduşi de mine din Spania. La început am adus câteva soiuri, însă doar acestea cinci au mers foarte bine. Acum, fructele lor se comportă foarte bine şi putem declara că producem piersica plată de România, de Buzău sau de Berca”,  a spus Iacob Nedelcu.

Și nimic nu se pierde. Fiica soților Nedelcu a povestit că fructele neconforme pentru vânzare sunt folosite la dulcețuri, compoturi sau țuică: „Fructele bune merg la piaţă iar pe cele care ne rămân le conservăm, facem din ele dulceaţă, compot şi ţuică de Paraguayos.”

ADVERTISEMENT