News

Un cadru medical din SUA s-a infectat cu SARS-CoV-2 la opt zile după ce a fost vaccinat

30.12.2020 | 13:16
ADVERTISEMENT

Un asistent medical din Statele Unite ale Americii s-a infectat cu noul coronavirus la opt zile după ce a fost vaccinat anti-Covid.

Experții în domeniu spun că nu e nimic anormal, în condițiile în care vaccinul e menit să ofere imunitate la 5 săptămâni după prima doză administrată.

ADVERTISEMENT

Matthew W., angajat la două spitale din San Diego, fusese vaccinat în 18 decembrie și nu s-a plâns niciun moment de efecte secundare.

Un asistent medical s-a infectat cu noul coronavirus deși era vaccinat

Nu e nimic neobișnuit. Chiar ne așteptam la acest lucru dacă cineva e expus la boală”, a explicat doctorul Christian Ramers, un specialist în domeniu.

ADVERTISEMENT

Medicii iau în considerare scenariul prin care medicul să fie infectat înainte de vaccin, în condițiile în care perioada de incubație a virusului e de două săptămâni. Chiar și dacă infectarea s-ar fi produs după vaccin, există o fereastră de 4 săptămâni între prima doză și a doua doză în care orice persoană se poate infecta, teoretic, cu Covid-19.

„Știm că avem nevoie de 10-14 zile ca vaccinul să determine organismul să producă anticorpi”, a explicat doctorul Ramers. De asemenea, cazul asistentului medical nu ar fi solitar, existând mai multe cazuri de persoane care s-au infectat în același timp când au primit vaccinul.

ADVERTISEMENT

Chiar și după a doua doză de vaccin, administrată după 4 săptămâni, nimeni nu este ferit de o infectare cu Covid-19, însă se speră ca forma bolii să fie ușoară.

Prima doză credem că oferă o protecție de aproximativ 50%, însă a doua doză urcă această protecție la 95%”, a adăugat doctorul Ramers.

ADVERTISEMENT

Din păcate pentru cei optimiști, medicii avertizează că va dura luni de zile sau poate ani până când se va ajunge la o imunizare totală a populației și, implicit, la finalul pandemiei.

Așadar, cum recomandă inclusiv medicul Fauci, oamenii nu trebuie să renunțe la măsurile de protecție și igienă, pentru că doar așa poate fi învinsă boala pe termen lung.

 

ADVERTISEMENT