Un călugăr în vîrstă de 120 de ani a dezvăluit secretul longevităţii

Călugărul hindus Swami Sivananda are 120 de ani şi arată remarcabil pentru acestă vârstă. Potrivit AFP, Swami spune că el este cel mai bătrân om care a trăit vreodată şi că secretul...
22.08.2016 | 00:01
Un calugar in virsta de 120 de ani a dezvaluit secretul longevitatii
ADVERTISEMENT

Călugărul hindus Swami Sivananda are 120 de ani şi arată remarcabil pentru acestă vârstă. Potrivit AFP, Swami spune că el este cel mai bătrân om care a trăit vreodată şi că secretul longevităţii sale este alăcătuit din trei elemente: fără sex, fără condimente şi yoga practicat zilnic.

Swami Sivananda s-a născut pe 8 august 1896, aşa cum arată paşaportul său şi în ciuda vârstei este destul de puternic pentru a practica yoga, câte patru ore, zilnic. El a decis acum să se înscrie în Cartea Recordurilor, pentru depăşi recordul japonezului Jiroemon Kimura, care a murit în iunie 2013, la vârsta de 116 ani şi 54 de zile, care figurează acum drept omul care a trăit cel mai mult. Se pare că vârsta lui Sivananda a putut fi verificată doar cu ajutorul unui registru al templului, singura înregistrare a datei naşterii unor cetăţeni indieni, chiar mai tineri cu câteva zeci de ani decât el.

ADVERTISEMENT

Swami Sivananda spune că e perfect sănătos, nu face sex, nu consumă condimente şi face yoga

Swami Sivananda, care s-a născut în oraşul Varanasi, a crescut într-o sărăcie lucie şi a ales să devină călugăr. El spune că datorează vârsta sa înaintată disciplinei, practicării de yoga şi… celibatului. ”Trăiesc o viaţă simplă şi disciplinată. Mănânc modest. Doar mâncare fiartă, fără ulei şi fără condimente, orez şi linte. Evit să mănânc fructe şi lapte, deoarece cred că aceasta este mâncare extravagantă. În copilăria mea am dormit multe nopţi cu stomacul gol”, spune călugărul. Fiind în formă şi perfect sănătos, călugărul trăieşte complet independent şi călătoreşte singur cu trenul.

Cu o înălţime de 1,58 metri, Swami Sivananda doarme pe o saltea aşezată pe podea, iar pe post de pernă foloseşte o bucată de lemn. Bărbatul a mai povestit că a rămas orfan de ambii părinţii la vârsta de 6 ani şi a fost dat de rude unui guru spiritual, alături de care a călătorit prin toată India.

ADVERTISEMENT

Sivananda s-a născut într-o perioadă fără electricitate, maşini sau telefoane, aşa că nu este impresionat de tehnologie şi preferă să trăiască pe cont propriu. ”Oamenii erau mai fericiţi cu lucruri mai puţine. În prezent, oamenii nu sunt fericiţi, nu sunt sănătoşi şi au devenit necinstiţi, ceea ce mă doare. Îmi doresc doar ca oamenii să fie fericiţi, sănătoşi şi să trăiască în pace”, a mai spus Swami Sivananda.

sursa: libertatea.ro