News

Un cățel a fost sfâșiat de doi ciobănești de talie mare. Incidentul a provocat controverse printre localnici

Un câine din rasa Shih Tzu, de talie mică, a fost sfâșiat de doi ciobănești în comuna Dumbrăvița, subiect care a generat dispute printre locuitorii comunei.
25.03.2023 | 18:17
Un catel a fost sfasiat de doi ciobanesti de talie mare Incidentul a provocat controverse printre localnici
Câine din rasa Shih Tzu/ Foto: Wikipedia
ADVERTISEMENT

Comuna Dumbrăvița, județul Timiș, este una dintre cele mai înstărite localități din România, din cauza apropierii de Timișoara, unde lucrează o mare parte a locuitorilor comunei. Un incident recent din comună a provocat dispute pe grupul de Facebook Dunos – Dumbrăvița Noastră, cauza fiind uciderea unui câine Shi Tzu, o rasă de talie mică, de către doi ciobăneșt care, deși se aflau în lesă, au tras-o pe stăpâna lor „ca pe o cârpă” scrie Adevărul.

Cățelul nu a putut fi salvat de medicii veterinari

Stăpâna lui Asad, cățelușul omorât, a relatat episodul care a avut loc pe când soțul ei a scos patrupedul la plimbare. Dulăii l-au atacat pe cățel pe când stăpânul său se pregătea să îi pună lesa. „Totul s-a întamplat în fața casei noastre pe trotuar, lângă soțul meu, care se pregătea să-l ducă pe cățelul nostru la plimbare! Cei doi dulăi cât doi viței s-au năpustit asupra celui mic exact în fața porții! Doamna potent, bineînțeles că a fost trasă de căței ca o bucată de cârpă,  fără să mai aibă vreun control asupra lor! S-a iscat apoi o luptă între câini și soțul meu, care a reușit, totuși, să-l scoată pe micuț din gura unuia dintre ei!”, a  relatat femeia, pe Facebook.

ADVERTISEMENT

Potrivit femeii, câinii erau de talie mare, cel mai probabil din rasa ciobănesc de Bucovina. Stăpânii cățelușului au mers imediat cu acesta la o clinică veterinară, însă medicii de acolo nu au reușit să-l salveze. „Scumpul și dragul nostru, prietenul și sufletul casei noastre a murit! Sunt atât de îndurerată că inițial nu am dorit să scriu nimic deoarece scriu degeaba. Apoi m-am gândit la ceilalți căței care ar putea păți la fel și la celelalte familii care ar putea simți ce simt eu acum! În două ore dragul nostru bun și cuminte și nevinovat era sub pământ! Doamna a plecat liniștită și probabil liniștită este și acum! Nu îmi doresc decât să treacă prin aceeași durere prin care trec eu. Poate atunci va înțelege!”, a mai scris proprietara lui Asad.

Postarea a provocat peste 150 de comentarii, multe dintre ele fiind de susținere. Femeia a fost îndemnată să sesizeze poliția, însă aceasta a răspuns că, în afara unei amenzi, poliția nu are la dispoziție alte măsuri pentru astfel de situații. Însă după apariția postării, IPJ Timiș a anunțat că s-a autosesizat și că va face verificări pentru identificarea persoanelor implicate și stabilirea circumstanțelor în care a avut loc incidentul.

ADVERTISEMENT

Nemulțumirea unui proprietar de câine de talie mare

Controversa a fost iscată după ce proprietarul unui câine de talie mare a afirmat că și stăpânii câinilor mici au o responsabilitate în astfel de situații.  „Câinele dumneavoastră era în lesă? Dacă nu, vorbele sunt de prisos. Mă confrunt zilnic cu câini mititei, dar curajoși care nu sunt în lesă și vin lătrând să îl provoace pe al meu, care nu merge niciodată la plimbare fără lesă”, a comentat bărbatul.

Atunci se pregătea să-i pună lesa. Se apleca să i-o pună și s-a trezit cu cei doi năpustindu-se! Dar vă întreb foarte pertinent. Dacă câinii mici vin și îl provoacă pe câinele dumneavoastră, înseamnă că este ok să-i omoare? Sau aveți control asupra lui? Nu vă trage cu tot cu lesă? E normal dacă unul mic vine fără lesă la unul mare cu lesă să fie omorât și să dormiți liniștit seara?”, a replicat femeia cățelului omorât.

ADVERTISEMENT

Legea spune clar că fiecare câine plimbat pe domeniul public trebuie să fie în lesă. Nu, nu sunt pentru legea junglei, ci sunt pentru egalitate pentru toată lumea. Nu am să îi iau confortul câinelui meu de a se plimba fără botniță (legea nu mă obligă deoarece este o rasă docilă), doar ca să aibă cățeii mici confortul de a zburda liberi pe stradă, printre mașini, în timp ce stăpânii stau pe telefoane sau gură-cască”, a venit răspunsul bărbatului.

În urmă cu o lună, o femeie în vârstă de 53 de ani din București a murit sfâșiată de un câine, pe care îl adoptase în urmă cu patru luni dintr-un adăpost. Câinele a atacat-o în momentul în care femeia s-a dus să-i dea mâncare. Câinele era ținut într-un depozit de fier vechi ce aparține familiei victimei. Femeia a încercat să-l hrănească, însă acesta a sfâșiat-o. Vecinii au auzit strigătele de disperare și au încercat să o ajute pe femeie, însă era prea târziu.

ADVERTISEMENT

Potrivit anchetatorilor, câinele era o corcitură de Rottweiler. După tragedie, animalul a fost dus în adăpostul Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor, de acolo de unde a fost adoptat în urmă cu patru luni, chiar de tatăl victimei. „Cu siguranţă vorbim despre un câine care a fost supus unor abuzuri în trecut. Şi asta nu ia nimeni în calcul. Atunci când adopţi un câine care a trecut prin perioade lungi de înfometare şi tu îi dai să mănânce câinele poate reacţiona dacă are impresia că vrei să îi iei mâncarea înapoi”, a explicat Carla Buleanu, reprezentanta unui ONG pentru protecţia animalelor.

ADVERTISEMENT