News

Un caz de sindrom inflamator multisistem, analizat de EMA. Afecțiunea, raportată la un tânăr de 17 ani imunizat cu Pfizer

Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) analizează un caz de sindrom inflamator multisistem raportat la un tânăr de 17 ani imunizat cu serul Pfizer.
03.09.2021 | 19:24
Un caz de sindrom inflamator multisistem analizat de EMA Afectiunea raportata la un tanar de 17 ani imunizat cu Pfizer
ADVERTISEMENT

Comitetul de Siguranță din cadrul Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) a anunțat, vineri, într-un comunicat de presă, că examinează un caz de sindrom inflamator multisistem post-vaccinare.

Cazul a fost raportat în Danemarca, la un tânăr de 17 ani care a fost imunizat cu serul celor de la Pfizer / BioNTech.

ADVERTISEMENT

EMA analizează un caz de sindrom inflamator multisistem, raportat la un tânăr de 17 ani imunizat cu Pfizer

Conform celor de la EMA, băiatul din țara scandinavă care a fost depistat cu sindromul inflamator multisistem (MIS) s-a vindecat între timp.

Forul medical oficial al UE anunță că și alte cazuri similare au mai fost raportate în spațiul comunitar, după administrarea altor vaccinuri anti-Covid.

ADVERTISEMENT

Sindromul inflamator multisistem este o afecțiune inflamatorie gravă care afectează multe părți ale corpului. Simptomele pot include oboseală, febră severă persistentă, diaree, vărsături, dureri de stomac, cefalee, dureri în piept și dificultăți de respirație.

Adolescentul danez depistat cu MIS nu avea antecedente de Covid-19, a anunțat EMA într-un comunicat, adăugând că nu a existat nicio modificare la recomandările actuale ale Uniunii Europene pentru utilizarea vaccinului contra SARS-CoV-2.

ADVERTISEMENT

Infecția cu sindromul inflamator multisistem este rară, iar rata incidenței sale înainte de pandemia COVID-19 estimată în Europa a fost de aproximativ 2 până la 6 cazuri la 100.000 de copii și adolescenți cu vârsta sub 20 de ani și sub 2 cazuri la 100.000 de adulți cu vârsta de 20 de ani sau mai mult.

Comitetul de Siguranță din cadrul Agenției Europene pentru Medicamente a anunțat că încurajează toți angajații din domeniul sănătății să raporteze orice caz de MIS și alte evenimente adverse la persoanele care au fost imunizate anti-Covid.

ADVERTISEMENT

EMA examinează noi cazuri de cheaguri de sânge depistate

Comitetul pentru siguranţă al EMA a anunțat că mai examinează şi cazuri de cheaguri de sânge semnalate în vene în urma vaccinării cu Johnson & Johnson, precizând că acest efect advers este diferit de un alt efect advers rar identificat anterior.

Această nouă problemă de siguranță post-imunizare este distinctă de efectul secundar foarte rar al trombozei cu sindrom de trombocitopenie (TTS) (adică cheaguri de sânge cu trombocite scăzute din sânge).

Tromboembolismul venos a fost inclus în planul de management al riscului vaccinului J&J ca o problemă de siguranță care ar trebui examinată, a spus EMA . Organismul de reglementare analizează problema ca o afecțiune separată de cheagurile de sânge scăzute de trombocite.

ADVERTISEMENT