News

Un celebru doctor român trage un semnal de alarmă. Ce riscă România din cauza campaniilor de dezinformare despre Covid

30.12.2020 | 08:23
Un celebru doctor roman trage un semnal de alarma Ce risca Romania din cauza campaniilor de dezinformare despre Covid
ADVERTISEMENT

Medicul de terapie intensivă Radu Țincu avertizează populația României să nu cadă în plasa campaniilor de dezinformare împotriva vaccinării anti-Covid.

Campaniile de dezinformare fac rău în contextul în care virusul suferă mutații, astfel că vaccinul ar putea să nu mai fie eficient în viitor, crede Țincu.

ADVERTISEMENT

Tocmai de aceea oamenii ar trebui să aibă mai mare încredere în autorități și să se vaccineze în momentul în care vor exista suficiente doze în țara noastră.

Campaniile de dezinformare anti-vaccin fac mult rău României

Țincu dă exemplu Regatului Unit, unde 1 milion de oameni au fost deja vaccinați și nimeni nu a avut efecte secundare notabile.

ADVERTISEMENT

Ați văzut că există deja acele variante virale care circulă în Marea Britanie. Vaccinul a fost creat pentru proteina spike de la suprafața virusului. Nimeni nu poate garanta că la o următoare mutație, acum sau peste o lună, virusul nu-și va modifica structura acestei proteine spike. În momentul în care proteina aceasta dispare de la suprafața virusului – pentru că și virusul are o inteligență, pentru a putea să rămână viabil și să nu fie eliminat din circulație -, deci dacă această proteină de suprafață va dispărea, vaccinul pe care îl avem va deveni inutil”, a explicat la Digi24 medicul Radu Țincu.

Cele spuse de medic contrazic părerile oficiale ale specialiștilor din SUA sau Europa, care susțin că vaccinul ar trebui să fie eficient indiferent de mutațiile pe care le suferă virusul.

ADVERTISEMENT

Este greu de spus cât timp avem la dispoziție. De când a început pandemia din Wuhan și până acum au fost peste 25 de mutații importante ale virusului.

Înseamnă cam două pe lună, ceea ce este extrem de important. Această mutație ține de evoluționism, nimeni nu poate să garanteze cum virusul face schimb de informații cu alte virusuri cu care se întâlnește sau cum reușește să scape de anumite sisteme imune ale unor persoane care nu reușesc să-l elimine și să capete informații despre anticorpii pe care noi îi producem împotriva lui”, a explicat medicul.

ADVERTISEMENT

România are nevoie de o rată a imunizării prin vaccin de 70% pentru a scăpa, cel puțin pentru o perioadă, de pandemie. Cu toate acestea, conform sondajelor de opinie doar 30% dintre români ar accepta să se vaccineze, din cauza lipsei de încredere în autorități.

 

ADVERTISEMENT