Nistor Văidean, fostul fotbalist român, în prezent membru la Federația Română de Fotbal, are mai mulți copii. Printre aceștia se numără și Alexandru Robert Văidean, fost jucător de fotbal la juniorii lui Dinamo și echipa a doua a „câinilor”, dar și component al loturilor naționale. În exclusivitate, pentru FANATIK, acesta ne dezvăluie adevărata lui poveste, de când s-a născut și până astăzi.
Alexandru este fiul lui Nistor Văidean, fost jucător la Brașov, Dinamo, Eto Gyor, component al echipei naționale de seniori și al unei foste jucătoare de fotbal, de la Sportul Studențesc. Activează în acest moment la școala care îi poartă numele “Acs Alexandru Văidean”, dar și ca scouting la FC Dinamo 1948. Se asemenea, este și partener la FRF pe scouting la loturile naționale u14-u19.
Într-un interviu oferit pentru FANATIK, Alexandru Văidean ne mărturisit că a fost părăsit de cel care i-a dat viață, din prima lună de viață. Motivul? El jucător cu un viitor fabulos în față, mama, o puștoaică de doar 18 ani. A trăit până la vârsta de 12 fără să-și cunoască și partea paternă. Cu toate acestea, a fost lângă el femeia care l-a adus pe lume, care i-a fost totul atunci când avea mai mare nevoie.
Astăzi, vorbește deschid despre traumele trecutului și despre umbra tatălui său. Totul în rândurile de mai jos.
Cum v-ați început cariera în fotbal?
– Alexandru Văidean, fiul fostului fotbalist Nistor Văidean: Cariera de fotbalist am început-o în 1994, la Grupa 1987, la Dinamo, antrenor Emil Ursu. Un coleg din clasa generală mi-a spus că se fac selecții. Am participat peste 100 de copii, au fost opriți 20, eu mă aflam printre ei.
V-a influențat tatăl, Nistor Văidean în alegerea carierei sportive?
– Nu am fost influențat de tata, deoarece nu am crescut cu el. L-am cunoscut abia când aveam vârsta de 12 ani. Din contră, mama a fost cea care m-a susținut și influențat în cariera mea, fiind și ea jucătoare de fotbal la Sportul Studențesc.
De ce ați crescut fără tată până la 12 ani? Ce s-a întâmplat?
Pentru că nu m-a căutat până la aceea vârstă. Părinții mei s-au despărțit când aveam o lună. Motivul din spatele separării este faptul că el era fotbalist la Dinamo, iar mama era un copil de 18 ani. A lăsat-o gravidă și a părăsit-o.
Ați simțit că sunteți umbrit de numele și cariera tatălui dumneavoastră?
– Niciodată nu am simțit aceast lucru, dimpotrivă, am reușit să ajung la un nivel atât ca fotbalist, cât și ca antrenor, prin propriile puteri și prin susținerea mamei.
Ce v-a determinat să renunțați la a mai fi jucător de fotbal?
– În 2008 m-am accidentat destul de grav, sărindu-mi rotula de la genunchi, urmat de ruptură de ligamente. Recuperarea a durat un an și jumăte. Nu era aparatura din ziua de astăzi. Au fost niște clipe groaznice.
Ce sfaturi ați primit de la părinți, ambii fiind jucători de fotbal?
– De la tata, după ce l-am cunoscut, a fost să muncesc și să trag tare de mine. D la mama la fel, plus să fiu un om corect și educat. Ea este cea care mi-a dat cei 7 ani de acasă.
Vi s-a părut ceva ciudat în faptul că mama dumneavoastră, femeie fiind, a jucat fotbal la Sportul Studentesc?
– Nu mi s-a părut ciudat faptul că mama a jucat fotbal, din contră, am fost mândru, fiind colegă în aceea perioadă cu foști mari fotbaliști de la Sportul Studențesc, Rapid București, Dinamo București. Nume ca Gino Iorgulescu, Mircea Sandu, Nicu Gheară, etc.
Cum ați ajuns să faceți scouting?
– Ca scouting am ajuns spunându-mi cei de la Dinamo că au nevoie de un om care să se ocupe de partea aceasta. Căutau pe cineva care are experiență în descoperirea de talente, urmând ca după puțin timp să fiu propus și la FRF de către cei de la Dinamo, unde activez și în prezent. Ei știau de academia mea de fotbal, unde pun accent doar pe copii la grupele de juniori Liga 4 și Liga 5, u19 și u17 doar cu copii (fără seniori).
Am promovat mereu jucători către Liga 1, 2 sau 3 în România sau Piper Mario, Chesnencu Eldin, Ion Mario, Carlan Daniel pentru Liga 2 sau 3, în Germania.
Avem jucători în acest moment în probe la Inainte Modelul, Sepsi, Hermannstadt. Sunt un conducător care mereu am promovat tinerii.
De asemenea, ca scouting i-am descoperit în ultimul an pe Mihai Toma (Fcsb), Eduard Ilincaș (Dinamo), David Maftei (Oțelul), Mihnea Rădulescu (Petrolul), Alexandru Roșca (Dinamo), Andrei Cristea (Dinamo), Robert Bădescu (Rapid).
Ați favorizat vreodată pe cine, doar pentru că poartă un nume celebru?
– Nicioadată nu am favorizat pe nimeni, nici pe copiii mei care sunt la mine la club. Din contră, avem jucători foarte buni la diverse echipe, dar nu sunt promovați și din această cauză se pierd pe parcurs. Este păcat ca nu se promovează o emisiune pe tema scoutingului, unde să putem aduce la cunoștință fel și fel de jucători români, cu vârste între 15 și 19 ani.