News

Un celebru virusolog vine cu veşti proaste: “Nu va exista un vaccin anti-COVID-19 în următorii 5 ani”

04.05.2020 | 11:59
Un celebru virusolog vine cu vesti proaste Nu va exista un vaccin antiCOVID19 in urmatorii 5 ani
ADVERTISEMENT

Există o adevărată cursă la nivel global pentru găsirea unui vaccin pentru noul coronavirus. Dacă Donald Trump este optimist şi crede că până la finalul anului va exista acest vaccin, nu acelaşi lucru se poate spune despre alţi experţi.

Un celebru virusolog vine cu veşti proaste: “Nu va exista un vaccin anti-COVID-19 în următorii 5 ani”

Celebrul virusolog Atanas Mangarov a spus că oamenii nu trebuie să fie închişi în case pentru încă un an şi recomandă convieţuirea cu virusul, mai ales că, spune el, un vaccin va fi disponibil abia peste vreo 5 ani:

ADVERTISEMENT

“Eu spun că peste 500.000-600.000 de oameni au avut forme de COVID-19 în Bulgaria. Nu are sens să putem să mergem cu metroul şi să avem interzis în parc. Trebuie să învăţăm să convieţuim cu virusul. 

Bisericile nu sunt închis, nimic nu s-a întâmplat. În Bulgaria nu poate exista situaţia din Italia şi Spania pentru că aceste două ţări au o speranţă de viaţă foarte mare în lume. Sunt foarte mulţi oameni bătrâni, vulnerabili, în aceste ţări. 

ADVERTISEMENT

Nu va exista niciun vaccin anti-COVID-19 în următorii cinci ani. Ce o să facem pentru încă cinci ani? O să îl aşteptăm pe Dumnezeu să coboare din ceruri? Nu sunt anti măsuri de restricţie. Mă enervează unele lucruri, de aceea i-am scris prim-ministrului”, a spus Atanas Mangarov.

Nici nemţii nu văd realizarea unui vaccin prea curând: “Trebuie să rămânem realişti! Ar putea dura ani”

Totuşi, virusologul susţine că purtarea măştilor şi spălatul des al mâinilor sunt două dintre măsurile pe care oamenii trebuie să le respecte cu sfinţenie pentru a nu contacta noul coronavirus.

ADVERTISEMENT

Pesimismul lui Mangarov este îmbrăţişat şi de oamenii de ştiinţă germani. Ministrul Sănătăţii din Germania, Jens Spahn, a spus că dezvoltarea unui vaccin poate dura câţiva ani de zile şi este puţin probabil să dureze ani:

“Aş fi încântat dacă ar fi posibil să se ajungă în câteva luni la aceasta, dar cred că trebuie să rămânem realişti, ar putea dura încă ani pentru că pot exista decepţii, aşa cum s-a întâmplat cu alte vaccinuri. 

ADVERTISEMENT

Dezvoltarea vaccinurilor face parte dintre sarcinile cele mai dificile ale medicinei”, a spus ministrul Sănătăţii din Germania.

În schimb, preşedintele SUA, Donald Trump, a declarat că este încrezător că până la finalul anului un vaccin anti-COVID-19 va fi disponibil: “Medicii vor spune: nu trebuie să spuneţi asta. Eu spun ceea ce gândesc. Credem că vom avea un vaccin până la sfârşitul acestui an”, a spus Trump.

 

 

ADVERTISEMENT