News

Un cercetător elvețian anunță posibilitatea apariției unei ”super tulpini”: ”Covid-22 ar putea fi mai rău decât ce trăim acum”

Un epidemiolog din Elveția vorbește de apariția unei ”super tulpini”. Acesta o numește Covid-22 și spune că poate fi mult mai nocivă.
22.08.2021 | 17:37
Un cercetator elvetian anunta posibilitatea aparitiei unei super tulpini Covid22 ar putea fi mai rau decat ce traim acum
ADVERTISEMENT

Avertisment sever lansat de un medic epidemiolog din Elveția în plină pandemie de Covid-19.

Sai Reddy, cercetător la Institutul Tehnologic Federal ETH Zurich a avertizat cu privire la posibila apariţie a unei noi ”super tulpini” a coronavirusului care ar putea combina mutațiile existente.

Cel mai îngrijorător în legătură cu această nouă posibilă mutație ar fi faptul că vaccinurile nu ar mai avea niciun efect, consideră specialistul elvețian.

ADVERTISEMENT

Un epidemiolog elvețian vorbește de apariția unei ”super tulpini”: ”Covid-22, mai rău decât ceea ce trăim în prezent”

”Este foarte probabil să apară o nouă tulpină Covid-19 și să nu ne mai putem baza doar pe vaccinări”, a declarat imunologul Sai Reddy pentru ziarul SonntagsBlick, scrie site-ul SwissInfo.

Cercetătorul spune că o astfel de variantă ar ajunge cu siguranţă în țările europene. În aceste condiții, medicul avertizează că va trebui să ne pregătim pentru mai multe vaccinuri în anii care urmează. Ele vor trebui adaptate noilor tulpini.

ADVERTISEMENT

”De aceea trebuie să ne pregătim pentru mai multe vaccinări în următorii câțiva ani, care vor fi continuu adaptate la noi variante”, spune specialistul în imunologie.

Sai Reddy a dat ca exemple variantele de coronavirus din Africa de Sud (Beta) şi Brazilia (Gamma) care au prezentat mutaţii. La fel şi varianta Delta, care este mult mai contagioasă, potrivit sursei citate.

ADVERTISEMENT

El a avertizat că eventuale noi mutații ale tulpinilor amintite mai sus ar reprezenta o nouă fază a pandemiei, mult mai gravă pentru omenire. Mai exact, un ”Covid-22 (…) mai rău decât ceea ce trăim acum”.

”Dacă Beta sau Gamma devin mai contagioase sau dacă Delta dezvoltă mutaţii, atunci am putea vorbi despre o nouă fază a pandemiei. Aceasta ar deveni marea problemă a anului viitor. COVID-22 ar putea fi chiar mai rău decât ceea ce trăim acum”, spune imunologul elvețian.

ADVERTISEMENT

Imunologul elvețian: ”Fără o rată ridicată de vaccinare, numai restricțiile pot stopa agravarea situației”

Același Sai Reddy Reddy a spus că se așteaptă ca noile cazuri Covid să crească și mai mult în Elveția în această toamnă.

Medicul leagă succesul în lupta cu pandemia de campania de vaccinare. O campanie slabă, spune acesta, ar face ca numai măsurile restrictive să prevină agravarea situației sanitare.

”Dacă rata de vaccinare nu crește rapid, numai măsurile restrictive severe pot preveni apariția celor mai grave situații sanitare”.

El a menționat că descoperirile științifice recente arată că încărcătura virală a variantei Delta este atât de mare încât orice persoană nevaccinată care o contractă poate deveni un ”super-transmițător”. Copiii care încă nu pot fi vaccinați pot reprezenta un pericol în răspândirea bolii SARS-CoV-2.

”Deoarece copiii sub 12 ani nu pot fi vaccinați, ei reprezintă un grup mare de potențiali super-transmițători”, a mai spus Reddy.

ADVERTISEMENT