Fotbal intern

Un club din Liga 1 se chinuie să iasă din insolvență, dar administratorul judiciar e acuzat că vrea să bage clubul în faliment: “Sper să scăpăm!” EXCLUSIV

15.06.2019 | 14:08
Gaz Metan iese din insolvență? Administratorul voia echipa în faliment! FOTO: Nabil Jaadi si Antoni Valeri Ivanov in meciul de fotbal dintre Dinamo Bucuresti si Gaz Metan Medias, din cadrul playout-ului Ligii 1 Betano

Gaz Metan Mediaș este unul dintre cluburile din Liga 1 Betano care vrea să scape de insolvență în această vară. Echipa lui Edi Iordănescu a avut o stagiune foarte bună în care a reușit să se claseze pe locul 1 în play-out, iar o eventuală ieșire din insolvență a echipei ar putea schimba pretențiile la Gaz Metan și obiectivul să fie cel de accedere în cupele europene, nu salvarea de la retrogradare. Însă cei de la Gaz Metan se plâng că administratorul judiciar încearcă să falimenteze clubul, așa cum se arată și într-o decizie a instanței. 

Gaz Metan se chinuie să iasă din insolvență, administratorul judiciar acuzat că vrea falimentul echipei

FANATIK a aflat că Gaz Metan mai are de achitat o datorie de 300.000 de euro (creanțe) plus datorii curente către furnizori de aproximativ 50.000 de euro. Dintre cele 300.000 de euro, 140.000 de euro sunt datorii pe care echipa le are către stat,  însă cei de la Gaz Metan se plâng că statul nu face demersurile pentru grăbirea recuperării banilor pe care medieșenii erau dispuși să îi plătească din 21 martie 2019.

Cei de la Gaz Metan se grăbeau să plătească până la 21 martie 2019 pentru că exista posibilitatea ca echipa să obțină licența de la UEFA și să poată juca în cupele europene în stagiunea următoare. Însă, nu doar datoriile sunt problema la Gaz Metan Mediaș, ci și administratorul judiciar, care ar trebui să ajute clubul să iasă din insolvență.

Doar că cei de la Gaz Metan Mediaș se plâng de faptul că administratorul judiciar a vrut să bage echipa în faliment. FANATIK a aflat că directorul tehnic al echipei Cristi Pustai, alături de sponsorul tehnic al echipei și de AJPF Sibiu au cerut în instanță înlocuirea administratorului judiciar, la data de 14 martie 2019. (CLICK SUS PE GALERIE FOTO PENTRU A VEDEA DECIZIA INSTANȚEI)

Gaz Metan iese din insolvență? Administratorul voia echipa în faliment! FOTO: Nabil Jaadi si Antoni Valeri Ivanov in meciul de fotbal dintre Dinamo Bucuresti si Gaz Metan Medias, din cadrul playout-ului Ligii 1 Betano
Gaz Metan iese din insolvență? Administratorul voia echipa în faliment FOTO: Cristi Pustai si Mihai Teja in meciul dintre FC Voluntari si Gaz Metan Medias din etapa a II-a a Ligii 1 Betano,

“Administratorul judiciar și-a stabilit unilateral remunerația prin planul de reorganizare, la cuantumul de 12.000 de euro lunar”

FANATIK are și decizia instanței care a decis să schimbe administratorul judiciar al echipei din Mediaș după ce judecătorul Bianca Maria Solomon a stabilit că onorariul încasat nu a fost legal, acesta încasând aproximativ 314.000 de euro, deși ar fi trebuit să primească suma de 25.000 de euro, după calculul judecătoarei. FANATIK vă prezintă cele mai importante puncte din decizia instanței:

“Motivele temeinice care justifică în locuirea sunt:

– preluarea funcției de administrator judiciar al clubului fără temei legal, respectiv consemnarea denaturată în procesul verbal de ședință al adunării creditorilor de confirmare a administratorului judiciar, a poziției creditorului bugetar majoritar, contrară, votului exprimat de acesta prin corespondență, inducând în eroare atât creditorii cât și instanța de judecată, în scopul vădit de a obține confirmarea sa ca administrator judiciar, pe de o parte, și stabilirea unei remunerații cu mult superioară celei aprobată de creditori, pe de altă parte; 

– blocarea pur și simplu a activității debitorului, prin refuzul de efectuare a plăților necesare derulării activității curente cu toate că există disponibilități bănești în contul bancar, ca mijloc de presiune față de refuzul administratorului special de a efectua plata onorariului nelegal. 

– intervenirea în actul decizional al comitetului creditorilor, influențând unul dintre creditori și impunându-i cum să voteze. 

– neândeplinirea atribuțiilor legale vizând asigurarea cadrului legal pentru adoptarea deciziilor de către organele de conducere ale creditorilor.

– consemnarea denaturată în procesul verbal de ședință și comitetul creditorilor din 07.03.2019 a faptelor precum și refuzul de a consemna hotărârile adoptate” 

Motivarea deciziei judecătorești de a schimba administratorul judiciar de la Gaz Metan Mediaș

 

Conform sentinței judecătorilor, administratorul judiciar ar fi avut “un comportament cu o orientare voită și nejustificată a procedurii către falimentul echipei”, așa cum se artă în sentință: “Judecătorul sindic apreciază că, în speță, administratorul judiciar prin întreaga sa activitate începând de la confirmare, a efectuat operațiuni păgubitoare averii debitorului, dar și contrare intereselor creditorilor, indicând un comportament cu o orientare voită și nejustificată a procedurii către faliment. Atunci când administratorul judiciar adoptă o anumită decizie trebuie să își asume și că anumite efecte se vor produce [..] Încă de la început, administratorul judiciar a avut o conduită procedurală și procesuală incorectă”

Motivarea deciziei judecătorești de a schimba administratorul judiciar de la Gaz Metan Mediaș
Motivarea deciziei judecătorești de a schimba administratorul judiciar de la Gaz Metan Mediaș

Mai mult, conform deciziei instanței, administratorul judiciar și-a stabilit unilateral salariul: “Administratorul judiciar și-a stabilit unilateral remunerația prin planul de reorganizare, la cuantumul de 12.000 de euro lunar și o remunerație procentuală de 8% din încasările debitorului. Astfel, în lipsa unei alte hotărâri a Comitetului creditorilor având pe ordinea de zi stabilirea remunerației administratorului judiciar, practicianul în insolvență nu avea temei legal, și nici contractual pentru a solicita acest cuantum al onorariului”

“Admite cererea de înlocuire a administratorului judiciar, formulată de Comitetul Creditorilor al debitorului Club Sportiv Gaz Metan Mediaș” 

Judecătorul a dat și sumele pe care administratorul judiciar le-a încasat până în martie de la Gaz Metan: “Judecătorul sindic constată că, în perioada de după confirmarea planului de reorganizare în 10.10.2017 până în martie 2019, administratorul judiciar a încasat suma totală de 1.486.844,73 de lei, remunerație fixă și procentuală”, adică aproximativ 314.000 de euro.

În decizia instanței se arată că administratorul judiciar le-a comunicat și celor de la Gaz Metan Mediaș să plătească onorariul restant pentru a evita deschiderea procedurii de faliment: “La data de 22.02.2019 administratorul judiciar a comunicat debitoarei o notificare prin care a solicitat plata restantă a onorariului său, sugerând că este necesară efectuarea plăților în conformitate cu planul de reorganizare modificat și a creanțelor curente (incluzând și onorariul său) pentru a evita deschiderea procedurii falimentului” 

După aceste motive invocate de judecătoarea Bianca Maria Solomon, instanța a decis înlocuirea administratorului judiciar: “Admite cererea de înlocuire a administratorului judiciar, formulată de Comitetul Creditorilor al debitorului Club Sportiv Gaz Metan Mediaș” 

Motivarea deciziei judecătorești de a schimba administratorul judiciar de la Gaz Metan Mediaș
Motivarea deciziei judecătorești de a schimba administratorul judiciar de la Gaz Metan Mediaș

“Există o sentință prin care domnul Răzvan Zăvoleanu nu mai este administratorul judiciar al echipei de la tribunalul Sibiu, însă noi tot la el ne raportăm”

Însă chiar dacă în procesul care s-a judecat la Tribunalul Sibiu, Gaz Metan a obținut în instanță înlocuirea administratorului judiciar, acesta a rămas la clubul din Mediaș, după ce a atacat decizia la apel. FANATIK l-a contactat pe Cristi Pustai, directorul tehnic al celor de la Mediaș și unul dintre cei care au cerut în instanță înlocuirea administratorului judiciar:

“E o acțiune a justiției. Există o sentință prin care domnul Răzvan Zăvoleanu nu mai este administratorul judiciar al echipei de la tribunalul Sibiu, însă noi tot la el ne raportăm. Peste trei zile se va judeca cererea de ieșire din insolvență la tribunalul Sibiu și sper să scăpăm, de asta nu vreau să spun prea multe acum. Noi suntem optimiști că vom ieși din insolvență și că vom reuși să scăpăm. Dacă ieșim din insolvență, nu va mai fi nevoie de administrator judiciar”, a spus Pustai pentru FANATIK.

Dacă decizia instanței de marți va fi favorabilă, Gaz Metan Mediaș va scăpa de insolvență și nu va mai avea nevoie de administrator judiciar, care, teoretic, și-ar fi încheiat treaba la echipă. O decizie favorabilă a instanței ar fi primul pas pentru echipa medieșeană, care va mai trebui să facă plăți și alte proceduri pentru a se reechilibra din punct de vedere financiar.

  • 300.000 de euro sunt datoriile celor de la Gaz Metan Mediaș
  • 314.000 de euro a încasat administratorul judiciar de la Mediaș, conform deciziei instanței