News
notix pixel id

Un comisar european solicită un „curaj politic” pentru introducerea certificatului verde COVID. România trebuie să ia decizii foarte dificile

Comisarul european pentru piața internă, aflat în vizită în România, a cerut autorităților să arate că au curajul politic să implementeze sistemul de certificat verde, vital în vederea limitării răspândirii COVID-19.
18.11.2021 | 17:37
Un comisar european solicită un „curaj politic” pentru introducerea certificatului verde COVID. România trebuie să ia decizii foarte dificile
Un comisar european solicită un „curaj politic” pentru introducerea certificatului verde COVID. România trebuie să ia decizii foarte dificile. Surse Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Thierry Breton, comisarul european pentru piața internă, care se află într-o vizită în România, a solicitat autorităților române competente să arate că au ”curaj politic” să implementeze sistemul de certificat verde, pe care îl vede ca pe un element vital în vederea limitării consecințelor pandemiei COVID-19.

Comisarul european: „Este necesar curaj politic”

În conferința de presă din România, ținută alături de Raed Arafat, comisarul european Thierry Breton a făcut apel la „curaj politic” din partea autorităților române pentru implementarea certificatului verde.

„Este necesar curaj politic pentru a implementa aceste măsuri. Sunt foarte mulți oameni sceptici, cu toții eram sceptici în urmă cu un an, dar acum avem experiență, știm cum funcționează, știm că nu sunt efecte secundare și știm că nu este timp de așteptat”, a spus comisarul european.

ADVERTISEMENT

Comisarul european a subliniat în cadrul discursului său rata de vaccinare deosebit de scăzută din România, afirmând că țara noastră este sub media europeană.

„Metoda certificatului verde a funcționat atât de bine încât la nivel mondial există peste 70 de țări care l-au adoptat. Mai restricționează puțin modul în care trăim, dar certificatul și vaccinul sunt instrumente în lupta cu pandemia. Acestea sunt măsuri pe care trebuie să le luăm acum”, a susținut comisarul european.

ADVERTISEMENT

Thierry Breton: „România trebuie să ia niște decizii foarte dificile”

Thierry Breton atrage atenția asupra faptului că există numeroase țări în care s-au aplicat restricții severe, curajoase, cu scopul de contracara noul val de COVID-19 și de a evita victimele. El a precizat, referitor la acest moment, faptul că din estimările OMS rezultă că, la nivel mondial, până în luna februarie, încă 500.000 de oameni vor urma să moară din cauza COVID.

„România trebuie să ia niște decizii foarte dificile. În Germania dacă nu ești vaccinat nu poți să mergi la serviciu și în Austria dacă nu ești vaccinat stai acasă, în Belgia aceeași decizie. Și sunt și alte țări care iau decizii curajoase și dificile pentru a face față acestui nou val”, a precizat Thierry Breton.

ADVERTISEMENT

Secretarul de stat în Ministerul de Interne Raed Arafat a evidențiat, în schimb, ”norocul în care ne aflăm” în calitate de membri ai UE, având acces mai simplu la vaccin.

Comisarul discută cu mai mulți miniștrii

Thierry Breton a avut o serie de întâlniri oficiale cu miniștrii Sănătății și Apărării, Cseke Attila și Nicolae Ciucă, respectiv cu președintele Klaus Iohannis.

ADVERTISEMENT

Anterior vizitei, Breton a afirmat că pentru el contează să vină personal la București „pentru a discuta cu liderii politici din România în special despre situația îngrijorătoare generată de COVID-19”.

„Odată cu venirea iernii, rata scăzută de vaccinare pune sănătatea cetățenilor români -de toate vârstele și categoriile sociale – în pericol. Acest risc reprezintă totodată și o barieră în calea redresării depline a României și a Uniunii Europene în ansamblu. Europa a furnizat vaccinuri sigure și eficiente în timp record. România are tot ceea ce este necesar pentru a le folosi, a lupta împotriva reticenței la vaccinare și a opri răspândirea virusului”, a mai menționat comisarul.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Abonează-te acum la Taifasuri și poți câștiga premii de vis!
  • Nr. 866. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri