Un congressman din SUA a criticat decizia TAS, anume ca medalia de bronz să îi fie oferită Anei Bărbosu, și cere ca medalia să îi fie oferită înapoi americancei Jordan Chiles.
Ana Bărbosu a câștigat medalia de bronz la Jocurile Olimpice de la Paris, după ce Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) a luat o decizie favorabilă pentru ea. Decizia a venit după ce Jordan Chiles a fost depunctată cu o zecime, coborând astfel pe locul 5, sub Bărbosu și Voinea.
Steve Cohen, membru al Congresului SUA, din partea statului Tennessee, i-a adresat președintelui TAS, John Coates, o scrisoare, prin care încearcă să să îi convingă pe cei de la Tribunalul Sportiv pentru Arbitraj că Ana Bărbosu (18 ani) nu ar trebui medaliată cu bronz pentru finala de la sol, în defavoarea lui Jordan Chiles.
Congressman-ul solicită la TAS ca medalia de bronz să rămâne sportivei Jordan Chiles, ci nu să îi revină lui Ana Bărbosu, așa cum anunța Mihai Covaliu că se va întâmpla.
”Dragă președinte Coates,
Vă scriu cu mare îngrijorare despre decizia dumneavoastră de a îi lua lui Jordan Chiles medalia ei olimpică de bronz, din finala de la sol. Înțeleg că două probleme sunt luate în considerate: calculul greșit al punctajului domnișoarei Chiles și momentul în care a fost depusă contestația ei. Comitetul Olimpic al SUA și USA Gymnastics punctează – iar rapoartele publice oferă dovezi în acest sens – că contestația a fost depusă la timp.
Chiar dacă a fost depusă patru secunde mai târziu, problema inițială rămâne: scorul incorect al domnișoarei Chiles. Să minimizăm această greșeală și să aplicăm cu forța o tehnicalitate transmite un mesaj greșit tuturor celor care participă la sporturi: regulile sunt ca să protejăm puterea arbitrilor, nu ca să creăm o competiție corectă între sportivi. Vă rog foarte mult să reconsiderați.
Jocurile Olimpice ar trebui să scoată ce e mai bun din nou și să aducă aminte oamenilor din jurul globului de umanitatea noastră comună. La fiecare doi ani (n.r. la fiecare patru), Jocurile reprezintă o oportunitate să transcendem disputele noastre și ne inspiră să ne tratăm cu nivelul de respect meritat de fiecare persoană. Spiritul olimpic se referă la muncă grea, rezistență, ambiție și fair play.
Decizia luată de voi recent este împotriva acestor virtuți. Mai degrabă decât să o recompensați pe domnișoara Chiles pentru prestația ei, îi scădeți din merite prin scoaterea în evidență a unei probleme procedurale în care ea nu a avut nicio implicare direct. Mai degrabă decât să reparați eroarea juriului, învinuiți competitorul. Nu înțeleg cum, dacă cineva cântărește totul echitabil, poate ajunge cineva la acea concluzie.
În timp ce Jocurile Olimpice nu ar trebui să fie politice, ele predau lecții în afara granițelor sportului. Lumea se uită la TAS pentru o lecție: ar trebui să alegem substanță sau ceva de formă?
Ar trebui ca supunerea din punct de vedere tehnic să cântărească mai mult decât prestația? Este dreptatea despre aplicare strictă sau corectitudine? Din nou, vă cer insistent să reconsiderați decizia greșită de a îi lua domnișoarei Chiles medalia, care, dacă va fi mențiuntă, va ‘murdări’ pentru totdeauna Jocurile Olimpice”, a transmis Steven Cohen, prin intermediul scrisorii trimise.