News

Un copil cu o boală extrem de rară, salvat de la moarte de medicii din Iași. Băieţelul avea corpul acoperit de răni

Un caz extrem de rar a fost vindecat, miraculos, de medicii de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase ”Sf. Parascheva” Iași. Un copil de 9 ani, care suferea de o boală foarte rară, a fost salvat.
20.07.2022 | 14:42
Un copil cu o boala extrem de rara salvat de la moarte de medicii din Iasi Baietelul avea corpul acoperit de rani
Medicii de la ATI i-au salvat viața copilului de 9 ani. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

După trei săptămâni la terapie intensivă, copilul în vârstă de 9 ani, bolnav cu sindromul Stevens Johnsons, a scăpat miraculos și se întoarce la familie.

Un copil s-a vindecat de o boală rară cu ajutorul medicilor ieșeni

“Pacientul a fost admis în data de 22 iunie în unitatea noastră medicală cu un sindrom inflamator accentuat de cauză necunoscută și pneumonie diagnosticată în urma investigației radiologice. A doua zi a prezentat o erupție cutanată generalizată, papule care confluează(se unesc) și care s-au transformat în câteva zile în zone de tegument denudat (cu aspect de arsură).

ADVERTISEMENT

S-a ridicat suspiciunea înaltă de sindrom Stevens Johnsons, diagnostic care s-a confirmat. Sindromul Stevens-Johnson (SSJ) este o afecțiune acută, rară care poate pune în pericol viața și care afectează tegumentul (cel mai mare organ al corpului uman) împreună cu mucoasele. De cele mai multe ori este provocat de administrarea unui medicament la care organismul pacientului are o reacție alergică”, a explicat medicul Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase.

Boala este extrem de rară și de gravă, însă medicii au reușit să-l salveze pe micuț de la moarte. Pentru a-l salva, medicii l-au tratat pe copil ca și pe un ”mare ars” și l-au mutat la Terapie Intensivă.

ADVERTISEMENT

Prezentând aproximativ 70 la sută din suprafața corpului acoperită de leziuni grave, inclusiv la nivelul globilor oculari (pe cornee, pleoape), în cavitatea bucală pacientul întâmpina dificultăți la mestecarea și deglutiția (înghițirea) alimentelor. Gravitatea leziunilor și pericolul mare de infectare a acestora îl comparau cu un mare ars astfel că pacientul a fost admis în Terapie Intensivă.

Personalul Compartimentului de Terapie Intensivă a asigurat un mediu cât mai steril posibil pentru a evita orice risc de infectare, risc ce i-ar fi putut fi fatal atât din cauza simptomatologiei prezentate cât și din cauza comorbidităților care au determinat o scădere importantă a răspunsului imun”, a completat medicul Florin Roşu, potrivit Ziarulevenimentul.ro.

ADVERTISEMENT

Medicii i-au aplicat terapie antiinflamatorie sistemică, tratament cutanat, analgezice multimodale și antibiotice pentru a preveni infectarea leziunilor.

“A necesitat în primele zile de spitalizare în Terapie Intensivă oxigenoterapie pe canulă nazală din cauza insuficienței respiratorii cauzată de pneumonia cu care a fost diagnosticat la internare. Medicii din Compartimentul de Terapie Intensivă și întreg personalul care l-a îngrijit i-au fost aproape în procesul de vindecare. L-au alinat când avea dureri, ascultându-l când voia să povestească, oferindu-i ce avea nevoie pentru a-l vedea zâmbind și bucurându-se alături de el pentru fiecare progres.

ADVERTISEMENT

Cazul băiețelului este unul cu o incidență foarte rară. La spitalul nostru au fost înregistrate două cazuri anul trecut, dar la persoane adulte. Faptul că îl redăm familiei este o împlinire pentru noi și cea mai mare mulțumire. Încă o dată prin mobilizare exemplară, muncă în echipă, dăruire, empatie și profesionalism am luptat pentru Viață și am reușit”, a concluzionat medicul.

Deși a trecut printr-o boală extrem de gravă, copilul este acum sănătos și s-a întors acasă, alături de cei dragi.

ADVERTISEMENT
Tags: