Sporturi

Un copil de șapte ani din Iași, cel mai bun șahist din lume la categoria lui de vârstă: “Deja bate adulți cu experiență”

01.03.2021 | 19:51
Un copil de sapte ani din Iasi cel mai bun sahist din lume la categoria lui de varsta Deja bate adulti cu experienta
Nicolas este în fruntea clasamentului FIDE pe luna februarie la categoria sa de vârstă. Sursă foto: facebook Nicu-Eduard Cazacu
ADVERTISEMENT

Iustin-Ștefan Cazacu, un copil din Iași care abia a împlinit șapte ani, a uimit deja lumea șahului. Puștiul a învățat să joace la vârsta de 4 ani, de la bunicul său, iar ascensiunea a fost foarte rapidă. Joacă deja și împotriva adulților, pe care de multe ori reușește să îi învingă.

În familia lui Nicolas, șahul este un mod de viață. Tatăl, bunicul și unchii copilului joacă toți șah. Dar nu au reușit să treacă de nivelul de amatori. Iar în acest moment nu mai au nicio șansă să îl învingă pe micuțul talentat. “Deja bate și adulți cu experiență în concursurile de șah”, spune Nicu-Eduard Cazacu, tatăl lui Nicolas.

ADVERTISEMENT

Micuțul geniu a început să participe la competiții încă de la vârsta de cinci ani. Și s-a clasat mereu pe primul loc la categoria sa de vârstă. În decembrie 2020 a participat pentru prima dată la o competiție internațională, “Cupa Dulce”. Au fost peste 200 de participanți din 5 țări, iar Nicolas a fost din nou lider la categoria sa de vârstă.

Cel mai bun la categoria sa de vârstă la o competiţie din decembrie 2020, cu peste 200 de participanţi din 5 ţări

Rezultatul de la Cupa Dulce i-a adus lui Nicolas și recunoaștere internațională. În clasamentul FIDE pe luna februarie, băiatul din Iași este pe primul loc la categoria lui de vârstă. Cu un rating de 1445, prin care ar putea să rivalizeze cu mulţi copii mai mari.

ADVERTISEMENT
Deşi abia a împlinit şapte ani, Nicolas a câştigat deja foarte multe trofee

În acest moment, Nicolas se lovește de o problemă surprinzătoare. La categoria lui de vârstă nu prea mai are adversari pe măsură. Așa că antrenorul său, Vlad Ungureanu, a făcut o mișcare curajoasă. Nicolas a început să participe la turnee open și înfruntă adesea adulți.

La Cupa Unirii, competiție disputată la începutul acestui an, Nicolas a fost cel mai tânăr jucător. Dar a reuşit să obţină câteva victorii spectaculoase. Care i-au dat încredere atât lui, cât şi părinţilor şi antrenorului.

ADVERTISEMENT

Nicolas, obiective mari în 2021. Vrea titlul naţional la categoria sa de vârstă şi să meargă în Turcia, la Campionatul European

În luna mai, Nicolas speră să obţină primul loc la categoria sa de vârstă la Campionatul Naţional pentru Juniori. Un pas foarte important înaintea obiectivului principal din 2021.

“Sperăm ca Nicolas să înceapă să participe şi la competiţii peste hotare începând din acest an. Obiectivul nostru este să ajungem la Campionatul European pentru Juniori, care se dispută în Turcia, în vară.

ADVERTISEMENT

Poate că nu este cea mai bună perioadă să ne facem astfel de planuri, date fiind unele restricţii de călătorie din această perioadă. Dar pe de altă parte este clar că trebuie să îi oferim lui Nicolas şansa de a-şi fructifica acest talent”, mai spune tatăl lui Nicolas, pentru FANATIK.

Nicolas face câte trei antrenamente pe săptămână la club. Şi sora lui, de opt ani, participă la competiţii

Nicolas are un talent incredibil pentru vârsta sa, dar este deja conştient că este nevoie şi de foarte muncă pentru a rămâne în top. Face câte trei antrenamente pe săptămână la Cotnari Chess Club şi se pregăteşte zilnic alături de sora sa. Sofia are opt ani şi participă şi ea cu succes la competiţiile dedicate juniorilor. L-am învins şi eu de două sau trei ori. Dar el a câştigat de mai multe ori”, admite sora lui Nicolas, cu foarte mult fair-play.

Nicolas şi sora sa, alături de tatăl lor, după un concurs în care ambii copii au obţinut rezultate excelente

De altfel, un obiectiv important pentru familie şi antrenorul său, Vlad Ungureanu, este ca băiatul să îşi păstreze aceeaşi pasiune pentru şah. Sportul minţii este foarte solicitant, iar unii copii îşi pierd interesul pe parcurs. Susţinut de familie, Nicolas nu dă semne că ar avea asemenea probleme.

ADVERTISEMENT