News

Un copil este abandonat în fiecare zi în maternitățile din România. Cifrele triste pentru 2022

Peste 200 de copii au fost abandonați în maternitățile din România, în doar șase luni de zile în 2022, cifre alarmante pentru țara noastră.
28.12.2022 | 10:17
Un copil este abandonat in fiecare zi in maternitatile din Romania Cifrele triste pentru 2022
Peste 200 de copii, abandonați în România. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Cifrele sunt triste și arată nivelul ridicat al abandonului din țara noastră. Potrivit datelor oficiale, un număr exact de 214 de copii au fost abandonați în primele șase luni din 2022.

Peste 200 de copii au fost abandonați în 6 luni

Mai exact, deși e vorba de un număr cu doi copii mai puțini ca în perioada similară din 2021, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA) arată că în fiecare zi există o mamă care își abandonează copilul, conform Stiri pe Surse.

ADVERTISEMENT

La fiecare 24 de ore, așadar, un copil va ajunge orfan, fără voia sa, și va fi, cel mai probabil, condamnat la o viață grea. Concret, din totalul copiilor abandonați, 171 au fost părăsiți în maternități, în timp ce restul au fost abandonați în secțiile de pediatrie ale spitalelor.

În unele cazuri, autoritățile au reușit să îi trimită înapoi în sânul familiei care i-a abandonat pe 94 dintre copii, însă viitorul acestora e incert în aceste condiții. Mai mult, 11 copii au reușit să fie adoptați, în timp ce 92 au ajuns la asistenți maternali.

ADVERTISEMENT

De asemenea, șapte copii au ajuns în centre de plasament, iar șase sunt în alte situații, conform ANPDCA. România ocupă primul loc în Uniunea Europeană la capitolul mame minore. Potrivit datelor oficiale, 8 din 10 mame minore nu mai merg la școală, iar 4 din 10 gravide sub 18 ani nu accesează niciun alt serviciu medical pe durata sarcinii, exceptând medicul de familie.

Conform acelorași date, 75% dintre mamele minore renunță inclusiv la școală din timpul gimnaziului. Șocant pentru unii, 80% dintre gravide spun că nu au folosit metode contraceptive deoarece nu aveau informații despre existența acestora.

ADVERTISEMENT

De asemenea, 75% dintre mamele sau gravidele minore au rude sau cunoștințe care au născut la o vârstă sub 18 ani, în timp ce 32% dintre acestea afirmă că mama lor era minoră când le-a născut.

În medie, vârsta tatălui în aceste cazuri este de 21 de ani. Majoritatea acestor cazuri provin din familii sărace, cu venituri de sub 1.000 de lei (50% din cazuri), venitul mediu fiind de 1160 de lei. Doar 12% spun că au venitul pe familie mai mare de 2.000 de lei.

ADVERTISEMENT

În aceste condiții, în care minorele rămân gravide în special în medii defavorizate, cifrele acestei situații vorbesc de la sine. Așadar, 25% dintre gravide nu au asigurare medicală, ia 33% spun că nu au făcut niciodată analize pentru că nu au bani.

Dacă 4 din 10 femei spun că nu au folosit metode contraceptive, pentru că nu auziseră de acestea, scenariul poate fi explicat și pentru că tinerele își iau informațiile exclusiv din familie, acolo unde informația lipsește de cele mai multe ori.

ADVERTISEMENT