Life

Un cristal descoperit în Australia are 4,4 miliarde de ani. E cea mai veche bucată de Pământ descoperită vreodată

A fost descoperită cea mai veche bucată de pe Terra. Este vorba de un cristal vechi de 4,4 miliarde de ani găsit în Australia.
16.12.2024 | 22:22
Un cristal descoperit in Australia are 44 miliarde de ani E cea mai veche bucata de Pamant descoperita vreodata
Un cristal descoperit în Australia are 4,4 miliarde de ani. Foto: playtech.ro

Oamenii de știință caută mereu dovezi despre cum arăta Terra la început, iar în urmă cu zece ani, au avut norocul să găsească cea mai veche bucată de Pământ descoperită vreodată în lume.

Un cristal de 4,4 miliarde de ani este cea mai veche bucată de Pământ descoperită

Cercetătorii au găsit în 2014 un cristal minuscul de zircon, cu o vechime de 4,4 miliarde de ani. A fost descoperit într-o zonă izolată din vestul Australiei, în Jack Hills, scrie playtech.ro. Este cel mai vechi material geologic cunoscut de pe Pământ și conține informații importante despre cum arată Terra când abia se forma.

Cristalul descoperit în Australia e atât de mic încât abia îl poți vedea cu ochiul liber. Acesta ne spune multe despre cum s-a răcit Pământul și cum au apărut primele oceane.

Zirconul se formează în magmă când roca topită se răcește încet. E foarte rezistent și poate supraviețui miliarde de ani fără să se modifice. E ca o capsulă a timpului care păstrează informații despre trecutul planetei. Astfel, cercetătorii pot afla mai multe despre răcirea Pământului, formarea scoarței și apariția apei lichide și a vieții.

Se pare că micul cristal s-a format la doar 160 de milioane de ani după ce Pământul a luat naștere. În acea perioadă, planeta noastră tocmai trecuse printr-o coliziune uriașă cu un obiect cosmic de mărimea planetei Marte, ciocnire din care s-a născut Luna.

Ce informații importante dezvăluie cristalul vechi de 4,4 miliarde de ani

Noua descoperire arată că Pământul s-a răcit mult mai repede decât credeau cercetătorii. După ciocnirea care a format Luna, planeta era o masă incadescentă de rocă topită. Dar acest cristal dovedește că în doar 160 de milioane de ani, s-a răcit suficient încât să se formeze o scoarță solidă.

„Această descoperire confirmă modul în care Pământul s-a răcit și a devenit locuibil. Poate, de asemenea, să ne ajute să înțelegem cum s-ar putea forma alte planete locuibile”, a explicat Profesorul John Valley, geochimist la Universitatea din Wisconsin-Madison, potrivit playtech.ro.

Deși acest cristal e cea mai veche bucată de Pământ, nu e cea mai veche substanță de pe planeta noastră. Acest record îl dețin niște particule de praf cosmic găsite într-un meteorit căzut tot în Australia, în 1969. Ele au între 5 și 7 miliarde de ani, fiind mai vechi chiar decât sistemul nostru solar.

Aceste particule de praf cosmic ne amintesc că Pământul s-a format din materiale venite din întregul Sistem Solar și chiar din afara lui.