News

Un cunoscut medic pneumolog trage semnalul de alarmă! A observat un nou simptom în rândul pacienților infectați cu COVID-19: „Se întâlnește și în formele ușoare”

05.08.2020 | 10:10
Un cunoscut medic pneumolog trage semnalul de alarma A observat un nou simptom in randul pacientilor infectati cu COVID19 Se intalneste si in formele usoare
ADVERTISEMENT

Bilanțul persoanelor infectate cu COVID-19 a ajuns în România la 55.241, după ce în ultimele 24 de ore au fost raportate 1.232 de cazuri noi, iar 712 pacienți au fost reconfirmați pozitiv în urma restestărilor. De asemenea, potrivit informațiilor transmise de Grupul de Comunicare Strategică, din 26 februarie, data la care s-a declanșat epidemia, s-au înregistrat nu mai puțin de 2.480 de decese.

48 dintre acestea (31 bărbați și 17 femei) s-au produs în intervalul 20.07.2020 (10:00) – 21.07.2020 (10:00) (31 bărbați și 17 femei), în cazul unor pacienți internați în spitalele din Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brăila, Brașov, Caraș-Severin, Dâmbovița, Galați, Harghita, Hunedoara, Maramureș, Mehedinți, Olt, Prahova, Sibiu, Suceava, Vrancea, Ilfov și municipiul București.

ADVERTISEMENT

Totodată, un cunoscut medic pneumolog din țara noastră trage un puternic semnal de alarmă și susține că situația se agravează pe zi ce trece, în condițiile în care virusul a devenit mult mai agresiv. Potrivit spuselor sale, noi simptome au fost întâlnite inclusiv în cazul pacienților cu forme ușoare ale bolii.

Avertismentul medicului pneumolog Nicoleta Bîrcă. Coronavirusul devine din ce în ce mai agresiv

Virusul este mai agresiv. Asta am observat noi, medicii care tratăm pacienții COVID. În ultima perioadă cazurile au devenit din ce în ce mai severe. Dacă inițial am avut primul val de pacienți asimptomatici sau cu forme ușoare, din ce în ce cazurile au devenit mai severe, din ce în ce mai des cu afecțiuni pulmonare, deci problema este foarte serioasă.

ADVERTISEMENT

Am avut pacienți care s-au prezentat la debut cu accident vascular cerebral și ulterior am descoperit că de fapt aveau infecție SARS CoV-2. Am stabilit diagnosticul pe bază de tomograf computer, deci aveau și leziuni pulmonare și test COVID pozitiv. Este clar că debutul a fost un AVC, dar acesta a fost cauzat de coronavirus”, a declarat  Nicoleta Bîrcă, șeful secției de Pneumologie a Spitalului Județean din Buzău.

Leziunile hepatice sunt tot mai des întâlnite în cazul pacienților cu COVID-19

De asemenea, sunt leziuni hepatice pe care le-am întâlnit inclusiv la pacienți cu forme ușoare. Nu putem să ne culcăm pe o ureche – să spun așa – că vom face o formă ușoară, pentru că nu avem de unde să știm.

ADVERTISEMENT

Practic, virusul atacă toate organele și sunt din ce în ce mai puțini cu forme ușoare. Nu avem de unde să știm ce formă vom face. Din păcate nu are legătură cu comorbiditățile pacienților.

Am avut pacienți tineri, fără niciun fel de altă problemă de sănătate și care la un moment dat, undeva între zilele 5 și 10 au avut o evoluție proastă, au necesitat oxigen sau chiar transfer în terapie intensivă.

ADVERTISEMENT

Problemele pulmonare apar și la asimptomatici, iar după câteva zile, atunci când apar simptomele, e posibil să fie prea târziu. Și în analizele sanguine ale pacienților asimptomatici regăseam modificări. Chiar și la nivel hepatic, renal, fără ca pacientul să prezinte simptome”, a mai spus medicul, la Digi 24.

ADVERTISEMENT