News

Un cutremur cu magnitudinea 7 a zguduit Insulele Solomon. Se așteaptă noi replici

Două cutremure puternice s-au produs marți, în apropiere de Insulele Solomon, la distanță de 30 de minute. Nu a fost emisă alertă de tsunami
22.11.2022 | 08:12
Un cutremur cu magnitudinea 7 a zguduit Insulele Solomon Se asteapta noi replici
Seismul cu magnitudine 7 a fost urmat de o replică cu magnitudine 6 Foto: Twitter
ADVERTISEMENT

Autoritățile din Insulele Solomon au anunțat că nu va fi emisă nicio alertă de tsunami după ce două cutremure puternice s-au produs marți, avariind ambasada Australiei și aeroportul și provocând întreruperi de energie electrică în capitala Honiara.

Un cutremur cu magnitudinea 7 a zguduit Insulele Solomon

Primul cutremur s-a produs în largul mării, la o adâncime de 15 kilometri, la aproximativ 16 kilometri sud-vest de zona Malango, a precizat United States Geological Survey, care a estimat inițial magnitudinea lui la 7,3, înainte de a o revizui la 7,0.

ADVERTISEMENT

Un al doilea cutremur, cu o magnitudine de 6,0, s-a produs în apropiere, 30 de minute mai târziu.

“Nu au fost raportați răniți, dar acoperișul anexei Înaltului Comisariat s-a prăbușit, ceea ce ar indica pagube probabile în tot orașul”, a declarat în parlament premierul australian Anthony Albanese.

Aeroportul internațional Honiara a suferit pagube la tavan, dar clădirea a rămas intactă, a declarat pentru Reuters un angajat al companiei aeriene Solomon Islands Airline de la aeroport.

ADVERTISEMENT

Se resimt în continuare replici, a spus acesta, refuzând să fie numit, deoarece nu este autorizat să vorbească în public. Personalul aeroportului va continua să lucreze, dar secțiunea avariată a terminalului aeroportului a fost închisă pentru pasageri.

Ziarul Solomon Times a raportat că a fost întreruptă alimentarea cu energie electrică în cea mai mare parte a orașului Honiara, în timp ce se fac evaluări preliminare ale pagubelor produse la liniile electrice.

ADVERTISEMENT

Serviciul meteorologic al Insulelor Solomon a declarat că nu există o amenințare de tsunami, dar a avertizat asupra curenților marini neobișnuiți.

“De asemenea, oamenii sunt sfătuiți să fie vigilenți, deoarece se așteaptă ca replicile să continue”, a declarat un angajat pe rețelele de socializare.

ADVERTISEMENT

Întreruperi generalizate de energie electrică sunt raportate pe întreaga insulă, iar Solomon Islands Broadcasting Corporation a precizat pe Facebook că toate serviciile de radio au fost scoase din emisie.

Biroul național de gestionare a dezastrelor a declarat că a primit rapoarte potrivit cărora oamenii au simțit cutremurul, dar că așteaptă rapoarte privind pagubele.

“Oamenii din Honiara s-au mutat pe un teren mai înalt în minutele de după cutremur, dar unii s-au mutat acum în jos”, a declarat un oficial.

ADVERTISEMENT
Tags: