News

Un cutremur de 6,2 a avut loc în largul Insulelor Tonga. În urmă cu câteva zile, zona a fost afectată de o erupție și un tsunami

Institutul american de geofizică USGS a anunțat că un cutremur cu intensitatea de 6,2 pe scara Richter a avut loc joi, 27 ianuarie, în largul Insulelor Tonga.
27.01.2022 | 18:06
Un cutremur de 62 a avut loc in largul Insulelor Tonga In urma cu cateva zile zona a fost afectata de o eruptie si un tsunami
ADVERTISEMENT

Serviciul Geologic al Statelor Unite ale Americii (USGS) a anunțat că un cutremur cu magnitudinea de 6,2 pe scara Richter a avut loc în Oceanul Pacific, la 219 kilometri de orașul Pangai din Insulele Tonga, notează The Independent.

Datele oferite de cercetătorii în fizica pământului indică că acest cutremur s-a produs la o adâncime de 14,5 kilometri, la 8:40, ora României.

ADVERTISEMENT

Din fericire, acest cutremur nu a fost resimțit în insulele Tonga sau Fiji, aflate în apropiere. În plus, specialiștii USGS a emis o alertă verde pentru acest incident, explicând că sunt șanse mici ca așezările aflate pe o rază de 100 de kilometri să resimtă efectele mișcărilor tectonice.

Oamenii de știință din Fiji și Hawai au confirmat că seismul din 27 ianuarie nu a dus la formarea unui tsunami care să lovească Insulele Tonga sau alte insule locuite din această regiune a Oceanului Pacific.

ADVERTISEMENT

O regiune activă din punct de vedere seismic

Datele specialiștilor în fizica pământului arată că zona din jurul Insulelor Tonga prezintă activitate seismică zilnică după erupția vulcanului Hunga Tonga-Hunga Ha’apai. Această erupție a avut loc pe 15 ianuarie.

După producerea erupției, Insulele Tonga au fost lovite de un tsunami extrem de puternic. Estimările oamenilor de știință arată că valurile au lovit țărmul cu o putere de câteva sute de ori mai mare decât cea a atacului nuclear asupra Hiroshimei, notează BBC.

ADVERTISEMENT

În plus, forța erupției a dus, conform informațiilor oferite de presa locală, o mică insulă vulcanică, aflată la nord de capitala Nuku’alofa, a fost complet spulberată.

Erupția și tsunamiul au afectat, după cum arată informațiile oficiale, aproximativ 80% din populația Insulelor Tonga. De asemenea, trei persoane și-ar fi pierdut viața.

ADVERTISEMENT

Cele două catastrofe naturale au pus în alertă autoritățile din zonă, existând suspiciuni că tsunamiul și cenușa vulcanică ar fi poluat pânza freatică, ceea ce ar reprezenta un pericol pentru sănătatea publică. Testele realizate în ultimele zile au stabilit că locuitorii insulelor sunt în afara oricărui pericol.

Cenușa vulcanică rămâne, în continuare, o problemă pentru sănătatea publică. După cum explică experții, particulele fine pot cauza probleme de respirație, cardiovasculare și iritarea plămânilor și a ochilor.

Erupția vulcanului Nuku’alofa a determinat autoritățile să hotărască relocarea a 62 de persoane de pe insula Mango. Totuși, există posibilitatea ca aceștia să fie mutați într-o locație secundă și asta deoarece există probleme legate de aprovizionare.

ADVERTISEMENT