News

Un cutremur puternic a zguduit Insulele Filipine. Nu a fost generat niciun avertisment de tsunami

30.05.2020 | 18:31
Un cutremur puternic a zguduit Insulele Filipine Nu a fost generat niciun avertisment de tsunami
ADVERTISEMENT

Un cutremur puternic cu magnitudinea de 5.5 a fost înregistrat sâmbătă, 30 mai, în Filipine și Indonezia. Epicentrul a fost situat la 196 de kilometri sud-est de Sarangani, în provincia Davao Occidental, conform USGS, Institutul Geologic din Statele Unite ale Americii.

Cutremur puternic în Filipine, cu magnitudinea de 5.5 grade pe scara Richter

Mișcarea telurică a avut o adâncime de 41.9 kilometri, însă nu au fost raportate daune materiale sau persoane rănite. De asemenea, nu a existat niciun avertisment de tsunami.

ADVERTISEMENT

Potrivit EMSC.eu, cutremurul a fost resimțit în Davao, Filipine, la ora locală 21:06, dar și în Kornadal, Mati și Bukid, toate localități din Filipine.

Insulele Filipine sunt obișnuite cu cutremurele. Începând cu 2011, autoritățile monitorizează cu atenție activitatea seismică din zonă, iar cifrele sunt impresionante.

ADVERTISEMENT

În Filipine, anual, au loc nu mai puțin de 2000 de cutremure. Majoritatea sunt considerate „slabe” ca intensitate, însă aproximativ 12% sunt resimțite de populație. Aproximativ 5 cutremure produc daune în fiecare an în Filipine, notează experții.

În 30 mai 2020 au avut loc nu mai puțin de 29 de cutremure, majoritatea având o putere de 2 grade pe scara Richter, așadar nedemne de luat în considerare.

ADVERTISEMENT

În 29 mai, de exemplu, cel mai puternic cutremur a avut 4 grade și s-a produs în Palimbang (Sultan Kudarat), la o adâncime de 78 de kilometri.

Insulele Filipine se află în mijlocul „cercului de foc al Pacificului”, zonă predispusă la activitate seismică și vulcanică. Plăcile tectonice din zonă se ciocnesc destul de des, astfel că numărul produs de cutremure este cu adevărat impresionant.

ADVERTISEMENT

Cel mai important cutremur din Filipine a avut loc în 17 august 1976, la ora locală 00:11, lângă insulele Mindanao și Sulu. Cutremurul a zdruncinat pământul cu o magnitudine de 8 grade pe scara Richter, provocând tsunami-ul din Golful Moro. Aproximativ 8.000 de persoane au murit în acea zi.

 

 

ADVERTISEMENT
Tags: