FOTO + VIDEO. Paris – 13.11.2015. Evenimentele care AU ÎNDOLIAT Franţa. Astăzi, ZI de comemorare

Astăzi se împlineşte un an de la atacul terorist din capitala Franţei. În acea seară blestemată de vineri, pe 13 noiembrie 2015, au avut loc în total şapte atacuri armate, care au fost urmate...
12.11.2016 | 23:59

Astăzi se împlineşte un an de la atacul terorist din capitala Franţei. În acea seară blestemată de vineri, pe 13 noiembrie 2015, au avut loc în total şapte atacuri armate, care au fost urmate de trei explozii în zona Stade de France. În total, 130 de oameni şi-au pierdut viaţa, iar alte sute au fost rănite, în urma atacului revendicat de Statul Islamic.

Prima explozie a avut loc în faţa stadionului Stade de France, acolo unde se juca o partidă amicală, Franţa-Germania. Un bărbat, care fusese depistat în timpul controlului de securitate atunci cînd a dorit să intre pe stadion, s-a detonat, purtînd o vestă plină cu explozibil. Pe lîngă terorist, şi-a mai pierdut viaţa şi un suporter, aflat în apropierea acestuia. O a doua explozie a avut loc la o altă poartă a stadionului, iar preşedintele francez Francois Hollande a fost evacuat de urgenţă şi dus în siguranţă. Ultimul terorist s-a aruncat în aer în apropierea unui fast-food din Saint-Denise. Meciul a fost oprit, jucătorii au intrat la cabine, iar spectatorii au pătruns pe gazon pînă cînd pericolul a fost înlăturat. Acesta avea să fie de fapt începutul măcelului în Parisul mult iubit în toată lumea.

Cinci minute mai tîrziu, o altă zonă a Parisului cădea sub stăpînirea teroriştilor. În apropiere de Place de la Republique, într-o zonă intens circulată, cu multe cafenele, reprezentanţii ISIS deschideau focul asupra oamenilor prezenţi. Iniţial, aceştia s-au gîndit că este vorba de focuri de artificii, şi nu de focuri de armă care să le curme vieţile. Cînd au realizat pericolul, oamenii s-au adăpostit sub mese. “Am crezut că sînt artificii, dar apoi erau bărbaţi care trăgeau în toate direcţiile. Ne-am întins pe podea şi am început să ne tîrîm”, povestesc martorii. De la barul Le Carillon, teroriştii au traversat strada şi au pătruns într-un alt local, unde au ucis 11 persoane. S-au urcat apoi într-o maşină şi s-au îndreptat către următorul punct din harta terorii desenată de adepţii ISIS, către o altă cafenea unde au ucis cinci persoane. Acestora s-au mai adăugat alte 19, răpuse de focurile de arme. Şi noaptea teorii nu avea să se oprească aici!

Masacrul de la Bataclan

Un sinucigaş s-a aruncat în aer în apropierea teatrului Bataclan, acolo unde avea loc un concert, la care erau prezenţi 1.500 de oameni! Dintre aceştia, 90 au murit, iar alţii au fost grav răniţi. Teroriştii nu s-au oprit aici! Au luat ostatici, iar mărturiile celor care le-au supravieţuit sînt cutremurătoare! “Noi nu mai sîntem decît un roi de vii, răniţi, morţi, o masă de frică, care urlă de teroare. Îmi dau seama de ceea ce sîntem pe cale să trăim. Sînt încă viu… Un viu printre morţi”, erau gîndurile lui Fred Dewilde, un grafician în vîrstă de 50 de ani, din momentele în care teroriştii trăgeau asupra oamenilor aflaţi la Bataclan.

Românii din Paris, alungaţi de terorişti

Printre oamenii afectaţi de teroriştii care au atacat Paris pe 13 noiembrie 2015, se aflau şi români, care au fost martori ai evenimentelor tragice. “Lumea zbiera, lumea plîngea, fugeau din toate direcţiile, foarte mulţi oameni i-am băgat înăuntru în restaurant, la un moment dat era un barbat plin de sînge, nu era rănit de gloanţe, a căzut pe jos, o persoana lîngă el era împuşcată. Şi l-am băgat la noi în restaurant, plus alte cîteva zeci de persoane de pe strada speriată. Erau peste 50 de ambulanţe, sute de pompieri, era o panică şi o imagine de război. Cadavre pe jos, sînge peste tot. A fost oribil”, mărturiseşte Cristian Mihail, un român stabilit în Franţa.

“Sîntem şocaţi de ceea ce s-a întîmplat şi sincer să fiu cred că o să luăm decizia, cu soţia mea, să ne mutăm din Paris, pentru ca nu se poate să trăim în fiecare zi cu spaima că se poate întîmpla ceva aici, la cea mai mică sirena, alarmă de poliţie, petardă, explozie, să tresărim că iar e un atentat şi sîntem în pericol. Sîntem îngrijoraţi că va începe razboi”, spunea, în noiembrie 2015, Ciprian Oancia.

Momentele groaznice, trăite de prizonieri

Bataclan a fost teatrul celor mai mari atrocităţi în seara blestemată. Pe lîngă oamenii împuşcaţi, alţii au fost luaţi ostatici, iar ceea ce s-a întîmplat cu ei este pur şi simplu rupt din filmele de groază. Decapitaţi şi mutilaţi, aşa şi-au găsit părinţii copiii. Mărturia unui părinte, care a fost chemat să-şi identifice copilul, este absolut terifiantă: “Poliţistul mi-a zis: <Singura parte a fiului dvs care se poate arăta este profilul lui stîng>. Am constatat că nu mai avea ochiul drept. ”Cînd am întrebat de ce, mi s-a răspuns că îi fusese scos, iar partea dreaptă a feţei îi fusese zdrobită, de unde şi hematoamele grave pe care le-am constatat cu toţii cînd am ridicat trupul”.

70 de milioane de oameni i-au comemorat

În primele 24 de ore după atacurile teroriste de la Paris, peste 70 de milioane de oameni şi-au arătat solidaritatea faţă de victimele din noaptea de 13 noiembrie! Politicieni, fotbalişti, sau oameni de rînd, s-au rugat pentru cei trecuţi în nefiinţă şi pentru cei care au supravieţuit, dar vor purta o viaţă urmele atacurilor în suflet. Francezii au ieşit în stradă, au aprins lumînări şi au dus flori, iar de la distanţă, oamenii au comemorat victimele pe site-urile de socializare. Şi Leo Messi a postat un mesaj pe o reţea de socializare după atacurile teroriste: „Toate gîndurile mele sînt alături de victimele şi familiile lor. Vreau să reiterez, astăzi, mai mult ca niciodată, că există o singură cale: iubirea şi pacea între oameni. Lumea se va uni pentru a realiza acest obiectiv”, a scris vedeta Barcelonei.

Bataclan se redeschide în semn de omagiu

Astăzi, la un an de la tragedie, francezii vor aprinde cîte o lumînare, pe care o vor lăsa la fereastră în memoria celor ucişi la Paris. Sala de concerte Bataclan îşi va deschide porţile pentru prima dată după tragedie, pentru un concert al lui Sting (CLICK SUS PE GALERIE FOTO PENTRU A VIZUALIZA IMAGINILE DE LA CONCERT). Acesta este considerat de francezi cel mai important mod de comerorare a victimelor şi de recuperare a sentimentului de ”joie de vivre” (bucuria de a trăi), pierdut sub gloanţele teroriste. Alte ceremonii vor avea loc la barurile şi cafenelele unde teroriştii au deschis focul, înainte să ajungă la Bataclan. Şi vineri, la partida Franţa-Suedia, s-a ţinut un minut de reculegere în memoria victimelor. Preşedintele Francois Hollande este cel care va conduce toate comemorările.

Cine sînt vinovaţii

Abdelhamid Abaaoud: a fost cel care a pus la cale atacul din capitala Franţei, un belgian, care a fost ucis de autorităţi în zilele care au urmat atacurilor.

Brahim Abdeslam: s-a aruncat în aer într-o cafenea

Chakib Akrouh: implicat în atacurile de la cafenele, ucis alături de creierul operaţiunii, Abdelhamid Abaaoud

Omar Ismail Mostefai: cetăţean francez, de origine algeriană. S-a detonat în sala de la Bataclan

Samy Amimour: s-a aruncat în aer la Bataclan

Foued Mohamed-Aggad: participant la atacul de la Bataclan, ucis de autorităţi

Ahmad al-Mohammad: s-a detonat la una din intrările de pe Stade de France

Bilal Hadfi: a murit la Stade de France

Salah Abdeslam: singurul supravieuitor din rîndul teroriştilor, capturat în martie 2016