News

O nouă disciplină în şcoli. Un deputat AUR vrea ca elevii să învețe timp de opt ani cum să mănânce sănătos

13.04.2021 | 16:22
O noua disciplina in scoli Un deputat AUR vrea ca elevii sa invete timp de opt ani cum sa manance sanatos
Dorel Acatrinei vrea ca elevii să dobândească serioase cunoștințe de nutriție încă din învățământul primar/ Colaj Fanatik. Surse foto Facebook si Hepta
ADVERTISEMENT

Printre multele proiecte de legi privind modificarea Legii educației, pe agenda Parlamentului a intrat unul care prevede introducerea orelor de „Alimentație sănătoasă” la elevii de clase primare, precum și la cei de gimnaziu.

Noua disciplină ar urma să devină obligatorie și să fie inclusă în trunchiul comun al disciplinelor studiate în primii ani de școală, precum limba română sau matematica. Mai mult, elevii vor fi învățați cum și ce să mănânce timp de nu  mai puțin de opt ani, până la absolvirea gimnaziului.

ADVERTISEMENT

Proiectul prin care elevii vor fi transformați în „micii nutriționiști” este inițiat de către Dorel Acatrinei, deputatul AUR care a mai propus recent ca șoferilor surprinși drogați la volan să le fie anulat direct permisul de conducere de către agentul de poliție, fără vreo decizie judecătorească.

Opt ani de lecții de nutriție

Problema alimentației i se pare atât de importantă lui Dorel Acatrinei încât proiectul său de modificare a Legii educației prevede includerea competențelor „pentru protejarea sănătății personale” printre competențele-cheie pe care legea le menționează ca obiective ale curriculumului național pentru învățământul primar și gimnazial, alături de competențele de comunicare în limba română și în limbile străine studiate sau competențelor de bază de matematică, științe sau tehnologie.

ADVERTISEMENT

Astfel, timp de opt ani în șir elevii ar urma să fie nevoiți să învețe cum să se hrănească în mod corect și să evite aliementele dăunătoare, orele de „alimentație sănătoasă” fiind puse pe aceeași treaptă de importanță precum matematica. Disciplina ar fi obligatorie indiferent de specificul claselor. Nici măcar orele de tehnologie a informației nu au acest statut, ele fiind obligatorie doar din clasa a V-a.

În schimb, deputatul AUR propune ca elevii să fie „îndopați” opt ani cu prelegeri de nutriționism, până le intră bine în cap că trebuie să-și mănânce legumele și să nu-și strice foamea cu dulciuri, înainte de masă.

ADVERTISEMENT

De altfel, întreaga expunere de motive a proiectului este un lung șir de povețe despre cum trebuie să ne alimentăm corect, expuse pedant de parcă inițiatorul ar fi medic nutriționist și nu șofer de meserie, după cum scrie în CV-ul său.

De ce trebuie să bem apă și dușmanii de nivelul 6

Astfel sunt prezentate toate cele șase nivele ale piramidei nutriției, cu două  mai puține decât clasele pentru care Acatrinei cere ca disciplina „Alimentație sănătoasă” să fie obligatorie. „Primul nivel al piramidei nutriției îl reprezintă consumul de apă și ne arată nevoia organismului uman de a fi hidratat, având în vedere că este format în proporție de 70%-80% din apă. Cantitatea recomandată este de aproximativ 40 ml apă/ kilogram corp”, scrie Acatrinei trecând apoi prin toată piramida nutrițională.

ADVERTISEMENT

Zahărul este unul dintre marii noștri inamici”, ne avertizează Acatrinei asupra nivelului șase din piramidă, în care mai sălășluiesc și alte primejdii, precum dulciurile și carnea roșie. Totodată ni  se spune să nu ne  ghiftuim ca să nu întindem stomacul: „Dimensiunea stomacului nostru este cât cea a pumnului nostru, strâns. În mod ideal, o porție de mâncare nu ar trebui să depășească această mărime a stomacului.

Este important să dezvățăm obiceiuri nocive și să sădim obiceiuri noi, care servesc vieților noastre și pe ale celor din jurul nostru”, argumentează deputatul nevoia orelor de „Alimentație sănătoasă”.

Dorel Acatrinei este deputat la primul mandat, el fiind ales pe listele AUR. În ultimele două săptămâni, a depus mai multe proiecte de lege unul care viza anularea permisului direct de către polițistul rutier în cazul șoferilor prinși drogați la volan sau posibilitatea ca șoferii cărora li se suspendă permisul să poată alege perioada de suspendare.

ADVERTISEMENT