News

Va merge sau nu Klaus Iohannis la Kiev? Bogdan Aurescu a lămurit situația zvonurilor transmise de un deputat ucrainean. Update

Deputatul ucrainean Oleksiy Honcharenko a dezvăluit luni că președintele Klaus Iohannis se va deplasa joi la Kiev, alături de omologul Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz și premierul italian Mario Draghi.
13.06.2022 | 18:15
Va merge sau nu Klaus Iohannis la Kiev Bogdan Aurescu a lamurit situatia zvonurilor transmise de un deputat ucrainean Update
Deputatul Oleksiy Honcharenko a dezvăluit că președintele Klaus Iohannis se va deplasa joi la Kiev. Foto: presidency.ro
ADVERTISEMENT
13-06-2022
18:12

Bogdan Aurescu nu știe dacă Iohannis va merge joi la Kiev

Invitat la Digi 24, ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, a declarat luni seara că nu știe dacă președintele Klaus Iohannis se va deplasa joi la Kiev.

Trebuie să vă dezamăgesc de la început. Vizitele sale sunt anunțate doar de administrația prezidențială. Vizitele la Kiev sunt anunțate după ce acestea au loc, nu înainte”, a spus Bogdan Aurescu în momentul în care jurnalistul Cosmin Prelipceanu l-a întrebat dacă Iohannis se va deplasa joi la Kiev.

Mai departe, Prelipceanu l-a întrebat pe șeful MAE cum i se pare că numele președintelui României a fost pomenit de parlamentarul ucrainean lângă cele ale președintelui Franței, cancelarului german și premierului italian.

”Cred că este o alăturare onorabilă, care arată importanța pe care România o are în Alianța Nord-Atlantică”, a punctat Bogdan Aurescu.

Vizita lui Iohannis la Kiev a fost anunțată pe Twitter de cel care este membru al Parlamentului ucrainean, dar și membru al delegației ucrainene în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei.

Iohannis, Macron, Scholz și Draghi merg la Kiev

Cei trei mușchetari. Președintele Macron, cancelarul Scholz și prim-ministrul Draghi vor vizita Kievul joia aceasta. Iar ca d’Artagnan, președintele României, Iohannis”, a transmis Honcharenko pe Twitter.

ADVERTISEMENT

Oleksiy Oleksiyevich Honcharenko are 42 de ani și este președinte al Consiliului Regional Odesa, dar și lider al organizației publice “Calitatea vieții”. În 2014, el a fost ales în Rada Supremă pe lista de partid a Blocului Petro Poroșenko.

Altfel, amintim că jurnaliștii de la Euronews au dezvăluit ieri că Olaf Scholz, Emmanuel Macron și Mario Draghi intenționează să se deplaseze în capitala Ucrainei înainte de reuniunea G7 de la sfârșitul lunii iunie.

ADVERTISEMENT

Duminică, la ora publicării știrii, niciunul dintre lideri nu a confirmat această deplasare. Dacă vizita va avea loc, va fi prima când cei trei vor vizita Kievul de când Rusia a invadat Ucraina la 24 februarie.

Zelenski face presiuni pentru aderarea Ucrainei la UE

În prezent, forțele ruse controlează aproximativ 20% din țara invadată. Altfel, amintim că președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a vizitat centrul istoric al Kievului sâmbătă.

ADVERTISEMENT

În cadrul unei întâlniri cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, ea a discutat despre aspirațiile Ucrainei de aderare la UE. Zelenski a declarat că Ucraina ”va face totul” pentru a se integra în blocul comunitar. La rândul ei, Von der Leyen a declarat că ramura executivă a UE ”lucrează zi și noapte” la evaluarea eligibilității Ucrainei ca țară candidată la aderarea în UE.

În discursul său de sâmbătă seara, Zelenskyy a declarat că “menținerea Ucrainei în afara Uniunii Europene este împotriva Europei“. UE trebuie să decidă și dacă va accepta candidaturile Georgiei și Republicii Moldova la aderare.

ADVERTISEMENT

În prezent, șapte țări se află într-un anumit stadiu de candidatură pentru aderarea la UE: Macedonia de Nord, Muntenegru, Serbia, Albania, Bosnia, Kosovo și Turcia.

ADVERTISEMENT