Un deputat ucrainean de origine română critică autoritățile de la Kiev în privința procesului de mobilizare pentru război. Acesta lansează acuzații grave la adresa capilor armatei.
Ucraina se află într-o situație din ce în ce mai dificilă pe frontul de luptă contra forțelor ruse. Armata lui Vladimir Putin avansează tot mai mult în est și sud-est, iar Kievul caută cu disperare soluții pentru a-i contracara pe invadatori.
Recent, Administrația de la Casa Albă condusă de Joe Biden a cerut Ucrainei să reducă vârsta minimă pentru mobilizarea militară de la 25 la 18 ani. Asta pentru a compensa deficitul de soldați în fața avansului forţelor ruse pe teren, scrie AFP.
În statul vecin lucrurile sunt însă din ce în ce mai tensionate. Bărbații care se prezintă pentru mobilizare ar fi supuși unor comportamente aproape inumane, acuză unii demnitari din Parlamentul de la Kiev.
Gheorghe Mazurașu, deputatul partidului Slujitorul Poporului, ales în circumscripția electorală românească din regiunea Cernăuți, a lansat acuzații grave la adresa celor din armata ucraineană.
Conaționalul nostru a declarat că cei din conducerea militară a Ucrainei ”se comportă ca niște stăpâni de sclavi” atunci când implementează măsuri stricte de mobilizare.
”Conducătorii militari, care influențează cu adevărat procesele, evident că se consideră stăpâni de sclavi. Ei cred că toți pot fi obligați să facă orice și că așa ar trebui să funcționeze lucrurile pentru a da rezultate. Probabil, în aceste condiții de război, conducerea militară are o influență considerabilă și asupra conducerii politice”, a declarat Mazurașu, citat de Bucpress.eu.
Conform spuselor lui Mazurașu, liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski evită subiectul mobilizării forțate, pe care el o numește ”toxică”. Deputatul este de părere că criticarea acestui proces ar necesita măsuri suplimentare, iar autoritățile preferă să nu deschidă această dezbatere.
Demnitarul îi acuză pe oficialii statului că manipulează sondajele de opinie. Ei le prezintă în așa fel încât să pară că majoritatea ucrainenilor sunt în favoarea continuării războiului „până la victorie”.
”Conform sondajelor, 70% dintre ucraineni susțin ideea de a lupta până la capăt, în timp ce doar 30% locuiesc în Ucraina. Este un fel de banc amărât despre situația actuală”, a comentat Mazurașu.
Realitatea, spune deputatul de origine română, este alta decât apare în media. Se pare foarte mulți ucraineni nu vor să participe la lupte, dar există persoane care susțin ideea ca ”alții să lupte până la capăt”. Autoritățile s-ar folosi de astfel de opinii pentru ”a cultiva un sentiment de patriotism, deși acesta ar putea fi doar o strategie politică”, adaugă Mazarașu.