News

Un designer român face măști de protecție, pentru a nu-și trimite angajații în șomaj tehnic. “Ideea ne-a sugerat-o un cadru medical”

27.03.2020 | 12:14
Un designer roman face masti de protectie pentru a nusi trimite angajatii in somaj tehnic Ideea nea sugerato un cadru medical
ADVERTISEMENT

Pandemia de coronavirus a afectat foarte multe afaceri, iar creatorii de modă sunt în fruntea listei celor care au avut de suferit în ultima perioadă. FANATIK vă prezintă povestea unei creatoare de modă care, la sugestia unui cadru medical, s-a apucat de confecționat măști de protecție, salvându-și astfel afacerea și angajații, fără a-i trimite în șomaj tehnic așa cum au făcut-o foarte mulți patroni de afaceri mici.

De la creații vestimentare la măști de protecție

Măsurile luate de autorități, pe fondul pandemiei de coronavirus, au făcut ca mai multe afaceri din România să aibă de suferit, printre care și cele care țin de industria modei. Întrucât au fost anulate toate evenimentele publice, comenzile pentru creații vestimentare s-au prăbușit.

ADVERTISEMENT

Astfel, Monsas, atelierul de creație al designerului gălățean Silvia Alexandra Steriopol, a intrat într-un impas.

“Această afacere este una sezonieră, în care mare parte a încasărilor vine în perioada de primăvară – vară, ceea ce face ca business-ul să fie extrem de grav afectat.

ADVERTISEMENT

Dacă nu ar fi existat această soluție de avarie, acum probabil am fi avut și noi angajații în șomaj tehnic, întrucât atelierul pentru moment nu are comenzi noi, iar o parte din clientele care au rochiile în lucru și-au amânat comenzile sau refuză să vină la probe”, ne-a mărturisit, în exclusivitate pentru FANATIK, designerul Silvia Alexandra Steriopol.

Atelierul s-a reprofilat la sugestia unui cadru medical

“Soluția de avarie” despre care vorbește creatoarea de modă constă în fabricarea de măști de protecție, realizate din bumbac, idee care i-a ajuns la urechi în urma unei discuții cu un cadru medical.

ADVERTISEMENT

“Ideaa ne-a sugerat-o un cadru medical, care mi-a cerut să îi confecționez câteva măști din bumbac. Apoi am postat pe o rețea de socializare o imagine cu măștile, iar ulterior reacțiile au fost ceva la care nu m-aș fi gândit niciodată”, ne-a mai spus designerul din Galați.

Fără să mai stea pe gânduri, Silvia s-a apucat, ajutată de angajații atelierului său, să realizeze măști de protecție, pentru a ieși din impasul financiar cauzat de pandemia de coronavirus. Astfel, au ales cu grijă materialele folosite și au pornit la treabă.

ADVERTISEMENT

“Măștile sunt create din bumbac, iar cea mai mare parte a lor sunt create dintr-un bumbac de calitate superioară importat din Spania și Italia (cu mult timp însă de începerea epidemiei) destinat hăinutelor pentru copii.

În medie sunt realizate între 150 și 200 de bucăți pe zi, durata de confecționare a unei măști fiind cuprinsă între 10 și 15 minute”, a mai declarat Silvia Alexandra Steriopol, în exclusivitate pentru FANATIK.

Ce rol au aceste măști

În total, în atelierul Monsas au fost create până acum în jur de 1.000 de măști de protecție. Trebuie precizat faptul că aceste măști nu pot fi comparate ca și grad de protecție cu cele medicale.

“Măștile create de noi nu sunt un dispozitiv medical, nu se știe exact cât de mult protejează sau nu, însă rolul lor principal este acelea de a ne împiedica să ducem mâna la nas sau la gură. Toate măștile pe care le-am dat clienților au fost însoțite de un set de instrucțiuni de folosire”, ne-a mai spus creatoarea de modă.

Adevărul este că nu suntem conțienți de câte ori ne atingem nasul sau gura într-o zi oarecare sau atunci când intrăm în contact cu obiecte sau oameni, de unde și necesitatea purtării unei astfel de măști în aceste momente în care protecția și îngrijirea personală sunt mai importante decât oricând.

În timp ce mulți au lăudat inițiativa designerului de a realiza în această perioadă măști de protecție, au fost și persoane care au reacționat negativ la adresa atelierului, acuzându-i pe cei implicați în acest proiect de faptul că profită de pe urma crizei cauzate de COVID-19.

“Dintre reacțiile negative, cele mai multe au fost legate de pret și de faptul că facem speculă. Această reacție a venit pe fondul necunoașterii structurilor de costuri de către cei care ne-au acuzat.

Poziționarea noastră în piață a fost întotdeauna una de a face lucrurile cât mai bine cu putință și același lucru am dorit să facem și acum. Am încercat sa facem un produs cât mai calitativ.

Pe toți cei care ne-au acuzat i-am invitat să petreacă o zi alături de noi, să producă și ei măști, iar la sfârșitul zilei să calculăm împreună prețul de producție. Bineînțeles că nimeni nu s-a oferit și au încetat reacțiile negative”, a mărturisit designerul, în exclusivitate pentru FANATIK.

În ciuda unor critici, Silvia Alexandra Steriopol a continuat să producă măști de protecție pentru cei care nu au mai găsit măști medicale, astfel că a reușit să-și păstreze și angajații, pe care altfel era nevoită să-i trimită în șomaj tehnic, dar și afacerea, greu încercată în aceste momente dificile.

În plus, atelierul a făcut o donație de măști către cadrele medicale de la Spitalul de Copii din Galați, precum și către Centrul de recuperare pentru copii, gest pe care nu a dorit să îl facă public la început.

“Nu mi-am dorit să fac un subiect public din această donație, dar am cedat din cauza răutății unora dintre reacții. Îi îndemn pe toți care pot ajuta cu orice în asemenea momente să o facă!

Mă bucur foarte mult când văd în jurul meu oameni care în aceste grele momente fac bine celor din jur”, ne-a mai declarat designerul.

Cei care sunt interesați de achiziționarea unor astfel de măști de protecție și care vor, în acelși timp, să ajute o afacere românească, pot afla mai multe informații de pe pagina de Facebook Monsas.

ADVERTISEMENT
Tags: