News

Un dezastru ecologic este aproape de România. S-au găsit mii de păsări moarte și delfini eșuați

România este amenințată de un dezastru ecologic care ar putea să ajungă în apele de la malul Mării Negre. Mii de păsări moarte și delfini eșuați au fost descoperiți
10.01.2025 | 21:57
Un dezastru ecologic este aproape de Romania Sau gasit mii de pasari moarte si delfini esuati
Apele române de la malul Mării Negre sunt aproape de o tragedie. În apropiere au murit mii se păsări și de delfini. Sursa foto: Colaj foto / Captură video / Observator
ADVERTISEMENT

România se confruntă cu o amenințare ecologică majoră în Marea Neagră. O cantitate considerabilă de combustibil ar putea atinge litoralul românesc după ce, la sfârșitul anului trecut, două nave petroliere rusești s-au scufundat în Strâmtoarea Kerci. 

Un dezastru ecologic amenință România

În Ucraina, pe țărmurile afectate, activiștii de mediu au descoperit deja numeroși delfini, pești și păsări moarte. În zona Sevastopol, Crimeea, consecințele dezastrului sunt evidente. Mii de tone de păcură au fost eliberate în mare în luna decembrie, în urma unei furtuni care a scufundat cele două petroliere, conform Observator.

ADVERTISEMENT

Acest incident stârnește temeri și în România, unde autoritățile de mediu s-au reunit de urgență pentru a preveni ca poluarea să ajungă în apele teritoriale românești. Specialiștii atrag atenția că păcura a provocat deja pierderi semnificative în ecosistem, omorând multe mamifere marine, păsări și alte viețuitoare acvatice.

„Sunt mii de păsări moarte, sunt delfini eşuaţi, sunt km întregi de plajă poluată. Ceea ce s-a întâmplat în regiunea Sevastopol e cumplit. Discutăm de mii de mc escavat si trimis la decontaminare. Un dezastru ecologic în Marea Neagră, asta avem acum. E vorba de un produs petrolier specific industriei Federaţiei Ruse, ei îl numesc M-100”, a spus pentru Observator Mircea Fechet, ministrul Mediului.

ADVERTISEMENT

Spre deosebire de alte tipuri de combustibil, păcura se solidifică la temperaturi sub 25 de grade Celsius și rămâne suspendată sub apă, ceea ce complică procesul de curățare.

Dezastrul creat de scufundarea celor două nave

Cele două petroliere s-au scufundat în Strâmtoarea Kerci, un punct care leagă Marea Azov de Marea Neagră. Se estimează că navele transportau peste 62.000 de barili de combustibil, deși cantitatea exactă nu este cunoscută. Pata de petrol s-a extins deja pe o distanță de 25 de kilometri, ajungând până la Sevastopol.

ADVERTISEMENT

„Suntem îngrijoraţi, urmărim hărţile satelitare, urmărim centrul european satelitar Copernicus, încercăm să monitorizăm evoluţia acestui episod extrem extrem de grav de poluare din Marea Neagră”, a mai completat Mircea Fechet.

Distanța directă dintre Sevastopol și Constanța este de mai puțin de 400 de kilometri. Într-un efort de a preveni un dezastru pe litoralul românesc, autoritățile au început monitorizarea atentă a apelor, colectând probe din larg și de la mal pentru a analiza situația.

ADVERTISEMENT

„A ajuns în masa apei sau pe fundul apei, continuă să lucreze, să elimine substanţe toxice şi să elimine cantităţi mari de sulf, conţine foarte mult sulf, şi să constituie o sursă foarte mare de poluare. Poluare care va continua, care va dura săptămâni şi luni de acum încolo. Există un risc ca tot ce trăieşte acolo şi se îndreaptă din zona respectivă încoace să transporte poluanţi, ceea ce mă îngrijorează foarte tare este că fiind o zonă de conflict, interesul şi responsabilitatea faţă de ceea ce se întâmplă acolo este la cote minime”, a spus pentru sursa citată Adrian Bîlbă, biolog.

Un incident similar s-a produs în aceeași zonă în 2007, când cinci nave, inclusiv un petrolier sovietic, s-au scufundat din cauza condițiilor meteo nefavorabile. În acel caz, peste 1.300 de tone de petrol s-au scurs în apă, contaminând ambele maluri ale strâmtorii și afectând fauna marină timp de mulți ani, mai scrie Observator.

În prezent, Rusia încearcă să evite sancțiunile europene exportând petrol către piețe precum China, India și Turcia, utilizând porturi din zona Mării Negre ca puncte de plecare.

ADVERTISEMENT