News

Un disident politic saudit a fost ucis în Liban. Acuzațiile colegilor de partid: ”Asasinat în circumstanţe suspecte”

Reprezentanții Partidului Adunării Naţionale (NAAS) au anunțat recent că disidentul politic saudit Manea al-Yami a fost ucis în Liban, ”în circumstanţe suspecte”.
11.07.2022 | 08:41
Un disident politic saudit a fost ucis in Liban Acuzatiile colegilor de partid Asasinat in circumstante suspecte
Polițiștii din Liban susțin că frații lui Manea al-Yami au recunoscut că l-au înjunghiat mortal. Foto: flickr.com
ADVERTISEMENT

Conform Reuters (preluată de Agerpres), Partidul Adunării Naţionale (NAAS) este o formațiune de opoziţie, fondată de saudiţi care trăiesc în mare parte în exil. Manea al-Yami a fost unul dintre fondatorii acesteia.

Manea al-Yami a fost asasinat sau ucis de frați?

Astfel, într-un mesaj transmis pe Twitter, reprezentanții NAAS au declarat că Yami a fost ”asasinat în circumstanţe suspecte”. În acest context, aceștia au cerut o ”investigaţie justă, clară şi transparentă” a crimei.

ADVERTISEMENT

De asemenea, membrii NAAS au acuzat că autorităţile saudite sunt responsabile pentru că au eşuat în misiunea de a-şi proteja cetăţenii care caută mai multă libertate în străinătate.

La rândul lor, forţele libaneze de securitate au declarat că un cetăţean saudit în vârstă de 42 de ani a fost înjunghiat mortal de cei doi fraţi ai săi. Nu a fost divulgat numele victimei, dar s-a subliniat că a fost o dispută de familie.

ADVERTISEMENT

Ulterior, polițiștii libanezi i-au arestat duminică pe cei doi fraţi, despre care s-a spus că şi-au mărturisit crima. În ciuda secretomaniei din jurul numelui celui ucis, o sursă de securitate libaneză a confirmat pentru Reuters că victima este Manea al-Yami.

Reacția ambasadorului saudit în Liban

În același context, ambasadorul saudit în Liban, Waleed al-Bukhari, a publicat pe Twitter un mesaj în care a lăudat eforturile autorităţilor libaneze ”de a descoperi faptele şi de a-i aduce pe făptuitori în faţa justiţiei”.

ADVERTISEMENT

Despre Yami se cunoștea că era membru al minorităţii musulmane saudite şiite ismailite și că locuia în Liban din 2015. De acolo, el încerca să ajungă într-o ţară terţă sigură.

Asta susținut Yahya Assiri, membru senior al NAAS. De asemenea, Yami a contribuit la înfiinţarea NAAS în 2020 și a încercat să influențeze politica din Arabia Saudită cu o schimbare majoră.

ADVERTISEMENT

Practic, NAAS a pledat pentru un parlament ales în Arabia Saudită, dar şi pentru garanţii constituţionale care să asigure separarea puterilor în stat (legislativ, judiciar şi executiv).

ADVERTISEMENT
Tags:
ANPC explică de ce a închis șapte săli World Class. Sunt nouă motive...
ANPC explică de ce a închis șapte săli World Class. Sunt nouă motive și cinci sancțiuni: „Am propus închiderea pentru până la 12 luni”
Fanii lui Tottenham s-au convins rapid de Radu Drăgușin și au transmis un...
Fanii lui Tottenham s-au convins rapid de Radu Drăgușin și au transmis un mesaj clar: "Eliberați Dragonul!"
Câți bani va primi Ioan Mohanu, după ce statul i-a luat casa și...
Câți bani va primi Ioan Mohanu, după ce statul i-a luat casa și grădina ca să facă autostradă. „Ce pot să fac la 80 de ani?”
Gigi Becali: „Mi-a zis ginerele meu: «Băi tată, a venit un evreu și...
Gigi Becali: „Mi-a zis ginerele meu: «Băi tată, a venit un evreu și a cumpărat 10 case». L-am întrebat: «Cum a cumpărat atâtea?», și el mi-a spus așa”
Un cunoscut lanț de magazine cosmetice, prezent și în România, intră în insolvență:...
Un cunoscut lanț de magazine cosmetice, prezent și în România, intră în insolvență: nu se mai știe cine este proprietarul
ANM a actualizat prognoza meteo pe patru săptămâni. Posibil să înregistrăm cel mai...
ANM a actualizat prognoza meteo pe patru săptămâni. Posibil să înregistrăm cel mai călduros februarie din istorie
Pilotul rus care a dezertat în Ucraina cu tot cu elicopterul său a...
Pilotul rus care a dezertat în Ucraina cu tot cu elicopterul său a fost găsit mort în Spania
Horoscop lunar 19 februarie - 20 martie 2024, cu Neti Sandu. Soarele intră...
Horoscop lunar 19 februarie - 20 martie 2024, cu Neti Sandu. Soarele intră în Pești și obligă zodiile să fie mai serioase
Doliu în fotbalul mondial. A murit unul dintre cei mai mari fotbaliști din...
Doliu în fotbalul mondial. A murit unul dintre cei mai mari fotbaliști din istorie. El a adus titlul mondial pentru Germania
Prețurile la taxiuri sar în aer. Serviciul devine un lux pentru mulți români
Prețurile la taxiuri sar în aer. Serviciul devine un lux pentru mulți români
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor!...
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor! Imaginile au ajuns virale: „Nu cred că e ceva rușinos...”
Ce s-a apucat să facă Oana Lis pentru bani. Are nevoie doar de...
Ce s-a apucat să facă Oana Lis pentru bani. Are nevoie doar de un laptop și lucrează de acasă. Pe Viorel nu-l deranjează deloc! ''Așa este moda, îmi place, m-a prins''
Accidentul de maşină care ascundea o crimă planificată. Cum a descoperit poliţia totul...
Accidentul de maşină care ascundea o crimă planificată. Cum a descoperit poliţia totul şi ce condamnare a primit bărbatul acuzat că a ucis-o pe fosta lui soţie
Secretul pentru cea mai bună ciorbă de cartofi. Ce ingredient neașteptat trebuie să...
Secretul pentru cea mai bună ciorbă de cartofi. Ce ingredient neașteptat trebuie să pui pentru a-ți ieși ca la restaurant