News

Un elicopter s-a prăbușit în mare, în Grecia. Copilotul român a murit. Update

Un elicopter pilotat de un pompier român s-a prăbușit în Grecia, în timpul unei operațiuni de stingere a incendiilor. În elicopter se aflau patru oameni, doar românul a fost salvat.
13.07.2022 | 21:00
Un elicopter sa prabusit in mare in Grecia Copilotul roman a murit Update
Accident în Grecia. Un elicopter s-a prăbușit în mare. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT
14-07-2022
09:48

Doar pilotul și inginerul din Republica Moldova au supraviețuit

Elicopterul care decolase la ora 16:39 din Samos pentru a participa la stingerea incendiului și care s-a prăbușit la ora 17:55 avea la bord patru persoane: un grec, un pilot și un inginer din Republica Moldova, dar și un copilot român.

Inginerul moldovean fost găsit primul după ce a rămas în apă 35 de minute. El a spus că după prăbușire i-a văzut pe ceilalți membri ai echipajului în apă.

El a mai raportat că au fost valuri mari și curenți marini puternici. Inginerul moldovean a raportat că în momentul în care elicopterul se apropia de mare pentru extragerea apei, o rafală puternică de vânt a lovit elicopterul și l-a ”întors”.

În cadrul misiunilor de salvare, grecul a fost găsit al doilea, dar nu a supraviețuit. Jurnaliștii greci de la protothema.gr au notat că românul a fost găsit mort.

La câteva ore după accident, al patrulea membru al echipajului a fost găsit în viață. Este vorba despre pilotul moldovean, care a fost găsit în zona Plaka. Acesta a susținut că a ajuns la mal datorită curenților marini.

Potrivit presei din Grecia, la bordul elicopterului se aflau patru persoane, singurul supraviețuitor fiind pilotul român. Din cele patru persoane, presa din Grecia menționează că două au fost găsite de salvatori, însă doar despre român se precizează că ar fi în viață.

Un pilot român a fost salvat dintr-un elicopter prăbușit

Elicopterul decolase din localitatea Samos la ora 16:39, ora locală, iar accidentul a fost raportat la ora 17:55. Potrivit anchetatorilor, elicopterul se apropiase de valuri pentru a lua apă, însă a pierdut controlul și s-a prăbușit în mare atunci când a încercat să se ridice. Aparent, principala cauză a accidentului a fost vântul puternic din zonă.

ADVERTISEMENT

Grecii au trimis trei bărci de patrulare ale Pazei de Coastă pentru a încerca să găsească eventuali supraviețuitori. Potrivit agenției EFE, din echipaj mai făceau parte doi moldoveni și un traducător grec, pe lângă pilotul român, conform Ziare.com.

Pompierii din România s-au alăturat în această perioadă colegilor din Grecia în tentativa de a stinge incendiile puternice din Grecia. Cu toate acestea, în cazul acestui accident nu există detalii care să arate că ar fi fost vorba despre un echipaj al pompierilor din România.

ADVERTISEMENT

La fața locului au fost deplasate trei elicoptere și cinci avioane, alături de 50 de pompieri care au început operațiunile de stingere a flăcărilor.

Vânturile puternice, precum și canicula din zonă, contribuie decisiv la răspândirea acestor incendii.

ADVERTISEMENT

Elicopterul a fost închiriat de guvern pentru a contribui la efortul pompierilor greci de a stinge incendiul, potrivit unui oficial al Ministerului Apărării, citat de Reuters.

Grecia se confruntă cu multe incendii în această perioadă, pe fondul vântului puternic și al caniculei extreme. De asemenea, autoritățile au transmis turiștilor și populației să nu arunce țigări aprinse în vegetație, să nu facă grătare și să nu dea foc frunzelor.

ADVERTISEMENT

Sute de oameni au fost evacuați din propriile case din cauza incendiilor, pentru ca pompierii să poată stinge incendiile care au curpins zone întregi din Grecia.

ADVERTISEMENT