News

Un elicopter survolează permanent Dunărea după ce și-a mărit debitul. Arafat: „Intrăm în faza de pregătire înainte de viitură. Autorităţile să pregătească populaţia. Update

Autoritățile supraveghează Dunărea îndeaproape cu un elicopter după ce debitul s-a dublat. La final de săptămână este așteptată o nouă viitură în România
24.09.2024 | 15:53
Un elicopter survoleaza permanent Dunarea dupa ce sia marit debitul Arafat Intram in faza de  pregatire inainte de viitura Autoritatile sa pregateasca populatia Update
Debitul Dunării s-a dublat, iar autoritățile române o monitorizează din elicopter. O nouă viitură va veni peste România. Sursa foto: Hept.ro
ADVERTISEMENT

Dunărea și-a dublat debitul și amenință din nou. Autorităţile o supraveghează din elicopter, iar ministrul mediului spune că nu vor fi probleme. Asta în timp ce apele cresc de la o zi la alta. Pe de altă parte, Raed Arafat cere să fie luate măsuri din timp.

UPDATE, ora 15:55. Șeful DSU cere autorităților să pregătească populația în caz de evacuare

În contextul în care Dunărea și-a mărit debitul, iar la finalul săptămânii este așteptată o viitură care amenință mai multe județe, secretarul de stat în MInisterul de Interne, şeful DSU, Raed Arafat, a organizat o videoconferinţe cu prefecţii şi Comitetele Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) din judeţele traversate de Dunăre.

ADVERTISEMENT

Raed Arafat atrage atenția că, de această dată, știm că viitura va lovi România, iar autoritățile trebuie să ia măsuri. „Intrăm în faza de pregătire, înainte de viitura care vine pe Dunăre.

Comparativ cu ce s-a întâmplat în urmă cu două săptămâni, la Galaţi, aici ştim că vine viitura şi ştim că este o situaţie care trebuie să fim foarte atenţi asupra ei şi putem anticipa. Ăsta este cel mai important lucru, deci putem anticipa, să ne pregătim şi să luăm măsuri din timp. Aici nu mai există motiv ca oricare dintre autorităţi să fie luat prin surprindere, fiindcă ştim că vine viitura”, a declarat Arafat, conform news.ro.

ADVERTISEMENT

Prin urmare, șeful DSU a cerut reprezentanților Departamentelor pentru situaţii de urgenţă din fiecare județ să colaboreze cu cei de la Apele Române. În cazul în care va fi emis un cod portocaliu, populația va fi evacuată.

Autoritățile trebuie să pregătească oamenii pentru orice situație. Locuitorii sunt sfătuiți să aibă la ei lucrurile strict necesare, într-o gentuță, precum și acte, bani sau medicamente. „Pregătiţi populaţia, să aibă la ei lucrurile necesare, într-o gentuţă, să nu se întoarcă după acte, după bani, după medicamente. Să le aibă gata de plecare, dacă va fi impusă evacuarea.

ADVERTISEMENT

Chiar dacă şansele sunt minime, trebuie ca autoritatea locale să explice populaţiei din comune, din sate, cum trebuie să se comporte în caz de ordin de evacuare”, a adăugat Arafat.

Totodată, șeful DSU insistă că măsurile trebuie aplicate din timp, înainte să fie prea târziu. În acest fel, forțele vor fi mobilizate pentru a sosi în sprijinul localnicilor.

ADVERTISEMENT

Raed Arafat mai spune că bărcile și echipamentele de intervenție, dar și motopompele vor fi pregătite și amplasate în zonele unde va fi nevoie. Șeful DSU mai cere ca mesajele RO-Alert să fie transmise în timp util cetățenilor.

„Trebuie să spunem populaţiei ce trebuie să facă dacă vine acest mesaj cu ordin de evacuare, nu poţi evacua, urci în pod, urci într-o zonă mai ridicată. Poţi evacua şi ai timp de evacuare, atunci te evacuezi cu maşină, sau autorităţile, dacă o fac din timp, cu autobuze, microbuze. Să aveţi plan de evacuare, indiferent că ezi sau noapte”, a adăugat acesta.

Dunărea amenință din nou, iar autoritățile din România o verifică din elicopter

Între timp, în alte țări s-au construit diguri uriașe din saci de nisip, cursul fluviului a fost schimbat şi inclusiv armata a ieșit pe străzi.  Dunărea crește pe zi ce trece și vine amenințător către România. Zonele periculoase au fost monitorizate din elicopter, scrie Observator. 

România va fi lovită de viitură la sfârșitul săptămânii, conform unor estimări. Luni dimineață, la intrarea în țară, la Baziaş, debitul era măsurat la 6200 mc/s, dublu față de media anuală.

Un nivel maxim, spun specialiştii de la Apele Române, ar putea fi la un debit de 8.000 mc/s. În ciuda acestor estimări, Ministrul Mediului subliniază că nu avem motive de îngrijorare.

„Atunci când în România vom resimţi acest vârf în data de 28 septembrie sau poate chiar pe 29 septembrie faţă de estimările iniţiale ale specialiştilor care vizau debite de peste 9500, azi prognozele s-au diminuat, cel mai probabil vârful va fi sub 9k mc/s lucru uşor de gestionat. Nu vom avea probleme în România. (…)

Aici avem prima situaţie pe care va trebui să o gestionăm şi m-au asigurat colegii deja că o vom gestiona fără niciun fel de emoţie. Paza bună trece primejdia rea”, a declarat Mircea Fechet, ministrul Mediului, conform Observator.

„Vârful acesta de la zi la zi este din ce în ce mai mic, venim către o zonă să zicem, obişnuită pentru noi şi pentru exploatarea sistemului”, a declarat Dragoş Novac, Hidroelectrica.

Se așteaptă ca zonele critice să fie lovite în următoarele zile

În ciuda asigurărilor date de autorităţi, care nu văd niciun pericol, oamenii care locuiesc pe malurile Dunării se tem că ar putea avea de suferit dacă apa va veni peste ei.

„Sub Porţile de Fier 2, oho la vărsare e problemă, va fi problem[ sunt convins că inundaţii severe. Calafatul şi zona aia sunt cele mai afectate întotodeauna, toată zona aia a Mehedinţului, partea către Dunăre, este afectată mai ales când Dunărea sare de 6k mc/s. Dezastru, ne e frică şi nouă că o să vină pe aici”, spune un localnic pentru observator.

Autoritățile au efectuat inspecții la digurile care au prezentat probleme în trecut. Experții avertizează că brațul Borcea are zone vulnerabile. Printre cele mai expuse se numără regiunea Bentu, digul Bircea de Jos, și localitatea Stelnica. De asemenea, la confluența râului Olt cu Dunărea, în satul Islaz, și la digul Boianu-Sticleanu din Călărași, se află alte puncte critice.

Dunărea a lovit grav România și cu ani în urmă. În 2006 și 2014 au fost inundații masive, cu debite de peste 15.000 mc/s la intrarea în România, un record istoric. În 2006, 12 județe au fost afectate, mii de oameni au fost evacuați, iar sute de locuințe au fost distruse. Viitura din acel an, care a durat 60 de zile, este considerată cea mai mare din istoria recentă.

De asemenea, în 2013, mai multe sate din Dolj, Olt și Galați au fost inundate de Dunăre, situație care s-a repetat și în 2014. La Galați, autoritățile locale s-au întâlnit astăzi pentru a analiza riscurile și a pune în aplicare măsuri de prevenire. Apele Române se pregătesc deja să distribuie saci cu nisip pe malurile fluviului, mai scrie sursa citată.

Dunărea a cauzat deja dificultăți în alte state. La Viena, un sistem de apărare împotriva inundațiilor, construit cu zeci de ani în urmă, a protejat orașul eficient. În Budapesta, însă, Dunărea a crescut rapid, ajungând până la scările Parlamentului, după ce a urcat cu un metru în doar 24 de ore.

Acum, viitura se îndreaptă spre sudul Ungariei, nivelul apei fiind de 8 metri. În Serbia, nivelul este de 7 metri, aproape de punctul la care autoritățile pot declara starea de urgență. Belgradul așteaptă ca viitura să atingă apogeul mâine.

ADVERTISEMENT
„A fost paradis aici, acum vreau să mă întorc acasă! Știți cât am...
„A fost paradis aici, acum vreau să mă întorc acasă! Știți cât am plătit curentul astă-vară?”. Povestea unui român stabilit de 20 de ani în străinătate
Schema Nordis. Robert Turcescu a cumpărat un apartament la Mamaia: ”Acolo trebuie terminată...
Schema Nordis. Robert Turcescu a cumpărat un apartament la Mamaia: ”Acolo trebuie terminată investiția”
“Ana, tu îl mai iubești pe Laurențiu?”. Prodanca a vorbit două minute despre...
“Ana, tu îl mai iubești pe Laurențiu?”. Prodanca a vorbit două minute despre ce mai simte pentru Reghecampf
Un șofer a dirijat traficul într-o intersecție importantă din Capitală: „Au văzut toată...
Un șofer a dirijat traficul într-o intersecție importantă din Capitală: „Au văzut toată acțiunea pe camere și m-au felicitat”
VIDEO Mircea Lucescu, impresionat de naționala Ciprului înaintea meciului direct
VIDEO Mircea Lucescu, impresionat de naționala Ciprului înaintea meciului direct
Viața bate filmul! Și-a lăsat bona însărcinată, în timp ce aceasta avea grijă...
Viața bate filmul! Și-a lăsat bona însărcinată, în timp ce aceasta avea grijă de copilul lui și al soției sale. Protagonistul e un actor cunoscut, urmărit de milioane de români la TV!
Prodan sau Reghecampf, care nume este mai mare? Anamaria, răspuns instant. „Aveam 4...
Prodan sau Reghecampf, care nume este mai mare? Anamaria, răspuns instant. „Aveam 4 nume, dar el a fost monumental!”
Horoscop rune 14-20 octombrie 2024. Ce veste importantă primesc Taurii de la Mihai...
Horoscop rune 14-20 octombrie 2024. Ce veste importantă primesc Taurii de la Mihai Voropchievici
Adi Mutu, discuție cu soția despre scandalul Nordis. „Diabolic! Îi spuneam că mergem...
Adi Mutu, discuție cu soția despre scandalul Nordis. „Diabolic! Îi spuneam că mergem acolo și mai găsim trei proprietari”
Noua “țeapă Bolt”. Clienții aplicației, vizați de o ingenioasă metodă de fraudare: ”Banii...
Noua “țeapă Bolt”. Clienții aplicației, vizați de o ingenioasă metodă de fraudare: ”Banii erau retrași de pe card. Știa unde locuiesc”. Exclusiv
Vești pentru pensionarii uitați la recalculare. Termenul limită, stabilit
Vești pentru pensionarii uitați la recalculare. Termenul limită, stabilit
Ora de iarnă 2024. Ce se întâmplă cu ceasurile în weekend, a intervenit...
Ora de iarnă 2024. Ce se întâmplă cu ceasurile în weekend, a intervenit Comisia Europeană!
CÂȚI ANI de MUNCĂ ÎȚI TREBUIE! PENTRU o PENSIE DECENTĂ
CÂȚI ANI de MUNCĂ ÎȚI TREBUIE! PENTRU o PENSIE DECENTĂ
Limită la retragerile de numerar. Câți bani cash poți să scoți de la...
Limită la retragerile de numerar. Câți bani cash poți să scoți de la bancomat în România
Doi români și cei opt copii ai lor au renovat o casă abandonată...
Doi români și cei opt copii ai lor au renovat o casă abandonată din Franța și s-au mutat în ea. Ce a urmat
Ce plantă trebuie să pui la varza murată. E un truc secret care...
Ce plantă trebuie să pui la varza murată. E un truc secret care o păstrează crocantă și proaspătă luni de zile