News

Un epidemiolog din SUA rupe tăcerea! Cât de mare este riscul de contaminare cu COVID-19 în interior? ”Au fost făcute foarte multe greșeli la început”

15.09.2020 | 18:38
Un epidemiolog din SUA rupe tacerea Cat de mare este riscul de contaminare cu COVID19 in interior Au fost facute foarte multe greseli la inceput
ADVERTISEMENT

Syra Madad, epidemiolog din New York, SUA, a afirmat recent cât de mare este riscul de infectare cu virusul COVID-19 în spațiile din interior.

Medicul din America spune că o persoană are de 20 de ori mai multe șanse să ia noul coronavirus într-un loc închis, conform Digi24.

ADVERTISEMENT

Syra Madad, director de Programe pentru Sistemul de Răspândire a Agenților Patogeni pentru spitalele din New York, dă vina pe conducători pentru strategia greșită și comunicarea deficitară, două aspecte care au complicat și mai mult evoluția pandemiei.

Riscul de infectare cu COVID-19 în interior este 20 de ori mai mare

”Ce face COVID-19 atât de dificil este în primul rând faptul că avem de a face cu un virus respirator și au fost făcute foarte multe greșeli la început, aici, în SUA, dar și în toată lumea. În primul rând, a fost subestimată boala în sine și faptul că nu am avut infrastructura de care am avut nevoie ca să fim capabili să reacționăm potrivit și rapid în fața acestei infecții.

ADVERTISEMENT

Sunt multe probleme pe care le-am avut încă de la începutul pandemiei și continuăm să le avem, deși suntem de 9 luni în pandemie. Dacă politicul și politicienii nu iau pandemia în serios, dacă nu au voința politică pentru asta, atunci rezultatul va fi unul urât. Iar aici, în SUA, nu este vorba doar despre sistemul public de sănătate, ci și despre politică, care este centrul atenției, iar asta face ca situația să fie mult mai gravă,” a spus Syra Madad la Digi24.

”Când negi datele, când negi faptele, când diminuezi informațiile pe care le ai și datele, deci când faci aceste lucruri care contribuie la lipsa de informații, la dezinformare, nu faci decât să propagi pandemia, să o faci mai gravă, să crești numărul de îmbolnăviri, numărul de cazuri, numărul de morți. Aici, în SUA, am fost în spatele fiecărui moment crucial al pandemiei, pentru că faptele au fost diminuate, nu am avut infrastructura de care am fi avut nevoie pentru a putea să răspundem corect.” – Syra Madad, epidemiolog din SUA.

Medicul din New York crede că vom avea un vaccin anul acesta. El va fi disponibil momentan doar pentru cei care lucrează în sistemul sanitar. Apoi, din 2021 va avea acces și populația la antidotul pentru COVID-19.

ADVERTISEMENT

Un alt lucru menționat de epidemiologul american este faptul că nu există dovezi că virusul a fost făcut în laborator. În plus, Syra crede că oamenii trebuie să primească mai clar informațiile despre acest virus.

  • ”Cred că unul dintre motivele importante este comunicarea slabă despre riscuri, care s-a făcut la toate nivelurile. Dacă nu comunici cu publicul cu termeni și despre fapte pe care el să le poată înțelege, atunci el nu vor respecta regulile de comportament care sunt necesare în cazul COVID-19, adică să se protejeze pe ei și comunitatea din jur.” – Syra Madad.
ADVERTISEMENT