News

Un epidemiolog renumit trage un semnal de alarmă: „Dacă o ținem tot așa, vom avea 1.400 de cazuri la Terapie Intensivă în august. Sistemul va intra în colaps!”

15.06.2020 | 16:34
Un epidemiolog renumit trage un semnal de alarma Daca o tinem tot asa vom avea 1400 de cazuri la Terapie Intensiva in august Sistemul va intra in colaps
ADVERTISEMENT

România va afla în următoarele zile dacă starea de alertă va fi prelungită, sau nu, însă unii specialiști cred că țara noastră se va cofrunta cu o revenire în forță a bolii indiferent de măsurile luate de politicieni.

Asta, în condițiile în care oamenii nu mai respectă măsurile de distanțare socială și se comportă ca și cum epidemia de coronavirus ar fi dispărut din societate.

ADVERTISEMENT

Cunoscutul epidemiolog Emilian Popovici crede că România riscă să se confrunte cu o revenire în forță a bolii care va bloca sistemul medical până în mijlocul lunii august.

România poate avea 1.400 de cazuri grave la Terapie Intensivă în această vară

Singurul mod ca acest scenariu să fie evitat, oamenii ar trebui să respecte cu sfințenie regulile impuse de autorități, a explicat medicul.

ADVERTISEMENT

„Avem varianta A, un număr scăzut de cazuri, când populația respectă toate regulile. Varianta B înseamnă infecții multe, când populația nu respectă regulile.

Pe fondul de relaxare am plecat la 15 mai la 0.89 la număr de reproducere, în data de 10 a ajuns la 1.10, a depășit cifra 1, înseamnă din nou epidemie în creștere. Dacă e R sub 1 e în scădere, dacă e peste 1, e epidemie în creștere, a crescut lent, dar progresiv, au venit Rusaliile, au însemnat o socializare importantă, deschiderea teraselor.

ADVERTISEMENT

S-a făcut o proiecție pentru 14 august, e foarte interesant, dacă de acuma am avea un R de 0.8, ar însemna ca în cazuri să avem 32 cazuri în Terapie Intensivă, 0.9 ar însemna 84 cazuri în Terapie Intensivă, la R de 1 am avea 218 cazuri în Terapie Intensiva, 1,1 ar fi 561 de cazuri, iar la la R 1.2 , dacă stăm tot așa până în 14 august, avem 1428 de cazuri în Terapie Intensivă, asta va însemna blocarea sistemului”, a explicat Popovici la Digi 24.

Carmen Dorobăț îi avertizează pe români: „Nu e greu să purtăm mască”

Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Sfânta Parascheva din Iași susține spusele epidemiologului Popovici și avertizează oamenii să respecte regulile de distanțare socială, pentru că pandemia poate să revină oricând în forță.

ADVERTISEMENT

Acest număr mare de cazuri din week-end, e urmare a ce s-a întâmplat week-end-ul trecut. Să ne așteptăm să crească cazurile? Dacă nu vom fi atenți, ne putem aștepta la acest lucru indiferent de decizia politică luată.

Putem să ne relaxăm, să mergem în Mall-uri, la fitness, dar trebuie să respectăm regulile. Nu mi se pare complicat să port o mască, sau să mă spăl pe mâini.

Depinde în mare măsură de comportamentul cetățenilor. Împreună cu DSP ne-am luat măsuri de precauție, funcționăm la cote maxime la Iași. Avem forme ușoare și medii, forme asimptomatice mai puține”, a explicat Dorobăț.

ADVERTISEMENT
Tags: