News

Un expert în lumea arabă avertizează statele UE: ”După pandemie vom vedea că grupările teroriste sunt din nou puternice”

07.06.2020 | 10:12
Un expert in lumea araba avertizeaza statele UE Dupa pandemie vom vedea ca gruparile teroriste sunt din nou puternice
ADVERTISEMENT

Un expert în lumea arabă avertizează statele UE în privința unui pericol pe care toți l-au neglijat în perioada pandemiei noului coronavirus: terorismul.

Un expert în lumea arabă avertizează statele UE: ”După pandemie vom vedea că grupările teroriste sunt din nou puternice”

În startul anului 2020, Europa s-a axat în principal pe lupta dură contra pandemiei de Covid-19. Pe plan secund a intrat, oarecum natural, războiul dus de UE cu terorismul.

ADVERTISEMENT

Deși par intrate într-o scurtă pauză, atacurile teroriste nu s-au încheiat definitiv și ”la un moment dat, vor reveni și în vest, fără dubiu”, anunță un expert în lumea arabă.

Koert Debeuf, redactorul-șef al publicației EUobserver, considerat unul dintre cei mai importanți cunoscători ai lumii arabe din zilele noastre, a oferit un interviu presei din România în care a explicat cât de serios e pericolul terorist post-pandemie.

ADVERTISEMENT

”Pentru că suntem atât de concentrați pe coronavirus, nu vedem că sunt atacuri Daesh în Siria, în Irak, chiar și în Asia aceste atacuri continuă. Cred că în ultimele câteva săptămâni au fost cam 50 de atacuri din partea Daesh, în vestul Asiei și în Asia Centrală.

Sunt acolo, sunt deja periculoase, regruparea teroriștilor este acolo și la un moment dat, vor reveni și în vest, fără dubiu.

ADVERTISEMENT

Problema este că suntem atât de concentrați pe problemele noastre acum – și este normal -, dar uităm ce se întâmplă acolo și când momentul pandemiei va fi spre final, ne vom trezi și vom vedea că am uitat de noile și reînnoitele grupuri teroriste, care sunt din nou puternice.

Guvernele nu vor să facă asta din cauze politice, înțeleg, dar dacă nu facem asta, dacă îi lăsăm pe acești oameni acolo, vor scăpa din închisori, lucru pe care l-au făcut deja, și vor deveni o nouă amenințare globală și exact asta se întâmplă acum.”, a spus Debeuf la Digi24.

ADVERTISEMENT

Debeuf: ”Este o chestiune de timp până când vom avea din nou probleme în Europa”

În opinia expertului politic, Nordul Africii ar putea reprezenta viitoarea sursă de pericol pentru statele din Europa. Aici, grupările teroriste sunt în regrupare și e ”o chestiune de timp până când acțiunilor lor vor ajunge la noi”.

”Vorbim despre noul normal afectat de pandemie, dar uităm repede că lumea înseamnă și ceilalți. Nordul Africii este încă o rană deschisă și ce se întâmplă acolo provoacă efecte și în Europa. Cu toate acestea, suntem prea puțin atenți la zonele aflate la distanță mare.

Spunem în continuare prea ușor: asta nu este problema mea și trecem mai departe. Dar acolo, teroriștii se regrupează și diferite state își duc războaiele prin interpuși. Este doar o chestiune de timp până când rezultatele acestor acțiuni vor ajunge și la noi”, a mai spus Debeuf pentru postul de știri citat.

ADVERTISEMENT