News

Un faimos sit arheologic din România își deschide porțile pentru turiști. A intrat recent în patrimoniul UNESCO

Veste minunată pentru turiștii pasionați de istorie! Asta, pentru că un cunoscut sit arheologic, intrat în patrimoniul UNESCO, va fi deschis publicului larg.
08.09.2024 | 11:12
Un faimos sit arheologic din Romania isi deschide portile pentru turisti A intrat recent in patrimoniul UNESCO
Un faimos sit arheologic din România își deschide porțile pentru turiști. A intrat recent în patrimoniul UNESCO
ADVERTISEMENT

Este vorba despre situl arheologic Buridava Romană de la Stolniceni, Râmnicu Vâlcea. Acest sist a fost introdus recent în patrimoniul UNESCO alături de castrele romane care formează Limes Alutanus. Situl va fi deschis în curând pentru vizitare, oferind publicului acces la un muzeu care va expune obiecte descoperite de-a lungul timpului în această veche așezare romană.

Un faimos sit arheologic din România își deschide porțile pentru turiști

Directorul Muzeului Județean ”Aurelan Sacerdoțeanu”, Claudiu Tulugea, a declarat că vizitatorii vor explora fără probleme secțiunile arheologice și de istorie romană, dar și din perioada post-romană, începând din anii 101-106 până la retragerea romanilor din zonă. În cadrul aceluiași punct muzeistic vor fi expuse artefacte valoroase, iar situl va fi restaurat.

ADVERTISEMENT

”Descoperirile arheologice din Buridava, începute în anii 1940, au scos la lumină numeroase artefacte care atestă prezența Cohortei II Flavia Bessorum între anii 103-105, urmată de Cohorta I Hispanorum Flavia Ulpia milliaria și Cohorta a IX-a Batavarum Pedites singulare. Până acum, au fost dezgropate ruinele unor terme, care sunt considerate printre cele mai mari din Dacia romană”, transmit reprezentanții muzeului, conform Agerpres.

Situl arheologic Buridava de la Stolniceni-Râmnicu Vâlcea a intrat recent în patrimoniul UNESCO alături de castrele romane ce formează Limes Alutanus. Arheologii se laudă că au făcut noi descoperiri în ultimii ani, care arată că în zonă a existat acum 2000 de ani o bază militară romană, cu toate că locația exactă a castrului e momentan necunoscută.

ADVERTISEMENT

“În cercetările arheologice din 2022, 2023, dar şi de anul acesta, am reuşit să redescoperim, ca să zic aşa, noi puncte de atracţie în zona stăpânită de romani. Este vorba de un prefurniu, pe care îl ştiam dinainte, adică un cuptor în care se făcea focul şi se încălzea apa pentru aşa-zisul spa roman, şi un sudatoriu, adică locul unde se făceau aceste băi”, a punctat directorul muzeului.

Turiștii vor putea vizita situl arheologic de la Buridava, din Vâlcea

Momentan, arheologii încearcă să găsească castrul, însă această misiune este una extrem de dificilă. ”Din păcate, încă nu reuşim să găsim, să identificăm efectiv castrul. Denumirea pe care o găsiţi în toate materialele de specialitate este improprie că nu există fortificaţie castrul roman de la Buridava Romană pentru că nu a fost identificată. Ele sunt terme.

ADVERTISEMENT

De fapt sunt băile publice romane. Romanii aveau darul de a realiza că lumea nu se cucereşte doar cu ajutorul pilumului şi al scutului, ci şi cu educaţie şi ca atare i-au forţat pe cetăţenii romani să ştie carte, dar şi prin curăţenie şi anume îi obligau de mai multe ori pe săptămână, prin edicte imperiale, să se spele”, a completat directorul muzeului.

Buridava romană se află undeva la 5 kilometri de Buridava dacică. Potrivit scrierilor geografului grec Ptolemeu, Buridava dacică era capitala tribului geto-dac al burilor, localizată în Ocnele Mari, Vâlcea. În traducere liberă înseamnă orașul burilor sau cetatea burilor și alcătuia, alături de cetățile de la Grădiștea și Tetoiu, un sistem defensiv ingenios care proteja Sarmisezegutsa din munții Orăștiei.

ADVERTISEMENT

Situl arheologic a fost descoperit din întâmplare în 1960, atunci când un profesor din Ocnele Mari, Gheorghe Moșteanu, a săpat în grădină și a găsit cioburi de oale de lut. Și-a dat seama că ceva este deosebit la ele, astfel că le-a dus la muzeu, unde au fost studiate de profesorul Dumitru Berciu. Acesta a stabilit valoarea inconfundabilă a artefactelor și a deschis șantierul arheologic.

ADVERTISEMENT
Întrebat „cât de mult e Ianis Hagi în urmă față de colegii lui?”,...
Întrebat „cât de mult e Ianis Hagi în urmă față de colegii lui?”, antrenorul lui Rangers nu s-a putut abține!
Alimentul secret al unui cardiolog. Ce consumă între mese pentru a-și proteja inima,...
Alimentul secret al unui cardiolog. Ce consumă între mese pentru a-și proteja inima, dar românii ignoră
EXCLUSIV Palida fericire după nenorocirea de la Ferma Dacilor. Geamănul lui Luca Ene...
EXCLUSIV Palida fericire după nenorocirea de la Ferma Dacilor. Geamănul lui Luca Ene și-a ținut promisiunea față de fratele și tatăl său dispăruți în teribilul incendiu: "E jucător de bază la Steaua!"
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la trei luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la trei luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
Filmele lunii octombrie pe Netflix. Trei dintre ele, așteptate de milioane de fani
Filmele lunii octombrie pe Netflix. Trei dintre ele, așteptate de milioane de fani
Am început să plâng, îmi era frică!! Daiana de la Insula Iubirii, acuzații...
Am început să plâng, îmi era frică!! Daiana de la Insula Iubirii, acuzații dure la adresa lui Radu Vâlcan. Ce îi făcea la filmările din Thailanda
AVERTISMENT de RĂZBOI al RUSIEI! CONFRUNTAREA cu OCCIDENTUL, fără PRECEDENT! Se anunță CATASTROFA
AVERTISMENT de RĂZBOI al RUSIEI! CONFRUNTAREA cu OCCIDENTUL, fără PRECEDENT! Se anunță CATASTROFA
O mamă rămasă văduvă și-a crescut singură cei trei copii mici. Peste ani...
O mamă rămasă văduvă și-a crescut singură cei trei copii mici. Peste ani a fost abandonată de cei cărora le-a dat viață. Nici măcar atunci când s-a îmbolnăvit nu a fost vizitată. Drama prin care a trecut
Un clujean i-a rugat pe judecători să nu-l bage la închisoare, de frica...
Un clujean i-a rugat pe judecători să nu-l bage la închisoare, de frica soției: „Dezamăgirea ar trece mai uşor”
Traseul de autobuz care durează şi 6 ore. Are 43 de staţii, 22...
Traseul de autobuz care durează şi 6 ore. Are 43 de staţii, 22 de km, iar uneori e şi gol
Pescobar, parteneriat de senzaţie cu un celebru milionar român! Cât de frumoasă e...
Pescobar, parteneriat de senzaţie cu un celebru milionar român! Cât de frumoasă e tânăra care îi promovează pe cei doi
Povestea de film a lui Toma Gheorghe, cel mai bâtrân criminal în serie...
Povestea de film a lui Toma Gheorghe, cel mai bâtrân criminal în serie din România. A omorât 5 oameni, iar soția și fiica au fost printre victime: „Am ales ce-a fost mai rău”