News

Un fals medicament-minune se vinde pe internet. Reacția ministrului Rafila: ”Starea lor de sănătate se va înrăutăți, să fie clar”

Un fals medicament-minune se vinde pe internet. Reacția ministrului Rafila: ”Starea lor de sănătate se va înrăutăți, să fie clar”.
23.05.2023 | 10:54
Un fals medicamentminune se vinde pe internet Reactia ministrului Rafila Starea lor de sanatate se va inrautati sa fie clar
Un fals medicament-minune se vinde pe internet. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Un fals medicament-minune se vinde pe internet. Reacția ministrului Rafila: ”Starea lor de sănătate se va înrăutăți, să fie clar”. Medicii îi avertizează pe oameni să nu se lase înșelați. Internetul e plin de astfel de anunțuri, de medicamente-minune care ajută la diverse probleme, însă toate sunt o simplă înșelăciune.

Un fals medicament-minune se vinde pe internet

Cel mai recent exemplu, observat inclusiv de ministrul sănătății Alexandru Rafila, le transmite oamenilor că medicamentul respectiv le va desfunda toate vasele de sânge. Ministrul Rafila le-a transmis pensionarilor, cei care cad de obicei în capcană, să nu își cumpere medicamente sau alte remedii de pe internet.

ADVERTISEMENT

”Ce riscă? Dacă le înlocuiesc cu fakeuri starea lor de sănătate se va agrava. Trebuie să evite clar asta, altfel starea lor de sănătate se va îmbunătăți. Să nu apeleze la doctorul Google, să meargă la medici oamenii! Consultarea internetului poate duce la probleme mari de sănătate. Starea lor de sănătate se va înrăutăți, să fie clar”, a explicat Rafila.

Medicamentul se folosește fraudulos de imaginea site-ului Hot News, astfel că mulți oameni pot să cadă în capcană. Medicul primar cardiolog Maria Dorobanțu a dezvăluit la Digi 24 că are pacienți care o întreabă dacă să cumpere medicamentul X sau Y de pe internet, căci așa au văzut în reclame. Femeia le transmite clar tuturor să ignore orice astfel de produs comercializat pe site-uri fantomă.

ADVERTISEMENT

”Din păcate, este o mare înșelătorie, căreia îi pot cădea victimă pensionarii și, nu numai, orice fel de persoană. Totul a început pe 19 mai, vinerea trecută, când un domn mi-a solicitat o consultație, să-l sfătuiesc cum să ia acest medicament, un medicament miraculos ce desfundă, spune el, toate vasele. Am cerut și eu link-ul și când m-am uitat am fost îngrozită.

Eu, în primul rând, că nu fac, și niciun coleg de-al meu, dintre cei citați, oameni de cu totul alte specialități, de exemplu profesorul Irinel Popescu, care face transplant hepatic și nu tratează hipertensiune. Se folosesc de numele unor medici, unor profesori universitari. Nici măcar nu știu să scrie corect Universitatea Carol Davila, scriu cu „k”, și așa mai departe, iar toate informațiile care sunt date sunt eronate și false.

ADVERTISEMENT

Folosesc un limbaj cu totul și cu totul neadecvat, neștiințific, și care fac aduc, în felul acesta, un mare prejudiciu oamenilor. Când m-am uitat la prețul care este în interviul ce mi se atribuie este menționat 2.100 de euro per pachet. Mi s-a părut ceva de science-fiction pentru un medicament care nu există”, a declarat medicul Maria Dorobanțu. Aparent, escrocii s-au folosit inclusiv de imaginea medicului Dorobanțu, pentru a-i face pe bătrâni să cadă în capcană.

Așadar, un un fals medicament-minune se vinde pe internet, iar oamenii trebuie să fie foarte atenți. ”Inventează un institut. Nu există un asemenea institut de patologie cardiovasculară. Sunt institute care se numesc altfel, de boli cardiovasculare, dar nu cum au spus dânșii și care au inventat acest medicament. Apoi, o mare minciună este acest medicament care are un efect miraculos și toate, absolut toate, cristalele de calciu, plăcile de aterom, tot ce înseamnă ateromatoză, care este prezentă și de la vârste tinere, toate aceste modificări sunt distruse aproape instantaneu și oamenii, practic, devin din persoane vârstnice bolnave, oameni tineri.

ADVERTISEMENT

Amestecă tot felul de informații, inclusiv de potență, care se atribuie acestui medicament. Totul este o minciună și o escrocherie de la un capăt la altul”, completat Maria Dorobanțu pentru Digi 24. Medicul le-a transmis tuturor oamenilor care intenționează să cumpere acest medicament, sau orice alt medicament-minune de pe internet, să nu o facă!

”Să nu folosească medicamentul, pentru că nu știm ce conține. Orice medicament, care este recomandat, este un medicament care are în spate studii clinice. Oricum, fiecare medicament are și efecte adverse, dar ce este până la urmă preponderent este eficiența și orice medic discută cu pacientul despre toate fațetele oricărui medicament. De foarte multe ori, astfel de medicamente care au o compoziție necunoscută pot să dea efecte adverse care să pună viața omului care le folosesc în pericol”, a mai explicat medicul.

ADVERTISEMENT
Un bărbat insista să-i explice unei jucătoare profesioniste de golf cum să lovească...
Un bărbat insista să-i explice unei jucătoare profesioniste de golf cum să lovească mingea. Ce a urmat. „Nu m-am putut abține să nu râd”
N-au stat la discuții: închisoare pe viață, după ce a recunoscut în direct...
N-au stat la discuții: închisoare pe viață, după ce a recunoscut în direct la TV pentru ce a plătit sute de mii de euro
Judecătoarea care căuta în sala de judecată un tânăr mort la 2 Mai,...
Judecătoarea care căuta în sala de judecată un tânăr mort la 2 Mai, în timp ce mesteca gumă, cercetată de Inspecția Judiciară
„M-am simțit «Regina reginelor»”. Laurette dezvăluie cum l-a cucerit pe Ion Țiriac: „Știți...
„M-am simțit «Regina reginelor»”. Laurette dezvăluie cum l-a cucerit pe Ion Țiriac: „Știți cum îi zic eu?”
O stațiune de schi din România a ajuns pe locul doi într-un top...
O stațiune de schi din România a ajuns pe locul doi într-un top al resorturilor din Europa
Cât va ajunge impozitul pentru un apartament de 3 camere în Bucureşti. Taxele,...
Cât va ajunge impozitul pentru un apartament de 3 camere în Bucureşti. Taxele, majorate cu 10% din 2025
Marele mister din istoria Moldovei. Cine a fost Margareta, întemeietoarea dinastiei din care...
Marele mister din istoria Moldovei. Cine a fost Margareta, întemeietoarea dinastiei din care făcea parte și Ștefan cel Mare
Educatoarea de la grădinița din Popești-Leordeni a fost plasată sub control judiciar pentru...
Educatoarea de la grădinița din Popești-Leordeni a fost plasată sub control judiciar pentru 60 de zile
Ce note au obținut elevii la Simulare Evaluare Națională. S-au afișat rezultatele finale
Ce note au obținut elevii la Simulare Evaluare Națională. S-au afișat rezultatele finale
Dragobetele, o sărbătoare strămoșească. Ce nu trebuie să faci în această zi
Dragobetele, o sărbătoare strămoșească. Ce nu trebuie să faci în această zi
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor!...
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor! Imaginile au ajuns virale: „Nu cred că e ceva rușinos...”
Avertisment fără precedent de la ANM. Am putea avea COD ROŞU de iarnă...
Avertisment fără precedent de la ANM. Am putea avea COD ROŞU de iarnă în aprilie
Un bărbat a cerut ajutorul la 112, fiind într-o maşină care circula în...
Un bărbat a cerut ajutorul la 112, fiind într-o maşină care circula în sectorul 6: „Aș vrea să comand o pizza!” „Vreţi să ne spuneţi că sunteţi în pericol?”
Catinca Roman, primele declarații după moartea Mioarei! „O aștept pe Oana să vină!”...
Catinca Roman, primele declarații după moartea Mioarei! „O aștept pe Oana să vină!” Fiica lui Petre Roman a luat primul avion spre casă