Adrian Petru Triff (Groza), cunoscut drept Keops sau Mânuță, unul dintre cei mai cunoscuți escroci din județul Alba, a fost condamnat la 7 ani și 4 luni de închisoare pentru înșelăciune, șantaj și conducerea unui vehicul fără permis. În vârstă de 38 de ani, căsătorit și cu studii medii, bărbatul a dovedit o capacitate formidabilă de metamorfozare, de asumare a unor identități fictive și calități mincinoase, inclusiv cea de ofițer SIE. În câțiva ani, el a fost: preot, constructor, medic, angajat al unei instituții bancare, polițist sau agent SIE. În 2021, tânărul a lansat și o carte intitulată ”Lasă-i să facă ce vrei tu”. Aici, el spune că ”este mai ușor să manipulezi oamenii decât să îi convingi că au fost manipulați”.
Peste 900.000 de lei a reușit Keops, varianta autohtonă a celebrului ”escroc de pe Tinder”, de la victimele sale. Cea mai spectaculoasă ”magie” pe care a făcut-o bărbatul este aceea de a convinge o tânără pe care a cunoscut-o pe rețelele sociale că este ofițer SIE și că serviciul vrea s-o recruteze. Femeia a fost trimisă în mai multe misiuni fictive, pentru ca în final să fie lăsată singură și fără bani.
”L-am cunoscut pe inculpatul Groza Adrian Petru în decembrie 2019 pe rețeaua de socializare Facebook, ocazie cu care acesta mi-a comunicat că lucrează la Serviciul de Informații Externe. Mi-a trimis o poză cu pagina site-ului oficial al instituției, după care a șters-o. Totodată, inculpatul mi-a comunicat că, inițial și-a desfășurat activitatea în cadrul poliției. Mi-a trimis și o fotografie în uniformă de polițist și mi-a spus că a fost coleg cu (…)”, și-a început victima Roxana M. declarația în fața instanței.
Ceea ce femeia nu știa era că Keops era un personaj versat, certat deja cu legea. În acel moment, el se afla sub control judiciar pentru săvârșirea altor infracțiuni.
Timp de o lună, cei doi au discutat prin intermediul mesageriei, mai mult pe teme legate de muncă. Groza îi spunea femeii că ”face permanențe” și că este foarte ocupat. În ianuarie, bărbatul i-a propus femeii să se înscrie la bursă. A motivat că și el înscris și, fiind funcționa public cu statut special, are anumite avantaje.
Tânăra a fost de acord să investească suma de 3.400 de lei, cu promisiunea că va obține un profit de 20-30% pe săptămână. Ulterior, aceasta a repetat gestul, până a ajuns la aproximativ 15.000 de lei.
Când a venit momentul scadenței, falsul ofițer SIE i-a spus femeii că ”i-a fost blocat contul de către Curtea de Conturi”. Totuși, i-a promis că își va primi banii înapoi după 14-17 zile. Când și această perioadă a trecut, infractorul a inventat o nouă poveste.
”După trecerea perioadei de 17 zile, inculpatul Triff (Groza) Adrian-Petru i-a comunicat persoanei vătămate că cei de la Serviciul de Informații Externe au analizat profilul său și că ar fi potrivită pentru un post de colaborator. Pentru a obține acest post este necesar să treacă anumite teste. Mai exact, ea trebuia să depună sume de bani într-un autoturism lăsat deschis într-un loc public. În acest fel, persoana vătămată a depus de 6 ori suma de 1.000 euro într-un autoturism Volkwagen Passat. După asta, inculpatul i-a comunicat că a fost acceptată pe postul de colaborator al Serviciul de Informații Externe.
Persoana vătămată a menționat că „a ocupat” această funcție timp de aproximativ o lună și jumătate. În acest timp, ea a contractat un credit de 17.000 lei, bani pe care i-a dat lui Triff (Groza) Adrian-Petru. Acesta i-a comunicat trebuie să îi trimită la București și că ulterior va primi o scrisoare de la bancă prin care va fi anunțată că a fost închis creditul. Acest fapt nu s-a mai întâmplat.
După această perioadă, Triff (Groza) Adrian-Petru i-a spus persoanei vătămate că s-ar încadra și pentru un post de subofițer. Însă pentru a obține acest post trebuie să îndeplinească mai multe misiuni.
Una dintre misiuni a fost să îi dea inculpatului Triff (Groza) Adrian-Petru suma de 3.200 lei în incinta clădirii unde are sediul Judecătoria Alba Iulia, activitate care s-a desfășurat la data de 16.02.2020. O altă misiune a fost să ia un credit de 50.000 lei de la (…) Credit, un IFN din Constanța, despre care Triff (Groza) Adrian-Petru i-a spus persoanei vătămate că desfășoară o activitate ilicită și luarea unui împrumut este necesară pentru dovedirea activității acestora”, se mai arată în dosarul consultat de FANATIK.
În decurs de o lună, femeia i-a mai predat falsului ofițer SIE peste 10.000 de lei și 1.000 de euro, din care a recuperat doar 5.700 de lei. După asta, bărbatul i-a spus că nu mai are niciun ban.
În aprilie 2020, Roxana a mai fost însărcinată cu două ”misiuni”: a urmărit dacă într-o parcare Rompetrol intră o anumită autoutilitară. Ulterior, ea trebuia să urmărească mașina până în benzinăria Petrom de la intrarea pe autostradă. La ambele misiuni a fost condusă de Keops, despre care ulterior a aflat că nu deținea permis de conducere.
”În cadrul misiunilor eram apelată de un număr necunoscut. Persoanele cu care discutam se prezentau ca psiholog în cadrul SIE sau persoane din conducerea SIE. Ulterior mi-am dat seama că era Triff (Groza) Adrian Petru, care își schimba vocea”, a mai mărturisit victima.
Suma totală cu care a fost escrocată femeia se ridică la 141.200 de lei, bani pe care i-a dat individului în mai puțin de șase luni.
Și probabil că suma ar fi fost mai mare, dacă nu ar fi fost contactată de o fostă concubină a lui Keops. Aceasta i-a transmis că a fost, de asemenea, victima unei infracțiuni de înșelăciune și că bărbatul e orice altceva, dar nu cadru SIE.
Aceasta nu este, însă, singura ”magie” realizată de tânărul din Alba. În 2019, el a convins o femeie, cu care avea o relație de concubinaj, să-i elibereze două adeverințe de salariat pe la societatea la care era administrator. Pe baza acestora, bărbatul a obținut două credite în valoare de 7.500 de lei.
În iunie 2020, falsul ofițer SIE condamnat pentru înșelăciune s-a dat drept un polițist și a sunat un bărbat care fusese implicat într-un accident rutier. El i-a spus victimei că sunt mai multe nereguli pe care le-a descoperit în legătură cu accidentul și i-a cerut acestuia suma de 6.200 de lei pentru a le trece cu vederea.
Un an mai târziu, Keops a indus în eroare o altă victimă, care i-a plătit 60.000 de lire cu titlu de mită pentru organele de poliție și Curtea de Conturi. Bărbatul a lăsat să se înțeleagă că instituțiile urmau să ”închidă ochii” în legătură cu o investiție profitabilă, în urma căreia victima se va alege cu o dobândă consistentă.
O altă persoană a fost păcălită cu 7.500 de euro, sub pretextul că ANAF scoate la licitație două autoturisme, pe care le poate obține cu suma de 9.000 de euro. Victima nu a mai văzut nici mașina, dar nici banii.
Din materialul de urmărire penală rezultă, însă, că Keops își începuse activitatea infracțională cu mai mulți ani în urmă. Mai exact, în 2016, el a abordat o femeie pe messenger, căreia i-a relatat că a fost angajat în armată, însă a fost nevoit să renunțe la carieră din cauza unui accident la mână. Cei doi au ajuns să aibă o relație, iar femeia i-a dat cheia apartamentului său, dar și suma de 33.000 de lei, pe care acesta i-a restituit. Pe de altă parte, a observat că din imobilul său au dispărut mai multe bijuterii din aur.
În februarie 2017, bărbatul a sunat-o și i-a spus că este internat cu probleme cardiace. Ulterior, a fost contactată de o persoană care s-a recomandat drept medic, și care i-a cerut 1.000 de lei pentru medicamente. Alți 4.000 de lei au fost solicitați de Keops pe motiv că i-a decedat mama. Solicitarea a venit tot prin intermediul presupusului medic.
Ceva mai târziu, Keops i-a spus victimei că vrea să o însoțească în vacanță, ocazie cu care aceasta i-a dat 6.000 de lei. În ziua plecării, bărbatul a invocat faptul că zborul s-a anulat, însă a asigurat-o pe partenera sa că îi va returna banii.
În mai 2017, falsul ofițer SIE și-a anunțat concubina că s-a reangajat în armată și a rugat-o să facă un credit pentru a-l ajuta cu banii, până se mai pune pe picioare. Cei doi au mers la bancă, iar din suma de 16.000 de lei împrumutată, 14.400 de lei au ajuns la inculpat.
După un timp, Keops și-a convins partenera că ar putea să-și vândă apartamentul și să-și cumpere unul nou. De asemenea, el s-a oferit să posteze anunțul și să îl promoveze la o agenție imobiliară.
”Persoana vătămată a menționat că în luna octombrie a sunat la interfon o persoană cu privire la care a aflat ulterior că se numește (…). Acesta i-a spus că a auzit că are un apartament de vânzare de la vecini (însă despre acestea știa doar Triff (Groza) Adrian-Petru). Nu s-a uitat deloc la apartament și s-a oferit să îl cumpere, fără a negocia. Acest fapt i s-a părut ciudat persoanei vătămate.
Cumpărătorul i-a achitat suma de 12.000 lei cu titlu de avans, iar după momentul încheierii contractului i-a depus suma de 23.000 lei în cont. (…) a declarat că din totalul sumei încasate, suma de 30.000 lei i-a dat-o lui Triff (Groza) Adrian-Petru pentru a o depune la fondul de garantare, în vederea obținerii unei refinanțări a creditului, la solicitarea lui (…).
Persoana vătămată a menționat că (…) mai trebuia să îi dea suma de 900 euro. Totuși, au convenit să mai stea în apartament până când își va cumpăra unul nou și să nu plătească chirie. În acest timp, persoana vătămată a fost sunată de (…). Acesta s-a recomandat a fi constructor sens în care i-a cerut să depună banii într-un cont indicat de acesta, persoana vătămată procedând întocmai.
În luna octombrie 2018 persoana vătămată a fost sunată din nou de către (…). Acesta i-a solicitat suma de 3.300 lei necesari pentru întocmirea actelor. Banii i-a dat lui Triff (Groza) Adrian-Petru pentru a fi puși în contul lui (…).
Ulterior, în luna mai 2019 același (…) i-a solicitat persoanei vătămate suma de 580 lei pentru a-i fi dați unui notar. Persoana vătămată nu a fost de acord, deoarece nu semnase niciun act notarial. Conform spuselor acesteia, ulterior a fost sunată de un notar. S-a recomandat a fi (…) și care i-a spus că este necesar să îi predea respectiva sumă de bani”, se mai arată în dosar.
Procurorii spun că în spatele acestei avalanșe de cereri se afla aceeași persoană, respectiv Triff (Groza) Adrian-Petru. Unicul lui obiectiv ar fi fost să o stoarcă pe femeie de bani. Însă, imaginația acestuia nu s-a oprit aici.
La un moment dat, pe fondul unor neînțelegeri, bărbatul i-a recomandat concubinei sale un preot, care ar putea să se roage pentru ei. Câteva zile mai târziu, ”preotul” a sunt-o de pe un număr necunoscut și și-a oferit serviciile pentru suma de 800 de lei. Asta pentru început, pentru că cererile au continuat.
”În total, persoana vătămată a menționat că i-a dat presupusului preot suma de 27.600 lei. Sumă pe care i i-a dat-o lui Triff (Groza) Adrian-Petru în vederea remiterii acestora presupusului preot.
Persoana vătămată a menționat că i-a relatat și fratelui său, despre acest preot și despre faptul că se poate ruga pentru acesta. În acest context, fratele său i-a dat suma de 93.000 lei pentru ca (…) să o dea preotului. Din declarația persoanei vătămate reiese că suma de 93.000 lei primită de la fratele său a dat-o inculpatului Triff (Groza) Adrian-Petru pentru ca acesta să o predea preotului.
(…) – fratele victimei, n.r. – consideră că Triff (Groza) Adrian-Petru era preotul cu care a discutat. Având o relație cu sora sa, el cunoștea tot ce se întâmplă în familia lor. În plus, era singurul care pretindea că îl cunoaște pe preot și că o să îi dea sumele de bani remise de el și sora sa”, se mai arată în dosar.
Femeia a menționat că, la un moment dat, a rămas fără bani de mâncare. Când i-a cerut concubinului său un ajutor, acesta a lovit-o cu piciorul în coapsa piciorului drept.
În fața procurorilor, inculpatul a recunoscut doar infracțiunea de conducere fără permis. El a negat că a folosit identități sau calități false. Cu privire la sumele împrumutate, a susținut că acestea sunt acte legale, pentru care deține documente.
”Practic, inculpatul are o capacitate ridicată de a disimula, urmărindu-și scopul. Profită de această aptitudine, în mod evident, și în fața organelor judiciare, dorind să inducă ideea că nu prezintă un pericol public și că face eforturi pentru a se reabilita.
Inculpatul Triff (Groza) Adrian-Petru minte chiar și când faptele sale sunt probate dincolo de orice dubiu, existând declarația persoanei vătămate care se coroborează cu conversații din care reiese modul său de operare și interceptări ale conversațiilor. (…)
Or, toate aceste aspecte denotă o perseverență infracțională a inculpatului ieșită din comun. El demonstrează faptul că privările de libertate anterioare și executarea pedepselor anterioare nu au fost suficiente pentru reeducarea acestuia. Comportamentul infracțional a fost reiterat la o perioadă scurtă de timp de la liberarea din penitenciar.
În concluzie, instanța apreciază că întregul comportament al inculpatului reflectă determinare, perseverență și îndrăzneală în comiterea de infracțiuni. De asemenea, indică și dispreț față de regulile impuse de societate”, se arată în motivarea sentinței de 7 ani și 4 luni de închisoare. Falsul ofițer SIE trebuie să mai plătească despăgubiri de aproape 500.000 de lei și 90.000 de euro. La aceste sume se adaugă cheltuieli judiciare în valoare de 16.000 de lei. Hotărârea nu este definitivă și a fost deja atacată cu apel.
Înainte să fie condamnat, Keops și-a strâns toate cunoștințele și le-a pus pe hârtie. Rezultatul: o carte intitulată ”Lasă-i să facă ce vrei tu. Ghid de influențare și manipulare” (autor: Arian P. Groza). În prefața volumului pe care acesta îl comercializează pe contul său de social media, autorul a scris:
”Le-am spus și am demonstrat că i-am manipulat, dar nu au crezut. Au spus că deciziile și hotărârile le-au luat el, în cunoștință de cauză. Au susținut că acțiunile lor au fost făcute fără vreo influență din afară. Pare incredibil. Asta se întâmplă când aplici în mod profesionist ceea ce am scris în| această carte.
Este mai ușor să manipulezi oamenii decât să îi convingi că au fost manipulați. Cunoașterea principiilor și tehnicilor de influențare și manipulare te ajută să depistezi mai ușor și în timp util intențiile altor persoane de a te manipula. Astfel, îți vei putea construi o strategie de contracarare.
Dacă tu crezi că nimeni nu te manipulează, înseamnă că ai ajuns pe mâna profesioniștilor. Aplică cu măiestrie conținutul acestui ghid și lasă-i să facă ce vrei tu”, a scris falsul ofițer SIE în prefața volumului său.