La cota 2000, pe Transfăgărășan, a fost surprins un fenomen meteo rar. Deasupra traseului s-au format, marți dimineață, aburi care dau senzația de nori.
Potrivit experților, este vorba despre fenomenul ”Marea de nori”, care se produce în această perioadă, în urma diferențelor mari de temperaturi, dintre zi și noapte, scrie bizbrasov.ro
Așa cum se poate vedea în imagini, ”Marea de nori” se așterne precum un strat dens de zăpadă și lasă la vedere doar piscurile munților și stâncile mai înalte.
Imaginile de poveste au devenit virale pe rețelele de socializare. Meteorologii mai explică faptul că este vorba despre un plafon de nori care se formează în zona Bâlea Lac, Transfăgărăşan și Cabana Salvamont Argeș Cota 2000.
În părțile mai joase s-a instalat umiditatea, care creează apoi valuri groase de ceață. Este riscantă, așadar, o aventurare pe traseu în astfel de momente, din cauza vizibilității extrem de reduse.
Fenomenul se produce și în alte zone de munte. Turiștii l-au mai văzut și pe masivul Bucegi, în anotimpul de toamnă.
”Marea de nori este foarte spectaculoasă prin peisajele pe care le oferă privitorilor. Piscurile munţilor par mici insuliţe, iar norii învălmăşiţi dau senzatia că sunt adevărate valuri. În staţiunile montane, la prânz, temperatura de abia a depăşit 12 grade Celsius, iar pe crestele munţilor valorile termice au urcat până la 17 grade Celsius.
Cele mai spectaculoase momente ale zilei, pentru admirat «Marea de nori», sunt dimineaţa la prima oră, când răsare soarele şi seara, la apus, când lumina soarelui pică oblic pe nori, dând naştere la un adevărat spectacol natural.
Plafonul de nori de joasă altitudine se produce de obicei în zorii zilei şi doar de câteva ori pe an, iar atunci răsăritul soarelui din marea alpină seamănă foarte mult cu răsăritul de pe litoral“, a declarat Ginel Chiţănescu, cabanier meteorolog, pentru Jurnalul Prahovean.