News

Un fenomen meteo rar a fost surprins pe Transfăgărășan. Cum explică experții imaginile de poveste

Imagini de poveste pe Transfăgărășan. Deasupra traseului a apărut un fenomen meteo spectaculos. Mulți nu-și dau seama despre ce este vorba, iar experții au venit cu explicații.
07.06.2022 | 14:28
Un fenomen meteo rar a fost surprins pe Transfagarasan Cum explica expertii imaginile de poveste
Ce spun meteorologii despre imaginile de poveste surprinse pe Transfăgărășan. Sursa foto: captură video bizbrasov.ro
ADVERTISEMENT

La cota 2000, pe Transfăgărășan, a fost surprins un fenomen meteo rar. Deasupra traseului s-au format, marți dimineață, aburi care dau senzația de nori.

O ”mare de nori”, surprinsă pe Transfăgărășan

Potrivit experților, este vorba despre fenomenul ”Marea de nori”, care se produce în această perioadă, în urma diferențelor mari de temperaturi, dintre zi și noapte, scrie bizbrasov.ro

ADVERTISEMENT

Așa cum se poate vedea în imagini, ”Marea de nori” se așterne precum un strat dens de zăpadă și lasă la vedere doar piscurile munților și stâncile mai înalte.

Fenomenul ”Marea de nori” de pe Transfăgărășan
Fenomenul ”Marea de nori” de pe Transfăgărășan. Sursa foto: bizbrasov.ro

 

Imaginile de poveste au devenit virale pe rețelele de socializare. Meteorologii mai explică faptul că este vorba despre un plafon de nori care se formează în zona Bâlea Lac, Transfăgărăşan și Cabana Salvamont Argeș Cota 2000.

ADVERTISEMENT

În părțile mai joase s-a instalat umiditatea, care creează apoi valuri groase de ceață. Este riscantă, așadar, o aventurare pe traseu în astfel de momente, din cauza vizibilității extrem de reduse.

”Marea de nori”, surprinsă și în alte zone montane

Fenomenul se produce și în alte zone de munte. Turiștii l-au mai văzut și pe masivul Bucegi, în anotimpul de toamnă.

ADVERTISEMENT
Fenomenul ”Marea de nori” văzut și de pe masivul Bucegi
Fenomenul ”Marea de nori” văzut și de pe masivul Bucegi. Sursa foto: Jurnalul Prahovean

 

”Marea de nori este foarte spectaculoasă prin peisajele pe care le oferă privitorilor. Piscurile munţilor par mici insuliţe, iar norii învălmăşiţi dau senzatia că sunt adevărate valuri. În staţiunile montane,  la prânz, temperatura de abia a depăşit 12 grade Celsius, iar pe crestele munţilor valorile termice au urcat până la 17 grade Celsius.

Cele mai spectaculoase momente ale zilei, pentru admirat «Marea de nori», sunt dimineaţa la prima oră, când răsare soarele şi seara, la apus, când lumina soarelui pică oblic pe nori, dând naştere la un adevărat spectacol natural.

ADVERTISEMENT

Plafonul de nori de joasă altitudine se produce de obicei în zorii zilei şi doar de câteva ori pe an, iar atunci răsăritul soarelui din marea alpină seamănă foarte mult cu răsăritul de pe litoral“, a declarat Ginel Chiţănescu, cabanier meteorolog, pentru Jurnalul Prahovean.

ADVERTISEMENT