News

Un fermier belgian a mutat, din greșeală, granița cu Franța. Cu cât s-a ”mărit” Belgia. Foto

04.05.2021 | 20:30
Un fermier belgian a mutat din greseala granita cu Franta Cu cat sa marit Belgia Foto
ADVERTISEMENT

Un fermier belgian din localitatea Erquelinnes a ajuns faimos în presa internațională după ce a mutat accidental granița cu Franța, făcând Belgia un pic mai ”mare”.

Bărbatul a redesenat graniţa ţării sale cu Franţa după ce, deranjat că piatra de hotar era în calea tractorului său, a mutat-o câţiva metri în teritoriul vecin.

ADVERTISEMENT

Din fericire, în loc să provoace o revoltă internațională, incidentul a fost întâmpinat cu zâmbete pe ambele părți ale frontierei, scrie publicația BBC.

Un fermier din Belgia a mutat, din greșeală, granița cu Franța

Din 1819 încoace, nimeni nu a reușit și nu a avut curajul să mute granița dintre Belgia și Franța. Totul până în prezent, când un fermier din satul belgian Erquelinnes, deranjat de o piatră care îi ocupa hotarul, a decis să o mute.

ADVERTISEMENT

Numai că piatra dată la o parte nu era una oarecare, ci chiar ”piatra de hotar” care delimitează cele două state europene.

Partea pozitivă e că un localnic, cunoscător de istorie, care mergea prin pădure, a observat că piatra care marca graniţa dintre cele două ţări a fost mutată 2,29 de metri în interiorul Franței. Acesta a anunțat imediat autoritățile.

ADVERTISEMENT

Glumind pe seama acestui eveniment, David Lavaux, primarul satului Erquelinnes, a spus, despre fermier, că: ”A făcut Belgia mai mare şi Franţa mai mică, nu e o idee bună”.

”M-am bucurat. Oraşul meu era mai mare. Dar primarul din Bousignies-sur-Roc nu a fost de acord”, a glumit edilul belgian.

ADVERTISEMENT

Granița care delimitează Franţa şi Belgia, întinsă în prezent pe 620 de kilometri, a fost stabilită de Tratatul de la Kortrijk, semnat în 1820, la cinci ani după înfrângerea lui Napoleon la Waterloo. Piatra datează din 1819, când granița a fost marcată pentru prima dată. De altfel, acest an se poate observa pe această piatră.

Un fermier din Belgia a mutat, din greșeală, granița cu Franța. Sursa foto: Facebook

Fermierul belgian, obligat să mute la loc piatra de hotar

La puțin timp după acest eveniment straniu, oficialitățile belgiene l-au contactat pe fermier pentru a duce piatra în locul original. Dacă acest lucru nu se întâmplă, cazul ar putea fi preluat de Ministerul belgian de Externe, care ar trebui să convoace o comisie de graniţă franco-belgiană, inactivă din 1930.

În cazul în care nu se va conforma cerințelor venite de la Bruxelles, fermierul ar putea fi confruntat și cu acuzații de ordin penal.

ADVERTISEMENT
Tags: