News

Un focar de pneumonie de origine necunoscută alarmează Argentina. Autoritățile au exclus până acum peste 20 de virusuri și bacterii

Argentina investighează pneumonia de origine necunoscută care a făcut deja trei morți în Tucumán. Au exclus deja Covid-19, gripa, hantavirusul și alte 17 virusuri și bacterii.
02.09.2022 | 17:21
Un focar de pneumonie de origine necunoscuta alarmeaza Argentina Autoritatile au exclus pana acum peste 20 de virusuri si bacterii
Unitatea medicală a fost izolată pentru 7 zile Foto: AFP, Luz Medica, Pexels, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Trei persoane au murit până acum în urma focarului de pneumonie bilaterală de origine necunoscută într-o clinică privată din Tucumán, nord-vestul Argentinei.

Un focar de pneumonie de origine necunoscută alarmează Argentina

Ministerul Sănătății din Argentina a raportat că Administrația Națională a Laboratoarelor și a Institutelor de Sănătate (ANLIS) „Dr. Carlos Malbrán” a primit mostre pentru a efectua o investigație diagnostică a cazurilor de pneumonie.

ADVERTISEMENT

Într-un buletin informativ, se indică faptul că autoritățile sanitare naționale și provinciale lucrează împreună pentru a investiga focarul înregistrat în unitatea medicală privată San Miguel de Tucumán, care include urmărirea contacților cazurilor și acţiuni specifice de control la centrul de sănătate unde a apărut focarul.

Au fost înregistrate nouă persoane infectate. Până miercuri, decedaseră din cauza focarului un bărbat de 45 de ani cu comorbidități și alt membru al personalului medical, scrie publicația El Universo.

ADVERTISEMENT

Ministrul Sănătății Publice din Tucuman, Luis Medina Ruiz, a făcut, joi, anunțul unui al treilea deces, o pacientă de 70 de ani, care a suferit o intervenție chirurgicală la clinică și care ar putea fi „pacientul zero”.

„(Pacienta) a fost operată de o problemă la vezica biliară, a fost reoperată de două ori și de atunci a avut o infecție pulmonară care coincide cu data apariției simptomelor în cazul celorlalți pacienți”, a spus ministrul.

ADVERTISEMENT

Alți doi pacienți în stare gravă

Medina a adăugat că „nu este foarte clar care a fost începutul (focarului), pentru că totul este în jurul datei de 20 august, noi credem că este pacientul zero, dar asta este încă în studiu”.

Doi pacienţi din focar sunt internaţi, cu ventilaţie mecanică şi sunt în stare gravă, cu prognostic rezervat.

ADVERTISEMENT

Președintele Colegiului Medicilor din Tucumán, Héctor Sale, și-a exprimat agenției Telam „îngrijorarea” cu privire la virusul sau bacteriile încă neidentificate care au declanșat focarul de pneumonie bilaterală și care „afectează personalul sanitar”.

„Nu pare a fi o boală care să provoace transmitere de la persoană la persoană, din cauza faptului că nici unul dintre contacții apropiați ai acestor pacienți nu prezintă simptome”, a explicat Sale.

„Au fost excluse diferite cauze posibile, cum ar fi Covid-19, gripă, hantavirus, și au fost excluse și alte 17 virusuri și bacterii probabile, deși probele au fost trimise și la Institutul Malbrán”, a adăugat medicul.

Două ipoteze despre originea focarului

Pneumonia bilaterală este inflamația ambilor plămâni din cauza unui agent patogen, care în cazul focarului din Argentina nu a fost identificat.

„Aseară (miercuri n.r.) și azi dimineață (joi n.r.) am avut informații de la Institutul Malbrán și până acum toate testele pe care le-am avut cu rezultate negative – pentru Covid, hantavirus și unele tulpini de legionella – dau și ele rezultate negative acolo”, a explicat oficialul.

Specialiștii intervievați de ziarul La Nación de Argentina au detaliat că legioneloza, una dintre ipotezele încă tratate, este asociată cu apa stătută și cu generarea de aerosoli.

Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA (CDC) au remarcat că focarele de legioneloză apar adesea în sisteme mari sau complexe de apă, cum ar fi cele din spitale.

„Majoritatea oamenilor care suferă de această afecțiune au nevoie de îngrijiri într-un spital, dar se recuperează complet. Cu toate acestea, aproximativ unul din zece oameni care suferă de legioneloză mor din cauza infecției.

Unitatea medicală, izolată pentru șapte zile

O altă ipoteză aflată în analiză este ca este vorba despre un agent necunoscut care nu a mai fost descris, în condițiile în care se așteaptă rezultatele analizelor.

În momentul de față imaginea pe care o prezintă este de febră și dificultăți de respirație.

„Nu neglijăm nicio ipoteză, avem peste treizeci de posibili germeni cu capacitatea de a-i detecta și dau rezultate negative, dar trebuie să ținem cont și că de multe ori poate exista un aport anterior de antibiotice care pot ascunde etiologia”, a adăugat Luis Medina Ruiz.

„Dacă bacteria originală se numea Legionella, vorbim despre o boală cunoscută, bacteria trăiește în apă și rezistă la temperaturi extreme. Poate da o formă de boală ușoară sau severă la unii pacienți. Nu se răspândește de la o persoană la alta”, a declarat fostul ministru al Sănătății Pablo Yedlin, citat de cotidianul El Pais.

Cu toate acestea, experții sunt precauți și cer să se aștepte rezultatele analizei, care ar urma să fie făcute publice în cursul zilei de vineri.

Autoritățile sanitare din provincia Tucumán au dispus miercuri izolarea preventivă timp de șapte zile a Sanatoriului Luz Médica, situat în capitala provinciei.

ADVERTISEMENT