Fotbal international

Un fost antrenor al lui CFR Cluj a preluat naționala Moldovei

13.02.2021 | 15:33
Un fost antrenor al lui CFR Cluj a preluat nationala Moldovei
ADVERTISEMENT

Italianul Roberto Bordin a preluat naționala de fotbal a Moldovei. Italianul în vârstă de 56 de ani a activat și în fotbalul românesc, fiind secundul lui Mandorlini și Conceicao în sezonul 2009-2010.

Născut în Libia, Bordin a avut o carieră importantă de fotbalist în Italia, acolo unde a evluat pentru cluburi importante, precum Parma, Napoli sau Atalanta.

ADVERTISEMENT

Pe parcursul experienței de la CFR Cluj, el a reușit să pună umărul la câștigarea titlului din 2010, al doilea din istoria clubului, după cel câștigat în 2008 cu Ioan Andone pe bancă.

Un fost antrenor al lui CFR Cluj a preluat naționala Moldovei

Deși nu a fost principal la CFR, italianul Roberto Bordin a reprezentat un nume important pentru club, într-unul dintre cele mai bune sezoane din istoria sa. În stagiunea 2009-2010, clujenii reușeau eventul în România și adăugau două trofee într-o vitrină destul de goală pe atunci.

ADVERTISEMENT

Fost fotbalist important în Italia, Bordin ajungea la club ca secund al lui Andrea Mandorlini și rămânea în Gruia și după ce acesta era înlocuit cu Toni Conceicao. Bordin a stat la CFR în acel sezon pentru 48 de meciuri. A plecat la Hellas Verona în vara lui 2010, acolo unde a avut ocazia să lucreze din nou cu Mandorlini. În 2016 a devenit principal, preluând gruparea italiană Triestina.

Acum, Roberto Bordin a devenit selecționerul Republicii Moldova, fiind considerat de către oficialii forului care conduce fotbalul de peste Prut drept omul potrivit pentru a încerca să producă surpriza în preliminariile pentru Campionatul Mondial din 2022. Bordin a mai antrenat în Moldova între 2016 și 2018, când a fost antrenorul principal al lui Sheriff Tiraspol.

ADVERTISEMENT

„Comitetul Executiv al Federaţiei Moldovenești de Fotbal a aprobat, vineri, cu unanimitate de voturi, numirea antrenorului Roberto Bordin în postura de selecţioner al echipei Naţionale a Moldovei.

Danemarca, Austria, Scoția, Israel și Insulele Feroe vor fi adversarii Moldovei în campania de calificare la Campionatul Mondial din Qatar 2022. Debutul lui Roberto Bordin pe banca Moldovei va avea loc pe 25 martie contra selecționatei din Insulele Feroe, programat să se dispute pe stadionul Zimbru”, se arată în comunicatul postat pe site-ul Federației Moldovenești de Fotbal.

ADVERTISEMENT

Roberto Bordin va fi al optulea selecționer străin din istoria naționalei Republicii Moldova, după Ivan Danilianț (Austria), Viktor Pasulko (Germania), Gabi Balint și Ștefan Stoica (România), Igor Dobrovolski (Rusia), Semen Altman (Ucraina) și Engin Firat (Turcia).

La Sheriff Tiraspol, Bordin a reușit performanțe excelente, devenind campion ca antrenor principal în sezonul 2016-2017, sezon în care a câștigat și Cupa Moldovei. Ulterior, el i-a condus pe moldoveni și în grupele Europa League, acolo unde aceștia au reușit să adune nouă puncte din meciurile cu Lokomotiv Moscova, FC Copenhaga și Fastav Zlin. Deși au terminat la egalitate cu danezii de la FC Copenhaga, cei de la Sheriff au încheiat grupa doar pe locul 3, din cauza golaverajului.

ADVERTISEMENT